starship

SpaceX ar putea încerca lansarea unui sistem de rachete Starship în martie, a declarat sâmbătă, șeful  Elon Musk, într-un tweet.

„Dacă testele rămase merg bine, vom încerca să lansăm Starship luna viitoare”, a spus Musk, într-un răspuns la tweetul unui utilizator despre Starship.

Musk a spus în ianuarie că a existat o „o șansă reală” la lansarea Starship la sfârșitul lunii februarie, adăugând că o încercare de lansare în martie pare foarte probabilă.

SpaceX, încă de anul trecut, caută să lanseze pentru prima dată nava sa gigantică pe orbită, un zbor demonstrativ esențial, deoarece își propune să zboare astronauții NASA pe Lună.

Starship este o rachetă și o navă spațială super-grea, construită pentru a transporta mărfuri imense și numeroși astronauți în spațiul profund.

Turnul din oțel inoxidabil de 400 de picioare înălțime se află deasupra rachetei NASA, Space Launch System. Ar fi nevoie de aproximativ cinci panouri publicitare stivuite deasupra acestuia din urmă pentru a se măsura vehiculului spațial al lui Musk. SpaceX estimează că racheta sa are, de asemenea, aproximativ de două ori mai multă tracțiune.

Racheta este fabricată din oțel inoxidabil, un material pe care Musk îl iubește în special datorită prețului relativ scăzut. Spre deosebire de mega-racheta lunară a NASA, care zboară pe hidrogen lichid și oxigen super-răcit, această fiară este alimentată cu 10 milioane de kilograme de metan lichid și oxigen. 

Noul combustibil poate fi depozitat la temperaturi mai ușor de gestionat(Se deschide într-o fereastră nouă) decât hidrogenul lichid, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de atât de multă izolație și este mai puțin predispus la scurgeri, o problemă care deseori împiedică lansarea NASA.

Starship este destinat să evolueze într-un sistem de lansare și aterizare complet reutilizabil, conceput pentru călătorii pe Lună, Marte și alte destinații. Reutilizarea sa este „Sfântul Graal al spațiului”, a spus Musk la un eveniment al companiei din sudul Texasului în februarie anul trecut, deoarece va face zborul spațial mai accesibil pentru o persoană obișnuită.