frica de dentist

Sănătatea orală este considerată pe scară largă drept unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății noastre generale. Cu toate acestea, poate la fel de răspândită este frica de dentist. Această frică obișnuită poate proveni dintr-o serie de emoții legate de grijile legate de sănătatea ta orală, precum și de potențialele experiențe proaste pe care le-ai putea avea la dentist în timpul tinereții tale.

Dar pentru unii oameni, astfel de temeri pot veni sub formă de dentofobie (numită și odontofobie). Ca și alte fobii, aceasta este definită ca o frică extremă sau irațională față de obiecte, situații sau oameni - în acest caz, dentofobia este frica extremă de a merge la dentist.

Având în vedere importanța îngrijirii bucale pentru sănătatea dumneavoastră generală, teama de dentist nu ar trebui să vă împiedice să mergeți la controale și curățări regulate. Totuși, nu este ușor pentru toată lumea să meargă pur și simplu la dentist.

Frica de dentist este de obicei cauzată de experiențele negative din trecut. Poate ți-a fost frică de dentist în copilărie, iar aceste sentimente ți-au rămas pe măsură ce ai crescut.

Unii oameni se tem, de asemenea, de zgomotele instrumentelor pe care stomatologii și igieniștii dentari le folosesc pentru curățarea dinților și examene, așa că gândirea la acestea ar putea aduce și unele temeri.

Prin definiție, o fobie este o frică extremă. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, legat de o experiență negativă din trecut. Poate că ați experimentat durere, disconfort sau o lipsă generală de empatie la un cabinet stomatologic, iar acest lucru a creat o aversiune semnificativă față de a vedea un alt stomatolog în viitor. Se estimează că 2,7% dintre bărbați și 4,6% dintre femei au dentofobie.

Pe lângă fricile și fobiile legate de experiențele anterioare, este, de asemenea, posibil să simțiți frica de un dentist din cauza preocupărilor pe care le puteți avea cu privire la sănătatea dumneavoastră orală. Poate că aveți dureri de dinți sau sângerări ale gingiilor, sau poate că nu ați fost la dentist de câteva luni sau ani și vă este frică să nu primiți vești proaste.

Medicul stomatolog, dr. Alin Gabor, Asistent Universitar, doctor în Științe Medicale, declară că a întâlnit, de multe ori în activitatea sa, pacienți care incriminau teama de dentist ca fiind singurul motiv care-i ține departe de cabinetul medicului stomatolog.

Dr. Alin Gabor consideră că, înainte de a fi medic stomatolog, trebuie să fii un bun psiholog, pentru că doar așa îi poți convinge pe pacienții cu fobie să-ți rămână pe scaun. Același aspect încearcă să-l transmită și studenților pe care îi are din poziția de Asistent Universitar.

„În rolul de asistent universitar am ocazia să interacționez cu studenții și să încerc să fiu proful pe care mi l-am dorit mereu, să încerc să dau mai departe din experiența mea într-un mediu friendly, dar academic cu respect reciproc. Este o satisfacție aparte când știi că ți-ai pus amprenta pe viitorul unui om, că l-ai ghidat puțin într-un mod pozitiv. Nu e ușor să fii cadru didactic, există o pregătire continuă, participări la diverse congrese și conferinte de specialitate, dar așa am acces la cele mai noi informații medicale”, declară medicul stomatolog, Dr. Alin Gabor.

Medicul stomatolog Alin Gabor prezintă care sunt cele mai eficiente 5 tehnici care te pot ajuta să scapi de frica de dentist.

1. Apelează la un medic dentist cu experiență, specializat, în care să ai încredere. Dacă simți că ești pe mâini bune o să fii mai relaxat.

2. Mergi la control periodic, o dată la șase luni, astfel vei avea ocazia să descoperi cariile incipiente înainte să se agraveze.

3. Programează primele ședinte de tratament de scurtă durată, în acest mod te acomodezi cu medicul și cu personalul medical.

4. Programează-te în prima parte a zilei, când ești mai odihnit.

5. Alege să faci anestezie locală și preanestezie pentru a fi complet relaxat.

Temerile ușoare legate de vizita la dentist sunt cel mai bine remediate mergând la dentist în loc să o eviți. În cazul unei intervenții stomatologice semnificative, puteți cere să fiți sedat, astfel încât să nu fiți treaz în timpul procedurii. Deși nu este o practică obișnuită în toate cabinetele, este posibil să puteți găsi un dentist care să vă satisfacă dorințele de sedare.

Cu toate acestea, dacă aveți o fobie adevărată, acțiunea de a merge la dentist este mult mai ușor de spus decât de făcut. Ca și alte fobii, dentofobia poate fi legată de o tulburare de anxietate, care poate necesita o combinație de terapii și medicamente.

Terapia prin expunere, un tip de psihoterapie, se numără printre cele mai eficiente soluții pentru dentofobie deoarece presupune vizitarea stomatologului pe o bază mai graduală.

S-ar putea să începeți prin a face vizite la cabinetul dentistului fără să vă așezați la un examen. Apoi, puteți continua treptat pe vizitele dvs. cu examene parțiale, radiografii și curățări până când vă simțiți confortabil să luați o întâlnire completă.