auz

Odată ce auzul tău este deteriorat, a dispărut definitiv. De aceea, este important să creștem gradul de conștientizare cu privire la prevalența pierderii auzului, importanța diagnosticării precoce și opțiunile de acțiune pentru a găsi cea mai bună soluție auditivă pentru nevoile dumneavoastră. Nu așteptați până este prea târziu pentru a începe să vă îngrijiți urechile! 

Cum auziţi sunetele

Auzul este o combinație de interacțiuni care au loc în ureche, în urma cărora undele sonore sunt transformate în semnale care pot fi înțelese de creier.

Atunci când undele sonore intră în ureche, acestea fac să vibreze timpanul și oasele din interiorul urechii. Cilii mici şi fragili din urechea internă transformă vibrațiile în semnale electrice, care sunt trimise către creier. Creierul interpretează apoi semnalele drept sunete.

Măsurarea sunetelor

Nivelurile de sunet sunt măsurate în decibeli (dB) și sunt în general considerate puternice atunci când depășesc 80 de decibeli. Auzul poate fi afectat de intensitatea sunetelor auzite și de durata expunerii la acestea.

Chiar și o scurtă expunere la sunete foarte puternice, precum un concert, poate cauza pierderea temporară a auzului. Expunerea îndelungată, repetată, la sunete puternice poate leza cilii din urechea internă, conducând la pierderea permanentă a a auzului.

Pe măsură ce sunetele devin mai puternice, timpul permis pentru expunere scade semnificativ. De exemplu, ați putea asculta fără probleme traficul orașului (80 dB) timp de 5 ore și jumătate pe zi. Pe de altă parte, nu ar trebui să vă expuneți sunetului unei motociclete (90 dB) mai mult de o jumătate de oră pe zi.



Cum vă puteți proteja auzul

Există moduri simple în care vă puteți proteja auzul dacă știți că vă veți expune unor niveluri puternice de sunet. Dopurile de urechi, căştile audio cu funcție de anulare a zgomotului sau simpla deplasare într-o zonă mai liniştită sunt moduri eficiente de a vă proteja auzul şi de a reduce expunerea. De asemenea, odihnirea urechilor poate fi utilă după expunerea îndelungată la sunete puternice.

Iată alte modalități simple de a vă proteja urechile și sănătatea auzului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1,1 miliarde de adolescenți și adulți tineri din întreaga lume sunt expuși riscului de pierdere a auzului indusă de zgomot din cauza utilizării nesigure a dispozitivelor audio.

Dacă vă place să vă bucurați de muzică prin căști, vă puteți proteja urechile respectând regula 60/60. Sugestia este să ascultați cu căști la cel mult 60% volum timp de cel mult 60 de minute pe zi.

Căștile sunt deosebit de periculoase, deoarece se potrivesc direct lângă timpan. Dacă este posibil, optează pentru căști peste urechi, nu cele care se bagă în urechi.

Nu uitați că orice muzică tare, nu doar muzica redată prin căști, prezintă un risc de pierdere a auzului indusă de zgomot. Dacă găzduiești un eveniment social, păstrează muzica la un volum care să nu forțeze oamenii să strige pentru a ține o conversație.

Dacă ești expus la zgomote puternice pentru o perioadă prelungită de timp, cum ar fi la un concert sau la un bar, urechile tale au nevoie de timp pentru a-și reveni. Dacă poți, ieși afară timp de cinci minute din când în când pentru a le lăsa să se odihnească.

În plus, cercetătorii au descoperit că urechile tale au nevoie în medie de 16 ore de liniște pentru a-și reveni după o noapte zgomotoasă.

Este obișnuit ca oamenii să folosească bețișoare de bumbac pentru a curăța ceara din canalul urechii, dar acest lucru cu siguranță nu este recomandabil. Un pic de ceară în urechi nu este doar normal, dar este și important. Urechile sunt organe care se autocurăță, iar ceara oprește praful și alte particule dăunătoare să intre în canal. În plus, introducerea a ceva în interiorul canalelor urechii riscă să afecteze organele sensibile, cum ar fi timpanul.

Dacă aveți ceară în exces, puteți curăța în jurul canalului cu un prosop umed - ușor. Puteți folosi, de asemenea, soluția de îndepărtare de ceară a urechilor pe parcursul a câteva nopți. Acest lucru înmoaie ceara, astfel încât în cele din urmă va curge de la sine. Cea mai bună soluție este întotdeauna să solicitați o opinie profesională și îngrijire atunci când este posibil.

Anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul, pot contribui uneori la pierderea auzului. Discutați medicația cu medicul dumneavoastră dacă vă temeți că acestea vă vor afecta capacitatea de auz și luați-le numai conform instrucțiunilor.

Știai că exercițiile fizice sunt bune pentru urechile tale? E adevarat. Exercițiile cardio, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ciclismul, permit pomparea sângelui în toate părțile corpului, inclusiv în urechi. Acest lucru ajută părțile interne ale urechilor să rămână sănătoase și să funcționeze la potențialul lor maxim.

Asigurați-vă că rămâneți în siguranță! Când mergeți cu bicicleta, purtați întotdeauna o cască. Dacă cazi și te lovești la cap, o comoție cerebrală îți poate afecta auzul.

Stresul și anxietatea au fost legate atât de tinitus temporar, cât și permanent (un zgomot fantomă în urechi). Nivelurile ridicate de stres determină corpul tău să intre în modul de luptă sau de zbor, care este o reacție instinctuală care îți umple corpul cu adrenalină pentru a te ajuta fie să lupți, fie să fugi de pericol. Acest proces pune multă presiune asupra nervilor, fluxului sanguin, căldurii corpului și multe altele. Se crede în mod obișnuit că această presiune și stres pot ajunge în urechea internă și pot contribui la simptomele tinitusului.

Citește mai multe despre asta pe: 

Ce este tinitus si care este legatura sa cu anxietatea


Adresați-vă medicului dumneavoastră de familie să includă teste de auz în controalele dumneavoastră regulate. Deoarece pierderea auzului se dezvoltă treptat, se recomandă, de asemenea, să aveți consultații auditive anuale cu un audioprotesist. În acest fel, veți avea mai multe șanse să recunoașteți semne de pierdere a auzului și să luați măsuri imediat ce o faceți.

Este important să luați măsuri, deoarece pierderea auzului netratată, pe lângă reducerea calității vieții și a forței relațiilor, a fost legată de alte probleme de sănătate, cum ar fi depresia, demența și bolile de inimă.