alergii pisici

Adăugarea de anticorpi fabricați în laborator la vaccinurile împotriva alergiilor poate proteja mai bine sistemul imunitar împotriva alergiilor la pisici decât injecțiile standard. Terapia combinată a redus, de asemenea, simptomele alergiei timp de un an după oprirea tratamentului, arată un nou studiu

Injecțiile împotriva alergiilor, numite și imunoterapie, au fost folosite de mai bine de un secol pentru a reduce mâncărimea, lăcrimarea ochilor, strănutul, curgerea nasului, congestia și alte simptome ale alergiilor. Injecțiile conțin cantități mici din lucrurile la care oamenii sunt alergici, numite alergeni. Oamenii primesc injecții săptămânal până la lunar, timp de trei până la cinci ani și, treptat, își dezvoltă toleranța la alergen.

În ciuda utilizării îndelungate, oamenii de știință nu știu exact cum funcționează vaccinurile împotriva alergiilor, spune Lisa Wheatley, alergolog la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase. Unii oameni sunt în esență vindecați de alergii, în timp ce alții ar putea avea nevoie de vaccinuri pe termen nelimitat. 

„Știam că dacă urmați imunoterapie pentru [alergii] la pisică... veți fi mai bine după acel an, dar nu veți păstra acel beneficiu.”

Studiul a fost realizat pentru a vedea dacă cercetătorii ar putea îmbunătăți terapia alergiilor reducând timpul necesar injecțiilor, oferind totuși pacienților o ameliorare de lungă durată. Echipa a sperat, de asemenea, să înțeleagă mai bine cum funcționează imunoterapia, spune ea.

Când apar alergii, unele celule ale sistemului imunitar produc substanțe chimice de alarmă care declanșează inflamația și alte simptome. „Dacă am atenua semnalul care spune „pericol”, poate am putea putea imunoterapia”, spune Wheatley.

Ea și colegii săi au folosit un anticorp monoclonal numit tezepelumab pentru a bloca una dintre acele substanțe chimice de alarmă, cunoscută sub numele de limfopoietină stromală timică sau TSLP. Anticorpul a fost folosit ca tratament pentru astm, așa că cercetătorii știau deja că este în general sigur.

Cercetătorii au dat unui număr de 121 de persoane alergice la pisici fie injecții standard de alergie, doar tezepelumab, o combinație a celor două sau un placebo. Pe cont propriu, tezepelumab nu a fost mai bun decât un placebo, au descoperit cercetătorii.

După un an de tratament, persoanele care au primit combo au avut simptome de alergie reduse la părul de pisică ajuns la nas în comparație cu persoanele care au primit injecții standard, raportează cercetătorii pe 9 octombrie în Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Iar nivelurile de anticorpi care declanșează alergii numiți IgE au scăzut și au continuat să scadă chiar și la un an după oprirea tratamentului la persoanele care au primit combinația. La persoanele cu injecții standard, nivelurile de IgE au început să se întoarcă la valoarea inițială odată ce tratamentul s-a oprit, spune Wheatley.

Unul dintre motivele pentru care terapia poate funcționa este că modifică activitatea genelor care declanșează inflamația în unele celule ale sistemului imunitar, a descoperit echipa. Celulele imune numite mastocite au produs mai puțină triptază – una dintre substanțele chimice majore eliberate într-o reacție alergică – la persoanele care au primit terapia combinată, a arătat o analiză a tampoanelor nazale.

Deși rezultatele sunt încurajatoare, nu este clar că tezepelumab ar funcționa la fel de bine pentru alte alergii, spune Edward Zoratti, alergolog și imunolog la Spitalul Henry Ford din Detroit, care nu a fost implicat în studiu. „Au avut noroc și au ales alergenul potrivit?”

Alergiile la pisici se dezvoltă împotriva unei singure proteine lipicioase numită Fel d1, care se află în saliva pisicilor și în fulgi de celule moarte ale pielii sau mătreață (SN: 13/2/20). Alergiile la gandaci, in schimb, pot fi produse de o varietate de proteine.

Un alt posibil dezavantaj este că anticorpii monoclonali sunt scumpi, spune Zoratti.

Este nevoie de mult mai multe cercetări înainte ca aceasta sau orice altă terapie să fie adăugată la injecțiile pentru alergii în cabinetul unui medic, spune el, dar studiul este important pentru înțelegerea modului în care funcționează terapiile pentru alergii. „Este un pas într-un lanț lung care probabil ne va conduce la o terapie cu adevărat utilă în viitor.”