Ucraina are încredere în Elon Musk că va continua să furnizeze acces la internet prin sistemul de satelit Starlink al companiei sale de rachete SpaceX, în ciuda unei fluctuații luna trecută, dar caută și furnizori suplimentari, a declarat joi unul dintre viceprim-miniștrii săi.

Mykhailo Fedorov, a fost prezent în Portugalia pentru cea mai mare conferință tehnologică din Europa, Lisabona Web Summit, și a declarat că Ucraina a discutat despre Starlink direct cu Musk și este încrezător că șeful Tesla și Twitter nu va închide serviciul în Ucraina.

Starlink „a lucrat, lucrează și cu siguranță va lucra în Ucraina”, a declarat Federov, care conduce ministerul ucrainean de transformare digitală, într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare despre serviciu din partea Reuters.

„Elon Musk a vorbit public despre acest lucru și am avut o conversație cu el despre asta, așa că nu vedem o problemă în acest sens”, a spus Fedorov.

SpaceX a activat Starlink asupra Ucrainei după invazia Rusiei din februarie și de atunci a furnizat Kievului mii de terminale, permițând ucrainenilor să se conecteze la internet în locuri în afara accesului sistemului de telecomunicații intern. Legăturile sunt folosite atât de civili, cât și de armata ucraineană.

Luna trecută, Musk a scris pe Twitter că SpaceX nu-și mai permite să furnizeze serviciul Ucrainei pe termen nelimitat - doar pentru a reveni două zile mai târziu și a spune că va continua să facă acest lucru ca exemplu de „fapte bune”.

În aceeași perioadă, unii ucraineni s-au plâns de întreruperi ale serviciului de internet în apropierea primei linii, în timp ce Musk i-a înfuriat și pe oficialii ucraineni prin promovarea unui plan de pace în baza căruia Ucraina ar ceda un teritoriu Rusiei.

Fedorov a spus că atacurile rusești care au eliminat 40% din infrastructura energetică a Ucrainei în octombrie au sporit importanța menținerii sistemelor de comunicații.

„Unul dintre motivele pentru care am venit la Web Summit este, de asemenea, să caut noi parteneri și să continui să dezvolt și să mă angajez cu noi parteneri”, a spus el.

„Comunicarea este cu adevărat crucială”, a spus el. „Lucrăm la această problemă 24 de ore pe zi. Rusia lovește infrastructurile energetice și uneori nu avem lumină acasă timp de opt ore”.

Fedorov a vorbit la o conferință de presă comună cu președintele Microsoft, Brad Smith, care a anunțat în jur de 100 de milioane de dolari ajutor tehnologic suplimentar pentru Ucraina pe parcursul anului 2023.

„Acest lucru va permite guvernului și altor organizații din Ucraina să continue să își desfășoare serviciile și să deservească cetățenii ucraineni prin Microsft Cloud și centrele noastre publice de date răspândite în toată Europa”, a spus Smith.

Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. Constelația va consta din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre.

SpaceX intenționează să ofere conectivitate la internet prin satelit în zonele deservite ale planetei, precum și să ofere servicii la prețuri competitive în zonele mai urbanizate. Compania a declarat că fluxul de numerar pozitiv din vânzarea de servicii de internet prin satelit ar fi necesar pentru a-și finanța programul SpaceX Mars

Serviciul de internet prin satelit Starlink, dezvoltat de miliardarul Elon Musk, a devenit disponibil pentru comenzi în România pe 7 aprilie 2022. 

Pețurile actuale pentru clienții din țara noastră sunt:

2.400 lei pentru partea de hardware;

230 lei pe lună pentru costul serviciului.

SpaceX a eliminat costurile de livrarea echipamentului, respectiv un router și o antentă satelit mobilă prin care românii se pot conecta de pe laptop și alte gadget-uri la internet prin Starlink.