duminica filmului romanesti

Pe 22 ianuarie, TVR 2 dedică „Duminica filmului românesc” actorului Grigore Vasiliu Birlic. Ne amintim şi de regretatul actor Teodor Corban, care ne-a părăsit în această săptămână, cu un film „In memoriam”.

Portretul marelui Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre numele de referinţă din istoria teatrului şi cinematografiei româneşti, îl vom descoperi în două producţii: „D’ale carnavalului” şi „Telegrame”, programate de la ora 13.00, respectiv 20.00. 

Despre actorul Teodor Corban, apreciat pentru rolurile din teatru şi filme precum „Aferim”, „După dealuri” sau „Poziţia copilului”, critica de specialitate spunea ca este un artist complex, profund şi sensibil. Televiziunea Română regretă dispariţia actorului care ne-a părăsit la numai 65 de ani şi va difuza „In memoriam”, de la ora 21.40, filmul „6,9 pe scara Richter” (România, 2016).

Ediţie „In Memoriam Teodor Corban” şi la TVR 1, unde puteţi viziona vineri, 20 ianuarie, de la ora 18.55, un interviu de excepţie, realizat de Marina Constantinescu pentru „Nocturne”.

Prezentare filme:

Despre „D’ale carnavalului” (România, 1958), filmul regizorilor Gheorghe Naghi şi Aurel Miheleş, difuzat de TVR 2 de la ora 13.00, scriitorul Dumitru Solomon spunea în „Gazeta literară”: „Ecranizarea farsei a fost un act de curaj. Filmul păstrează dinamica precipitată şi încărcată de neprevăzut a piesei.”

Cu o distribuţie impresionantă, Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ion Anghel, Vasilica Tastaman şi Jeana Gorea, ecranizare piesei „D-ale carnavalului” de I.L. Caragiale a preluat şi elemente din „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, de acelaşi autor.

Nae Girimea (Ion Lucian), un frizer dintr-o mahala bucureşteană a sfârşitului de secol XIX, îşi găseşte o nouă amantă în persoana Didinei (Vasilica Tastaman). Acest fapt va stârni gelozia nebunească a amantei sale “de suflet”, Miţa Baston (Jeana Gorea), precum şi a violentului Pampon (Alexandru Giugaru), amantul oficial al Didinei. În acest vârtej al căutării şi pedepsirii îndrăzneţului frizer, care se petrece în timpul unui carnaval, intră şi Crăcănel (Grigore Vasiliu-Birlic), întreţinătorul oficial al Miţei.

Ecranizare a schiţei lui I.L. Caragiale, filmul „Telegrame” (România, 1959), difuzat la TVR 2 de la ora 20.00, ne trimite la sfârşitul secolului trecut, într-o perioadă în care partidele politice se pregătesc de alegeri. Costăchel Gudurău este liderul liberalilor dintr-un orăşel din Moldova, cu şanse serioase în alegeri. Nepotul acestuia divorţează de frumoasa Atenaisa, care are o relaţie amoroasă cu Raul Grigoraşcu, reprezentantul partidului conservator. În urma unui complot, cei doi ajung să se bată în public, spre îngrijorarea membrilor guvernului. În cele din urmă, cele două partide se împacă în văzul lumii, în Piaţa Independenţei. Regia este semnată Gheorghe Naghi şi Aurel Miheleş, iar din distribuţie fac parte Grigore Vasiliu Birlic, Costache Antoniu, Jules Cazaban, Alexandru Giugaru.

„6,9 pe scara Richter” (România, 2016), filmul „In memoriam Teodor Corban”, programat de TVR 2 de la ora 21.40, spune povestea lui Tony (Laurenţiu Bănescu), un tânăr actor de teatru, care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Adevăratul cutremur pentru el se dovedește a fi reapariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, bulversându-i existența, iar rolul principal din musicalul în care joacă Tony oglindește perfect viața lui haotică aflată în pragul colapsului. Regia este semnată de Nae Caranfil, iar din distribuţie fac parte Laurenţiu Bănescu, Teodor Corban, Maria Obretin şi Alexandru Papadopol.