apa

Dacă ați văzut sau ați au auzit acele recomandări de la tv sau radio cum că este recomandat să beți 2 litri de apă pe zi, ei bine în Marea Britanie, NHS recomandă șase până la opt pahare, sau până la 1,2 litri de lichide, pe zi, subliniind că obținem apă și din alimente. 

Harvard Medical School recomandă patru până la șase căni pe zi. Dar sfatul mai extrem de doi litri de apă pe zi a câștigat internetul.

În 2016, ideea că obținerea celor mai multe lichide din apă este mai benefică a fost dezmințită de doctorul Stuart Galloway, profesor asociat în fiziologie, exerciții fizice și nutriție la Universitatea din Stirling. Studiul său a arătat că o gamă largă de băuturi, inclusiv diuretice precum lager și cafeaua instant, nu au stimulat nicio pierdere suplimentară de lichide decât apa atunci când a fost băută în cantități normale.

Dar nimeni nu poate spune cu adevărat cât de mult trebuie să bea toată lumea, deoarece toți avem corpuri, diete și niveluri de activitate diferite, ca să nu mai vorbim de medii variate (fierbinte, uscat, umed etc.). 

Majoritatea oamenilor își pot da seama dacă au nevoie de mai multă apă pentru că le este sete, deși acest impuls se diminuează la bătrânețe. Dacă aveți îndoieli, pentru majoritatea adulților, numărul de călătorii la toaletă poate fi un ghid potențial util pentru o hidratare adecvată, spune Galloway.

„Acesta ține cont de diferențele în pierderile de lichide din cauza mediului sau a nivelului de activitate, precum și a variațiilor în aportul de lichide. O regulă generală ar fi patru până la șase vizite la toaletă pentru a face pipi într-o zi obișnuită, dacă vă satisface în mod adecvat cerințele de apă.”

Mai mult de șase urinări înseamnă că exagerezi, în timp ce mai puțin de patru înseamnă că probabil trebuie să bei mai mult.

„Această abordare poate avea unele deficiențe, cum ar fi impactul oricărei modificări a funcției renale odată cu vârsta, anumite medicamente sau diferite compoziții de băuturi care afectează toate concentrația și volumul urinei”, avertizează el. „Deci este o regulă generală mai degrabă decât un ghid precis.”

Culoarea urinei este, de asemenea, utilă, cu avertismente similare, spune el. „Pentru a obține cea mai bună idee, nu vă bazați pe un singur marker, ci evaluați folosind o combinație.”