sanremo 2023

O apariție planificată a președintelui ucrainei Volodymyr Zelenskyy la Festivalul de muzică de la Sanremo din Italia a stârnit controverse.

Concursul anual de cântece, care a fost adesea folosit ca metodă de alegere a candidatului italian la Eurovision Song Contest, este un eveniment cultural uriaș în Italia. A promovat muzica italiană în întreaga lume de când a început în 1951. Câștigătorii recenti includ rockerii italieni Måneskin, care vor participa ca invitați speciali în acest an.

Evenimentul va fi găzduit la Teatro Ariston din orașul de pe litoralul de pe coasta de nord-vest a Italiei, unde Zelenskyy este programat să apară printr-un mesaj video în ultima noapte, pe 11 februarie. Acest lucru a atras critici între partide.

„Să sperăm că Sanremo va rămâne festivalul cântecului italian și nimic altceva”, a spus Matteo Salvini, vicepremierul Italiei și liderul partidului de dreapta Lega. „Sper ca războiul să se încheie cât mai curând posibil și ca scena orașului florilor (Sanremo) să rămână rezervată muzicii”.

Salvini a mai adăugat că „o apariție la Sanremo nu va pune capăt acestui război”.

Nu este prima dată când Zelensky apare cu mesaje video preînregistrate și acesta a fost curtat pe listele internaționale pentru a ajuta la efortul de război din Ucraina. A făcut acest lucru la premiile Grammy de anul trecut și la ceremoniile din cadrul festivalurilor de film de la Cannes și Veneția și, acum două săptămâni, la Globurile de Aur.

Dar răbdarea pare să se termine în Italia...

Giuseppe Conte, fost premier și lider al partidului populist Movimento 5 Stelle, a spus că a fost „foarte fericit” când Zelenskyy a fost invitat să se adreseze parlamentului italian în martie trecut, dar a subliniat: „Sincer, nu cred că este atât de necesar pentru Președintele Zelensky să apară într-un context ușor precum Sanremo”.

Carlo Calenda, liderul centristei Azione, a scris pe Twitter: „Nu există nicio îndoială cu privire la linia noastră de sprijin pentru Ucraina. Cu toate acestea, consider că este o greșeală să îmbinăm un eveniment muzical cu mesajul președintelui unei țări aflate în război. ”

El a adăugat: „Mă îngrijorează că prezența lui Zelensky la Sanremo s-ar putea întoarce împotriva cauzei ucrainene și ar putea fi instrumentalizată de pro-Putiniști care au folosit deja prezența lui la evenimente de divertisment în trecut în acest sens. S-ar putea să greșesc. Sau poate mă înșel. Acestea sunt opinii.”

Gianni Cuperlo, un candidat la conducere al Partito Democratico de centru-stânga, a scris pe Facebook că, dacă postul de stat RAI dorește să arate un mesaj de la Zelenskyy, atunci acesta ar trebui să fie proiectat separat la Sanremo.

Un grup de politicieni și intelectuali de stânga intenționează, de asemenea, să organizeze un protest pe străzile din Sanremo pe 11 februarie și a lansat o petiție online împotriva „spectacularizării și militarizării” concursului de cântece.

Pe de altă parte, jurnalistul de televiziune italian Bruno Vespa, care a călătorit la Kiev pentru a-l intervieva pe Zelenskyi luna trecută, a declarat agenției de presă ANSA că „în mod sincer nu înțelege toată agitația” din cauza apariției președintelui la Sanremo.

„Zelenskyy a fost invitat la Festivalurile de Film de la Cannes și de la Veneția, precum și la Globurile de Aur și regret această rea voință față de un om care luptă cu un curaj extraordinar pentru a salva libertatea poporului său”.

Festivalul de muzică de la Sanremo 2023 are loc în perioada 7-11 februarie.