zahar

Consumul de o mulțime de zaharuri libere - cunoscute și sub numele de zaharuri adăugate - s-ar putea simți inofensiv în acest moment, dar ar putea crește riscul de a avea boli cardiovasculare, a constatat un nou studiu.

Zaharurile libere sunt cele adăugate în timpul procesării alimentelor; ambalate ca zahăr de masă și alți îndulcitori; și care apar în mod natural în siropuri, miere, suc de fructe, suc de legume, piureuri, paste și produse similare în care structura celulară a alimentelor a fost defalcată, potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite. Acestea nu includ zaharurile care apar în mod natural în produsele lactate sau în fructele și legumele întregi din punct de vedere structural. 

Studiile anterioare au raportat că legăturile dintre consumul de carbohidrați și bolile cardiovasculare ar putea depinde de calitatea, mai degrabă decât de cantitatea, de carbohidrați consumați, potrivit noului studiu publicat luni în jurnalul BMC Medicine. 

Pentru a testa această teorie, autorii celor mai recente cercetări au evaluat datele despre dietă și sănătate de la peste 110.000 de persoane care au participat la UK Biobank, un studiu de cohortă care a colectat date între 2006 și 2010 de la peste 503.000 de adulți cu sediul în Regatul Unit.

Persoanele incluse în noul studiu au participat la două până la cinci evaluări alimentare online de 24 de ore, înregistrându-și consumul de alimente și băuturi de mai multe ori în fiecare perioadă de 24 de ore. După peste nouă ani de urmărire, cercetătorii au descoperit că aportul total de carbohidrați nu a fost asociat cu bolile cardiovasculare. Dar când au analizat modul în care rezultatele diferă în funcție de tipurile și sursele de carbohidrați consumați, au descoperit că un aport mai mare de zahăr liber a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și o circumferință mai mare a taliei.

Cu cât unii participanți consumau mai multe zaharuri libere adăugate, cu atât riscul lor de boli cardiovasculare, boli de inimă și accident vascular cerebral era mai mare. Toate bolile de inimă sunt boli cardiovasculare, dar boala cardiovasculară este termenul pentru toate tipurile de boli care afectează inima sau vasele de sânge, cum ar fi accidentul vascular cerebral, malformațiile cardiace congenitale și bolile arterelor periferice, potrivit Institutului național al inimii, plămânilor și sângelui din SUA.

Un aport mai mare de zaharuri libere a fost, de asemenea, asociat cu concentrații mai mari de trigliceride - un tip de grăsime care provine din unt, uleiuri și alte grăsimi pe care oamenii le consumă, plus calorii suplimentare de care corpul lor nu are nevoie imediat. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor - definite ca mai mult de 150 de miligrame pe decilitru - pot crește riscul de boli de inimă, cum ar fi boala coronariană.

„Acest studiu oferă o nuanță atât de necesară discuțiilor de sănătate publică despre efectele carbohidraților din dietă asupra sănătății”, a spus prin e-mail dr. Maya Adam, director al Health Media Innovation și profesor asistent clinic de pediatrie la Stanford University School of Medicine. Adam nu a fost implicat în studiu. „Principalele concluzii sunt că toți carbohidrații nu sunt creați egali.”

Legătura dintre aportul mai mare de zahăr liber și riscul de boli cardiovasculare constă în diferențele dintre modul în care organismul metabolizează zahărul liber față de zahărul din alimentele integrale.

"Aportul de zahăr adăugat poate promova inflamația în organism, iar acest lucru poate provoca stres asupra inimii și vaselor de sânge, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale", a declarat Brooke Aggarwal, profesor asistent de științe medicale în divizia de cardiologie de la Columbia University Irving Medical Center. Aggarwal nu a fost implicat în studiu.

"Zaharurile adăugate se găsesc adesea în alimentele procesate care au o valoare nutritivă redusă și pot duce la supraalimentare și la un aport excesiv de calorii, ceea ce, la rândul său, duce la excesul de greutate / obezitate, un factor de risc bine stabilit pentru bolile de inimă", a spus Aggarwal prin e-mail.

Pe baza descoperirilor lor, autorii sugerează înlocuirea zaharurilor libere cu zaharuri care nu apar în mod natural în fructele și legumele întregi, pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare - și experții în nutriție și sănătatea cardiovasculară sunt de acord.

„Ghidrații de carbon întregi din alimente durează mai mult pentru a se descompune în zaharuri simple, iar o parte din ei – fibrele – nu poate fi descompusă deloc”, a adăugat Adam. „Acest lucru înseamnă că cerealele integrale, intacte, nu provoacă aceleași creșteri ale glicemiei pe care le experimentăm atunci când mâncăm zaharuri simple. Picurile de zahăr din sânge declanșează vârfuri de insulină, care ne pot destabiliza glicemia și... poate fi cauza de bază a problemelor de sănătate pe termen lung.”

În plus, fibrele din carbohidrații din alimente întregi acționează ca o „perie de frecat internă” atunci când trec prin sistemul digestiv, a adăugat Adam. „De aceea, în general, avem nevoie de o anumită cantitate din acești „carbohidrați buni” în dieta noastră pentru a rămâne sănătoși.”