australian open 2023

Începând cu 16 ianuarie, atenţia fanilor tenisului se va îndrepta către Australian Open, primul turneu de Grand Slam din acest an. Novak Djokovic şi Iga Swiatek sunt principalii favoriţi la câştigarea turneului, însă surprizele nu sunt excluse, având în vedere ascensiunea sau revenirea unor sportivi din 2022.

Ediţia din acest an de la Australian Open se dispută între 16 şi 29 ianuarie şi, din păcate pentru români, Simona Halep nu va lua startul, fiind în continuare suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv cu o substanţă interzisă.

În 2022, proba masculină a fost câştigată de Rafael Nadal, care l-a învins în finală pe Daniil Medvedev, în timp ce la feminin Ashleigh Barty s-a impus, pentru ca apoi să-şi anunţe retragerea neaşteptată din tenis.

Conform cotelor afişate de agenţia de pariuri sportive 888sport, marele favorit să câştige secţiunea masculină este din nou sârbul Novak Djokovic. Revenit după absenţa de anul trecut, Djokovic caută al 10-lea trofeu la Melbourne şi are cota 1.90 să se impună la ediţia din 2023. Finalistul de anul trecut, Daniil Medvedev, are cota 5.50 şi este urmat de Rafael Nadal (cota 11.00), Nick Kyrgios (cota 13.00), Felix Auger Aliassime (cota 15.00) şi Jannik Sinner (cota 17.00).

Cât priveşte secţiunea feminină, de departe favorită este Iga Swiatek, cu cota 2.50. Poloneza a câştigat două turnee de Grand Slam în 2022, are un avans impresionant în fruntea clasamentului mondial şi este alegerea multor specialişti. Pe lista cu favorite le mai regăsim însă pe Aryna Sabalenka (cota 11.00), Ons Jabeur (cota 12.00), Caroline Garcia (cota 12.00) şi Jessica Pegula (cota 15.00).

Cum surprizele nu sunt excluse în tenis, iată trei jucători care pot avea un parcurs excelent la Australian Open.

Casper Ruud are o ascensiune impresionantă

La cei 24 de ani ai săi, norvegianul Casper Ruud a avut un 2022 de vis. A disputat nu mai puţin de 7 finale în sezonul precedent, dintre care două de Grand Slam, la Roland Garros şi US Open. Chiar dacă le-a pierdut pe ambele, experienţa acumulată în sezonul precedent îl va ajuta cu siguranţă, iar 2023 poate fi anul său.

În precedentele apariţii la Australian Open, Ruud a fost eliminat în optimile de finală în 2021, în turul 1 în 2020 şi în turul 2 în 2018. La ediţia din 2022 nu a luat încă parte. Ascensiunea sa s-a produs însă din primăvara lui 2022, ceea ce l-a dus ulterior şi la Turneul Campionilor, unde a fost învins în finală de Novak Djokovic în două seturi.

O problemă pentru el va fi să treacă pragul emoţional din finale şi să reuşească să găsească forţa necesară pentru a câştiga meciuri de un nivel înalt. Totuşi, Ruud poate fi un jucător ce va produce o surpriză la Australian Open, iar bookmakerii îi acordă cota 26.00 să pună mâna pe marele trofeu.

Stefanos Tsitsipas încă mai caută primul trofeu de Grand Slam

Din 2019 încoace, grecul Stefanos Tsitsipas este în atenţia reflectoarelor, însă până acum nu a reuşit să câştige un turneu de Grand Slam. Cel mai aproape a fost la Roland Garros, unde a pierdut finala din 2021. Grecul a avut însă evoluţii bune la Australian Open, turneu la care a ajuns de trei ori în semifinale, la ediţiile din 2019, 2021 şi 2022. Poate 2023 va fi anul lui Tsitsipas, mai ales că, privind la modul general, vine după un 2022 decent.

El a disputat nu mai puţin de 7 finale ATP anul trecut şi are un moral bun înainte de startul competiţiei de la Melbourne. Australian Open este turneul de Grand Slam la care are cel mai bun procentaj, astfel că Tsitsipas este un jucător de urmărit la Melbourne. Bookmakerii îi oferă cota 19.00 să câştige în premieră acest turneu.

Caroline Garcia şi-a regăsit cea mai bună formă

După o lungă perioadă în care a fost departe de cea mai bună formă a carierei, Caroline Garcia a terminat sezonul 2022 în forţă. A câştigat turneul de la Cincinnati, iar apoi s-a impus şi în finala de la Turneul Campioanelor. În total, Garcia a câştigat patru trofee în 2022 şi este una dintre cele mai în formă jucătoare, într-un tenis feminin dominat categoric de Iga Swiatek în ultimul an.

Garcia a atins maturitatea sportivă şi are experienţa necesară pentru a face pasul cel mare şi să pună mâna pe primul Grand Slam din carieră, pentru a lăsa în urmă rezultatele negative din trecut înregistrate la Australian Open. Ea primeşte cota 12.00 din partea agenţiilor de pariuri pentru a triumfa la Australian Open 2023.