rares bogdan

Europarlamentarul Rareş Bogdan a câştigat cel mai recent premiu „Carbon Dinozaur” din partea ONG-urilor de mediu.

Ceea ce a făcut victoria eurodeputatului posibilă, este discurs ţinut la şcoala de vară a partidului său, în care a promovat risipa de energie ca un protest faţă de recomandările Comisiei Europene de reducere a consumului pe timp de criză. 

În faţa unei mulţimi de sute de adolescenţi, membri de partid, ce admiră seniorii şi mai ales seniorii cu funcţii importante, dl. Rareș Bogdan i-a încurajat pe aceştia să nu stingă lumina, să dea căldură tare, să nu oprească apa când se spală pe dinţi şi nu cumva, să mănânce gândaci. 

Faptul că economişti internaţionali, specialişti în energie şi autorităţi europene abilitate au declarat că ne aflăm, într-adevăr, într-o criză energetică datorată războiului, în care preţurile vor creşte, iar categoriile vulnerabile vor fi afectate, nu a putut să oprească vicepreşedintele liberal din a "inspira" minţile tinere cu ale sale abilităţi oratorice.

Acest premiu vine ca urmare a monitorizării efectuate de societatea civilă în perioada iulie – septembrie 2022, în urma căreia, pe lângă fostul jurnalist devenit politician, două personalități s-au mai evidențiat prin contribuția nefastă la eforturile de reducere a emisiilor. 

Cei doi nominalizaţi au fost:

Olguta Vasilescu - nominalizată pentru decizia de a extinde iluminatul cu beculeţe de Crăciun în mai multe cartiere, în plină criză energetică.

și

Marcel Ciolacu - nominalizat pentru ironia la adresa recomandărilor Comisiei Europene de a reduce consumul. "Avem obligația să nu schimbăm modul de viață mai ales al tinerilor." / "După duşul în doi, va urma duşul în trei sau patru".

Inițiatorii acestui premiu au declarat:

"Să instigi cetățenii la risipă, apoi să faci asta cu atâta vehemență!? Uite un lucru pe care doar Rareș Bogdan reușește să-l facă atât de bine, complet dezinhibat! Cât or fi politicienii de cinici, în general încearcă să-și pondereze cât de cât ieșirile. Ei bine, Rareș Bogdan are capacitatea asta, să ducă cinismul și absurdul până la capăt, fapt pentru care merită premiat!" a declarant Bogdan Gioară, președintele Asociației Reper 21

“Trebuie să fim mult mai atenți care sunt politicienii pe care îi trimitem la Bruxelles să ne reprezinte și să voteze pentru interesele noastre. Este ușor să îndemni oamenii la risipă, când nota de plată nu sosește la tine.” - Lavinia Andrei, președinta TERRA Mileniul III

„Este evident că economia în orice domeniu este un lucru benefic, care ne oferă stabilitate financiară, mai ales pe timp de crize. În plus, reducerea consumului este un câștig și pentru natură. În România ziua depășirii resurselor a fost anul acesta în 21 iulie. Deci consumăm deja aproape de două ori mai multe resurse decât Pământul ne oferă într-un an. Pare că unii politicieni români sunt dispuși să denigreze orice intenție bună doar ca să fie contra „retoricii de la Bruxelles” - Ioana Ciută, Președinta Asociației Bankwatch România

Premiul „Carbon Dinozaur” este o activitate în cadrul proiectului  “Angajament pentru Climă”, proiect implementat în parteneriat de Fundaţia Terra Mileniul III, Asociaţia Reper 21 și Școala Națională de Studii Administrative și Politice – SNSPA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este creșterea conștientizării, implicării civice şi educării cetăţenilor din România, în combaterea cauzelor şi efectelor schimbărilor climatice. Un accent deosebit în cadrul proiectului este pus pe populaţia tânără, care va fi cea mai afectată de efectele generate de schimbările climatice.