bob iger

Bob Iger s-a întors. Disney, într-un anunț șocant de duminică, a declarat că l-a renumit pe Iger în funcția de director executiv, cu efect imediat, după ce succesorul lui Iger, ales  în funcția de CEO, Bob Chapek, a fost criticat pentru conducerea gigantului de divertisment.

„Cu un incredibil sentiment de recunoștință și umilință – și, trebuie să recunosc, un pic de uimire – vă scriu în această seară cu vestea că mă întorc la The Walt Disney Company în calitate de director executiv”, a scris Iger. angajaților într-un e-mail, care a fost obținut de CNBC.

Acțiunile Disney, o componentă Dow, au crescut cu aproximativ 6% la tranzacționarea luni la amiază.

Revoluția dramatică vine la 11 luni după ce Iger a părăsit Disney și la câteva zile după ce Chapek a declarat că plănuiește să reducă costurile companiei, care a fost împovărată de creșterea costurilor la serviciul său de streaming, Disney+. La începutul acestei luni, câștigurile companiei au depășit cu mult așteptările Wall Street. Chiar și afacerea sa cu parcurile tematice, care a raportat o creștere a veniturilor, a generat mai puțin decât proiectaseră analiștii.

Revenirea lui Iger vine, de asemenea, pe măsură ce companiile media tradiționale se confruntă cu un peisaj care se schimbă rapid, pe măsură ce dolarii publicitari se usucă, iar consumatorii își întrerup din ce în ce mai mult abonamentele la cablu în favoarea streamingului.

Iger va ajuta consiliul companiei să dezvolte un nou succesor, a spus Disney într-un comunicat.

Chapek a fost numit director executiv în februarie 2020, în locul lui Iger, care a spus anterior că nu se va întoarce în acest rol.

Acțiunile Disney au scăzut cu aproximativ 41% până acum în acest an, la închiderea de vineri. Pretul unei acțiune a atins un minim de 52 de săptămâni pe 9 noiembrie.

Iger a semnat să lucreze ca CEO timp de doi ani, a spus Disney duminică, „cu mandatul Consiliului de a stabili direcția strategică pentru o creștere reînnoită și de a lucra îndeaproape cu Consiliul pentru a dezvolta un succesor care să conducă compania la finalizarea termenul său.”

Compania a spus că Chapek a demisionat. La scurt timp după ce Chapek a preluat conducerea în 2020, Covid-19 a devenit o pandemie și a forțat închiderea parcurilor tematice Disney și a împiedicat-o, pentru o vreme, să lanseze filme în cinematografe. Cu toate acestea, acțiunile companiei au crescut în 2021, înainte de a se prăbuși în ultimele luni.

„Îi mulțumim lui Bob Chapek pentru serviciile oferite Disney de-a lungul carierei sale lungi, inclusiv pentru navigarea companiei prin provocările fără precedent ale pandemiei”, a declarat Susan Arnold, președintele consiliului de administrație al Disney. Ea va rămâne în acel rol.

Chapek, al cărui contract ca CEO a fost prelungit la începutul acestui an, a planificat o înghețare a angajărilor, reduceri de costuri și concedieri în întreaga companie, potrivit unui memoriu obținut de CNBC la începutul acestei luni. Nota internă a venit la trei zile după raportul slab al companiei privind veniturile trimestriale.