Reed Hastings

Reed Hastings, co-CEO Netflix și unul dintre co-fondatorii companiei, demisionează. În locul său, consiliul de administrație al serviciului de streaming a numit doi directori pentru a conduce compania împreună: Ted Sarandos, care este director executiv alături de Hastings din 2020, și Greg Peters, anterior director de operațiuni al Netflix.

Compania a anunțat schimbarea de regim, aparent ani în lucru, într-o postare pe blog, publicată joi împreună cu raportul financiar din ultimul trimestru al streamerului din 2022.

Hastings nu va tăia în întregime legăturile cu Netflix. În schimb, trece pe o poziție de președinte executiv în consiliul companiei – așa cum a făcut Jeff Bezos la Amazon în 2021 și cum Bill Gates a făcut-o cu Microsoft în 2000. Hastings, miliardarul în vârstă de 62 de ani, este CEO al Netflix de aproximativ 25 de ani.

Pionierul serviciului de streaming a avut un 2022 destul de provocator. Între concurența crescută din partea unor companii precum Amazon Prime și Disney+, o criză post-pandemie și o istorie de luare a deciziilor financiare îndoielnice, compania a raportat o pierdere de abonați pentru prima dată într-un deceniu. Stocul său a scăzut. Și, deși Netflix a reușit o revenire parțială în ultima parte a anului, încă nu crește la ritmul în care era înainte.

În raportul financiar de astăzi, noul număr de abonați ai streamerului a depășit cu mult așteptările și, în cele din urmă, a compensat pierderile anterioare. Însă creșterea trimestrială a veniturilor a fost la fel de proastă cum era de așteptat: 1,9%, comparativ cu 16% în ultimul trimestru din 2021.

Despre Sarandos și Peters, Hastings a scris: „A fost un botez prin foc, având în vedere COVID și provocările recente din cadrul afacerii noastre. Dar amândoi s-au descurcat incredibil de bine, asigurându-se că Netflix continuă să se îmbunătățească și dezvoltând o cale clară pentru a reaccelera creșterea încasărilor și a veniturilor noastre. Deci, consiliul și eu considerăm că este momentul potrivit pentru a-mi finaliza succesiunea.”

După anunțul schimbării în conducere, prețul acțiunilor Netflix a crescut cu mai mult de 5% în tranzacțiile după orele de program. Totuși acțiunile companiei rămân în scădere cu peste 35% față de acum 12 luni.