zero waste chef

ZERO WASTE CHEF este un serial ce urmărește călătoria tânărului ecologist Diego García Vega prin 12 țări europene, în căutarea unor inițiative durabile; el gătește alături de cei mai buni bucătari din fiecare țară, urmărind, în primul rând, reutilizarea deșeurilor alimentare. 

Cu această ocazie, bucătari renumiți precum Ana Ros (Slovenia), Pepe Solla (Spania), Tasos Mantis (Grecia) și Bogdan Dănilă (România) ne vor surprinde cu creațiile lor incredibile în care risipa alimentară este inexistentă.

Zero Waste Chef/ Chef fără risipă se străduiește să transmită valorile de conservare a mediului și să promoveze talentul, preocupările și inovația.

Serialul documentar revoluționar HBO MAX Zero Waste Chef/ Chef fără risipă, care transformă modul în care gătesc oamenii din întreaga lume, se întoarce. Sezonul al doilea al serialului, produs de Beta Entertainment Spania, s-a lansat pe 8 octombrie în toată Europa. Documentarul spune povestea tânărului ecologist García Vega care călătorește prin 12 țări europene, află diferitele probleme legate de risipa alimentară și inițiativele care există pentru a lupta împotriva acesteia în fiecare loc. Pe parcursul călătoriei sale, Diego îi va întâlni și pe câțiva dintre cei mai renumiți bucătari din fiecare țară și va pregăti împreună cu aceștia un fel de mâncare care încearcă să reducă risipa alimentară. Un nou episod va fi disponibil în fiecare sâmbătă pe HBO Max. Primul episod din acest sezon a fost filmat în Spania. Episodul filmat în România, axat pe restaurantul Pastel, cu Chef Bogdan Dănilă, va avea premiera pe 29 octombrie.

O călătorie în căutarea bucătarilor care înțeleg cel mai bine filozofia Zero Waste/ Fără risipă

Zero Waste Chef/ Chef fără risipă are opt episoade de 45 de minute fiecare, în care tânărul biolog și ecologist învață să gătească „mâncare irosită” cu ajutorul unora dintre cei mai buni bucătari din Europa. Obiectivul este să arate întregii lumi că alimentele pot fi refolosite.

Cu această ocazie, Diego și echipa sa vizitează 12 țări europene în cele patru sezoane diferite ale anului: Croația, Grecia și Slovenia vara, Spania, Turcia și Serbia în primăvară, România, Cehia și Slovacia toamna, iar Finlanda, Islanda și Bulgaria în sezonul de iarnă. Fiecare capitol tratează în profunzime o problemă legată de risipa alimentară. 

Pe parcursul călătoriei sale, Diego García Vega găsește inițiative și activități care evidențiază această problemă și propune soluții posibile. Vor fi dezvăluite proiecte care au fost create cu scopul de a rezolva anumite probleme de mediu și care vor demonstra că, dacă toată lumea face o mică schimbare, aceasta poate duce la o lume mai bună și mai durabilă. 

În cele din urmă, printr-o incursiune în lumea culinară a bucătarilor (toți au câștigat premii precum o stea Michelin), vor fi prezentate noi modalități de transformare a deșeurilor alimentare într-o sursă de noi experiențe, precum și diferite moduri în care alimentele pot fi reutilizate.

Un mesaj care rezonează într-o societate preocupată de schimbările climatice 

Mesajul pe care îl transmite Zero Waste Chef/ Chef fără risipă începe să rezoneze în toată lumea. Guverne precum cel din Spania au impulsionat prima lege împotriva risipei alimentare. Această lege promovează acțiuni pentru evitarea pierderii alimentelor de-a lungul lanțului alimentar, de la recoltare până la consumul acestora. 

Începem să percepem schimbarea, dar mai avem în față un drum lung de parcurs. Conform cifrelor oficiale, UE risipește 87,6 milioane de tone de alimente în fiecare an. Scopul este să facem ca risipa să devină 0.

Diego García Vega, personajul principal al unui serial care transmite adevărul

Tânărul ecologist Diego, personajul principal al  serialului documentar Zero Waste Chef/ Chef fără risipă, investighează tranziția agroecologică. A lucrat la nivel global pe teme legate de conservarea mediului și sustenabilitate. În perioada în care a locuit la Londra a fondat Zero Food Waste UCL, o inițiativă care a colectat deșeuri alimentare la universitatea sa, împreună cu zeci de voluntari, pe care apoi le-au distribuit într-un spațiu destinat femeilor fără adăpost. A continuat să călătorească pentru a cunoaște mai multe despre problemele de mediu și a lucrat pentru Națiunile Unite în Jamaica și Panama, în conservarea biodiversității marine din Caraibe și în protejarea orașelor împotriva dezastrelor climatice.

Valorile și temele serialului

Zero Waste Chef/ Chef fără risipă se angajează să conserve mediul înconjurător prin promovarea utilizării raționale și durabile a resurselor naturale. Seria documentară realizată împreună cu HBO împărtășește valoarea atenției pentru mediu și implicarea în acțiunile care contribuie la sustenabilitate, având ca scop controlul și minimizarea consumului de deșeuri și emisii nocive.

Formatul este, de asemenea, legat de alte valori, precum talentul, preocupările și inovația, dintre care multe sunt asociate cu sustenabilitatea, reprezentate de unii dintre cei mai buni bucătari cu stele Michelin din Europa.

Episoadele serialului și premierele pe HBO MAX:

  • 08.10 - Spania și chef Pepe Solla
  • 15.10 - Croația și  chef Ana Grgic
  • 22.10 - Serbia și chef Vanja Puskar
  • 29.10 - România și chef Bogdan Dănilă
  • 05.11 - Slovacia și chef Josef Breza
  • 12.11 - Slovenia și chef Ana Roš
  • 19.11 - Turcia și chef Ebru Baybara Emir
  • 26. 11 - Grecia și chef Tasos Mantis
  • 03.12 - Cehia și chef Christian Chu
  • 10.12 - Bulgaria și chef Filip Zahariev
  • 17.12 - Islanda și chef Gísli Matt
  • 24.12 - Finlanda și chef Albert Franch Sunyer, Carlos Henriques & Luka Balac