the last of us hbo

The Last of Us, cel mai nou serial adaptat după un joc video, pare să fie primul titlu care a rupt blestemul eșecurilor , fiind primit cu laude atât de fani cât și de critici. HBO a făcut o treabă grozavă și a reușit să ne țină lipiți de ecranul televizorului timp de 1 ora si 20 de minute, atâta cât a durat primul episod al serialului.

Criticii au lăudat adaptarea TV a jocului video de succes The Last of Us, seria fiind descrisă ca fiind „ce mai confortabilă adaptare a unui joc video făcută vreodată” care a reușit să „rupă blestemul” pe crossover-urile gaming-TV.

Amplasată în America post-apocaliptică, franciza Sony PlayStation urmărește personajele Joel și Ellie care au sarcina de a evada.

HBO difuzează serialul atât pe TV cât și pe platforma HBO MAX, cu episoade noi în fiecare zi de luni. 

Mulți critici și jurnaliști au acordat cinci stele producției, susținând că „nu se simte niciodată că te uiți la un joc video”.

Deși a comentat că „este o experiență uneori suprarealistă, să vezi cele mai iconice momente (zgârie-nori prăbușit, girafe) redate frumos în acțiune live este uimitor”.

The Washington Post a lăudat scenariul pentru că este aproape de materialul original, dar a remarcat, de asemenea, că dezvoltarea unor personaje se adaugă narațiunii.

Gene Park a scris: „Oamenii care cunosc jocul pe de rost vor putea probabil să recite unele replici chiar pe măsură ce sunt rostite în serial”.

Criticul de la The Independent, Nick Hilton, i-a acordat patru stele, spunând că este „fără îndoială un nou reper în sarcina aparent imposibilă de a adapta jocuri video în producții gen filme sau seriale”.

„Serialul are succes în a scăpa de natura episodică a jocului liniar”, a scris el. „Designul este uimitor: priveliștile din metropolele pustii, bombardate, sunt însoțite de peisaje întinse, vestice, ale Americii rurale.”

Adaptările jocurilor video au un istoric prost. Indiferent dacă este vorba de un film lansat la cinena sau ecranul televizorului., cu adapătră pe platformele de streaming  - de cele mai multe ori, poveștile de jocuri spuse într-un mediu liniar nu s-au descurcat bine.

Trebuie doar să ne aducem aminte de public și reacția critică la filmul Assassin's Creed, recenta readaptare Resident Evil de pe Netflix sau Mortal Kombat Conquest în anii 90 și vei ânțelege despre ce este vorba.

Cu toate acestea, unele încercări mai recente au avut rezultate mai bune. Animația inspirată din League of Legends, Arcane, de exemplu, a arătat că poate fi realizată într-un mod care îi ține distrați pe fani și pe nou-veniți.

The Last of Us, totuși, se confruntă cu mult mai multă presiune decât orice altă adaptare de până acum.

Adesea văzută ca apogeul povestirii în jocuri - The Last of Us va fi văzut de unii ca o oportunitate de a arăta cât de matură a devenit industria jocurilor și cât de emoționale, complexe și captiavante pot fi poveștile pe care le spune. Toate acestea pentru un public care nu se implică în mod tradițional în jocuri.

Intriga urmărește personajele lui Joel și Ellie care navighează într-o pandemie globală (spre deosebire de Covid, nu există vaccinuri) la 20 de ani după ce un virus a afectat planeta, transformând oamenii în monștrii.

Distanțarea socială există totuși, în mare parte pentru că au de-a face cu zombi - mai degrabă decât cu un coronavirus.

Joel Golby de la The Guardian crede că există câțiva actori remarcabili în serial care recunosc „este o declarație îndrăzneață de făcut”, dar episodul trei „ar putea fi unul dintre episoadele TV din 2023”. Da, unii au apucat să se bucure de o vizionare în avans.

The New York Times adaugă că complotul este „o poveste de groază extinsă a unui singur părinte”.

„Prin Joel, simțim sfâșierea inimii acestei lumi”, a spus criticul principal de televiziune. „Prin Ellie, vedem minunea sa. Când dau peste epava unui avion de linie, ea îl întreabă dacă a zburat vreodată într-unul, iar el își amintește ce calvar incomod a fost călătoria cu avionul”.

Există „anumite scene de la început care par prea jucăușe pentru televiziune”, a susținut Stephen Kelly pentru BBC Culture. Dar el a concluzionat: „Este o încapsulare a inimii și sufletului jocului - personajele sale pline de sânge, complotul său îngrijit, temele sale mature de dragoste și pierdere.

„Pentru a termina gluma lui Ellie, este „remarcabil în domeniul său”.


„The Last Of Us” devine al doilea cel mai mare debut al HBO

The Last of Us a avut premiera în SUA duminică seara și a adus cifre impresionante de audiență pentru HBO. 

În România el este difuzat atât pe TV, luni de la ora 20, cât și pe platforma HBO Max, cu episoade noi în fiecare zi de luni.

Adaptarea jocului video, cu Pedro Pascal în rol principal, a atras 4,7 milioane de spectatori pe TV și HBO Max. A marcat cel mai mare debut după House of the Dragon de la lansarea Boardwalk Empire în 2010.

HBO a spus că audiența de duminică seara reprezintă de obicei 20%-40% din audiența totală brută a serialului pe episod.

Seria, care se bazează pe jocul PlayStation, are loc la 20 de ani după ce civilizația modernă a fost distrusă. Joel, un supraviețuitor îndurerar, este angajat să o scoată ilegal pe Ellie, o fată de 14 ani, dintr-o zonă de carantină opresivă. Ceea ce începe ca o mică slujbă devine în curând o călătorie brutală, deoarece amândoi trebuie să traverseze SUA și depind unul de celălalt pentru supraviețuire.

În serial joacă actorii Pedro Pascal, Bella Ramsey, Gabriel Luna, Anna Torv, Nico Parker, Murray Bartlett și Nick Offerman, precum și pe Melanie Lynskey, Storm Reid, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Lamar Johnson, Keivon Woodard, Graham Greene, Elaine Miles, Ashley Johnson și Troy Baker.

The Last Of Us este scris și produs executiv de Craig Mazin și Neil Druckmann. Este o coproducție cu Sony Pictures Television împreună cu PlayStation Productions, Word Games, The Mighty Mint și Naughty Dog. 

„Suntem încântați să vedem că fanii serialului și jocului experimentează această poveste emblematică într-un mod nou și le exprimăm recunoștința față de ei pentru că ne-au ajutat să devină un succes”, a declarat Casey Bloys, președinte și CEO, HBO și HBO Max.„Felicitări lui Craig, Neil și distribuției și echipei geniale care au lucrat neobosit pentru a da viață acestui spectacol. Așteptăm cu nerăbdare ca fanii din întreaga lume să se bucure de restul sezonului.”

„Obiectivul nostru a fost pur și simplu să facem cea mai bună adaptare posibilă a acestei povești îndrăgite pentru un public cât mai mare,” au spus Mazin și Druckmann. „Suntem foarte bucuroși să vedem câți fani, atât vechi, cât și noi, au primit The Last of Us în casele și inimile lor.”