pancreas artificial

Viața a peste 100.000 de persoane cu diabet de tip 1 din Anglia și Țara Galilor ar putea fi schimbată datorită unei noi tehnologii care are potențialul de a revoluționa modul în care tratăm această afecțiune.

Ideea unui pancreas artificial – numit și sistem cu buclă închisă – există de la sfârșitul anilor 1970, dar abia recent a devenit o opțiune fezabilă pentru persoanele cu diabet de tip 1.

Tehnologia funcționează prin imitarea funcționării unui pancreas real.

Utilizează un senzor de glucoză plasat sub piele pentru a calcula automat, cu un algoritm, câtă insulină trebuie să fie furnizată printr-o pompă, eliberând persoanele cu diabet zaharat de tip 1 de a fi nevoite să monitorizeze îndeaproape nivelurile de zahăr din sângele lor manual și de a trebui să facă zilnic injecții.

Cei cu pancreas artificial pot monitoriza citirile de pe smartphone-urile lor printr-un sistem în care pot încărca și numărul de carbohidrați presupus în timpul mesei.

Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a organizat anul trecut o primă încercare mondială a tehnologiei, și a montat la sute de adulți și copii cu diabet de tip 1 un pancreas artificial și a constatat că tehnologia a avut mai mult succes decât orice alt dispozitiv disponibil în prezent pentru a gestiona boala.

Tehnologia a fost apoi aprobată de Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE), care a solicitat NHS să fie de acord cu un preț rentabil pentru dispozitiv, care costă în prezent aproximativ 5.744 de lire sterline.

NICE estimează că prețul actual este prohibitiv mai scump decât ar trebui să fie pentru ca dispozitivul să fie considerat o utilizare rentabilă a resurselor NHS.

Tehnologia inovatoare este de așteptat să ajute NHS să reducă costurile prin reducerea intervențiilor pentru cazurile de diabet de tip 1 într-un moment în care serviciul național de asistență medicală din Marea Britanie se luptă cu adevărat cu subfinanțare și cu personal insuficient.

Diabetul de tip 1, o afecțiune genetică care apare de obicei devreme în viață, este considerat mult mai rău decât diabetul de tip 2, tipul care se dezvoltă de obicei în timp și este legat în principal de stilul de viață al oamenilor.

Cu diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de insulină din pancreas, determinându-i pe cei care suferă de boală să nu fie capabili să producă insulină. Fără el, zahărul din sânge nu poate pătrunde în celulele corpului nostru și nu poate fi transformat în energie.

Afecțiunea pune viața în pericol dacă nu este tratată și poate duce la amputații, orbire și probleme la rinichi.