posturi tv moldova

Șase posturi de televiziune își vor suspenda activitatea, potrivit unei decizii de aprobată în ședința Comisiei pentru Situații de Urgență (CSE), prezidată de premierul Natalia Gavriliță.

„Această decizie a fost luată ca să protejeze spațiul informațional național și să prevină riscul dezinformarii prin răspândirea de informații false sau tentative de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor private și juridice supuse sancțiunilor internaționale, precum și a multiplelor constatări ale Consiliul Audiovizualului pentru lipsa informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, precum și a războiului din Ucraina. In baza acestor constatări se suspendă licența de difuzare a celor șase servicii audiovizuale media TV în perioada stării de urgență: Primul în Moldova ( Prima în Moldova), RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV'', se arată în decizia CSE.

Instrucțiunile Comisiei pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, precum și pentru cetățenii și alte persoane care stau în Republica Moldova.

Potrivit Reuters, canalele sunt strâns legate de politicianul și omul de afaceri Ilan Shor, care a fugit din Moldova în 2019 în urma alegerii președintelui pro-occidental Maia Sandu.

Suspendarea a intrat în vigoare la 19 decembrie și va rămâne în vigoare pe durata stării de urgență pe care Republica Moldova a impus-o după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

Reprezentanții postului Primul în Moldova, scriu pe propriul website că posturile TV vizate de decizia CSE nu au primit nicio sancțiune din partea Consiliului Audiovizualului pe motivele invocate legate de război și altele.

Mai mult, fie și în situația de urgență, conform deciziilor Curții Constituționale, CSE nu poate substitui organele statului, inclusiv Parlamentul,  deci nu poate modifica legi, nu poate retrage licențe etc. CSE poate lua decizii strict legate de măsurile pentru depășirea stării de urgență.

Decizia de este un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor etc. Este călcată în picioare Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Constituția Republicii Moldova, democrația, statul de drept și pluralismul.


Cele șase posturi de televiziune, cărora le-a fost suspendată activitatea în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), au încălcat constant Codul Audiovizualului și principiile informării corecte. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit conducerii CA, atât instituția, cât și mai multe ONG-uri media au atestat repetat încălcarea Codului Audiovizualului. „În anul curent, aceste posturi au primit zeci de sancțiuni pentru diverse încălcări, printre care lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și propagarea războiului și agresiunii contra Ucrainei. Astfel, standardele jurnalistice au fost grav încălcate. La fel, s-a constatat că posturile TV au informat cetățenii cu rea credință. Totodată, nu a fost respectat volumul de conținut local pe care trebuie să-l producă acestea”, a spus Liliana Vițu

De asemenea, președintele CA a specificat că patru din cele șase posturi TV și-au schimbat proprietarul/beneficiarul final fără acordul Consiliului Audiovizualului. „Este vorba de persoane fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale. Astfel, posturile se aflau sub controlul acestor persoane, care erau favorizate în cadrul emisiei. Nu e o luptă contra limbii ruse, ci protejarea spațiului informațional național. La fel, este vorba de prevenirea riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, a subliniat Liliana Vițu.