alcool

Alcoolul este un lubrifiant social aproape omniprezent care ia multe forme în diferite culturi. Consumul de alcool a început cu mii de ani în urmă (poate chiar zeci de mii), iar în prezent este cel mai răspândit drog psihoactiv din lume (în fața nicotinei și a cofeinei). 

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, acestea sunt primele zece țări consumatoare de alcool din lume (măsurate în litri echivalenti de alcool pur pe cap de locuitor la persoanele cu vârsta peste cincisprezece ani).

1. Cehia - 14,26 Litri/Pe cap de locuitor

Republica Cehă, cunoscută și sub numele de Cehia, este o țară fără ieșire la mare din Europa Centrală. Băutura națională preferată este emblematica pilsner crocant. Această bere a fost produsă pentru prima dată în 1842 în orașul Plzeň (Pilsen), care se află la mai puțin de 100 de kilometri la sud-vest de capitală, Praga. Băuturile aurii de toate felurile reprezintă un procent mare din aportul anual al acestei țări.

2. Letonia - 13,19 litri/per capita

Această țară din nord-estul Europei este, de asemenea, unul dintre cele trei state baltice, cuprinsă între Estonia (la nord) și Lituania (la sud). Republica Letonia, sau Letonia, împarte o graniță cu Rusia (la est), Belarus (la sud-est) și Marea Baltică (la vest). Cele trei băuturi principale alese sunt tradiționalul balsam riga negru (în general considerat băutura națională), vodca (care se potrivește perfect procentului mare de imigranți ruși) și berea.

3. Moldova - 12,85 Litri/Pe cap de locuitor

Republica Moldova, sau pur și simplu Moldova, este o națiune mică, fără ieșire la mare din Europa de Est (Balcani), situată între România (la vest) și Ucraina (la nord, sud și est). Moldova are o istorie lungă de vinificație, de care se bucură și astăzi din plin. Moldovenii mai consumă  unele libații unice, inclusiv Țuică (făcută din cereale și fructe), Vișinată (o băutură tradițională românească făcută fie din cireșe fermentate, zmeură sau agrișe) și hidromel (făcut din miere și apă).

4. Germania - 12,79 Litri/Pe cap de locuitor

Republica Federală Germania, Germania sau Deutschland, este una dintre cele mai mari țări din Europa și este a doua ca populație după Rusia. Statul Bavaria din sud-estul națiunii este în special sinonim cu berea bună. Celebrul Oktoberfest are loc anual la München, aducând cunoscători joviali din toate colțurile lumii. Dar, indiferent de perioada anului, acele haloane groase de bere spumoasă pot fi văzute peste tot.

5. Lituania - 12,78 Litri/Pe cap de locuitor

Vecina de Sud a Letoniei și cel mai mare dintre statele baltice, Republica Lituania sau, pur și simplu, Lituania, împărtășește o cultură puternică a băuturii. Deși, această națiune plină de spirit are unele preferințe diferite în comparație cu letonii. Lituanienii împărtășesc o pasiune pentru bere (un fir comun în întreaga listă), dar și pentru amestecuri locale de hidromel cunoscute sub numele de midus și Stakliškės și unele lichioruri pe bază de secară, cum ar fi kvass, ​​samanė și starka.

6. Irlanda - 12,75 litri/per capita

Irlanda, sau Irish Éire, este o mică națiune insulară din Europa de Vest. Băutura este o distracție binecunoscută și celebrată în aceste părți. În acele zile răcoroase și ploioase (care sunt frecvente), localnicii pot fi găsiți în pub-urile tradiționale (unele dintre cele mai vechi de pe continent), sorbind niște cafea irlandeză, adulmecând un whisky fin îmbătrânit sau așteptând turnarea perfectă de Guinness. În tot acest timp, basmele populare și muzica celtică vor reverbera cu siguranță în fundal.

7. Spania - 12,67 Litri/Pe cap de locuitor

Acele sieste la amiază ajută la creșterea consumului pe cap de locuitor al Spaniei. Această națiune din sud-vestul Europei este al treilea cel mai mare producător de vin (vino) de pe continent (în spatele Franței și Italiei) și, de asemenea, cel mai mare exportator. Deși strugurii fermentați sunt o alegere populară (aparent la orice oră), nu uitați de sangria, un amestec spaniol revigorant de fructe și mirodenii și acele pahare subțiri de cerveza (bere) care sunt o completare preferată pentru după-amiaza însorită.

8. Uganda - 12,48 litri/per cap de locuitor

Republica Uganda, sau Uganda, o țară fără ieșire la mare din Africa Centrală de Est, este singura națiune din afara Europei care se află în top zece. Malwa, care este preparată din mei și porumb, este o băutură clasică care a fost apreciată în zonele rurale de nord ale țării. Bushera este o altă băutură locală tradițională, de data aceasta făcută din sorg și este populară în vestul Ugandei și în capitala Kampala. Și, în sfârșit, băuturile pe bază de banane, cum ar fi tonto și mwenge bigere (bere cu banane), sunt o bază solidă în multe meniuri de băuturi.

9. Bulgaria - 12,46 Litri/Pe cap de locuitor

Această țară din sud-estul Europei se află în partea de est a peninsulei Balcanice și are un țărm lung de est cu Marea Neagră. Republica Bulgaria, sau doar Bulgaria, gravitează spre rakija, un termen colectiv pentru țuica de fructe, băutură care populară în toată regiunea Balcanilor. Bulgarii se bucură, de asemenea, de un amestec eclectic de vinuri fine și cantități abundente de bere ușoară (și ieftină).

10. Luxemburg - 12,45 Litri/Pe cap de locuitor

Marele Ducat al Luxemburgului, sau Luxemburg, este o țară mică, fără ieșire la mare, din Europa de Vest, cuprinsă de Belgia la est și de nord, de Germania la est și de Franța la sud. Chiar dacă este una dintre cele mai mici țări din lume, Luxemburg are o inimă mare și un ficat puternic. Această națiune împărtășește dragostea pentru vin și tendința pentru bere cu vecinii săi francezi și, respectiv, germani. Apa-de-vie pe bază de prune, miere și nuci sunt, de asemenea, preferatele locale.

Dacă vizitați una dintre aceste zece țări, vor exista o mulțime de oportunități de a vă răsfăța cu libații populare și uneori exotice. Ridicarea unui pahar pentru o companie bună poate face seri memorabile și poate servi chiar la reducerea decalajului dintre culturi. Dar fiți conștienți de sabia cu două tăișuri pe care o prezintă alcoolul. Trăirea momentului are avantajele sale, dar viitorul tău sine ar putea aprecia și un pic de moderație.

Deci Cheers! ¡Salud! Sláinte! Prost! Noroc!, etc.