ora de vară

Pe măsură ce ceasurile merg înainte și ora de vară începe în ultimul weekend din martie, este posibil să fii îngrijorat de pierderea unei ore de somn și de cum să te adaptezi la această schimbare.

Chiar dacă din punct de vedere tehnic este doar o oră pierdută din cauza schimbării orei, cantitatea de privare de somn din cauza ritmului de somn perturbat durează multe zile și deseori îi afectează pe oameni, ceea ce duce la pierderea cumulată a somnului.

Multe studii au demonstrat că există un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială asociate cu privarea de somn. Leziunile la locul de muncă cresc, la fel și accidentele de automobile. Adolescenților le este adesea mai greu să se trezească la timp pentru a ajunge la școală și pot avea dificultăți de atenție și de performanță școlară sau agravarea problemelor de sănătate mintală.

Există ceva de făcut pentru a ajuta la rezolvarea acestei pierderi de somn și a schimbării cronometrului ceasului corporal?

Desigur.

Iată câteva sfaturi rapide pentru a vă pregăti pentru schimbarea orară.

Nu începe cu o „datorie de somn”

Asigurați-vă că dvs. și, dacă sunteți părinte, copilul dumneavoastră, dormiți suficient în mod regulat, în special până la schimbarea orei în fiecare an. Majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe zi pentru a funcționa adecvat. Copiii au cerințe diferite pentru somn, în funcție de vârsta lor.

Mergi mai devreme la culcare culci — trezește-te mai devreme

A merge la culcare - și pentru părinți, a vă culca copiii - cu 15 până la 20 de minute mai devreme în fiecare noapte în săptămâna înainte de schimbarea orei este ideal. A avea o oră de trezire mai devreme te poate ajuta să adormi mai devreme.

Încercați să vă treziți cu o oră mai devreme decât este obișnuit sâmbăta, cu o zi înainte de schimbarea orei. Dacă nu puteți face modificări în programul dvs. de somn în avans, atunci păstrați o oră de trezire foarte constantă în zilele lucrătoare, precum și în weekend, pentru a vă adapta mai ușor la schimbarea orei.

Folosește lumina în avantajul tău

Lumina este cel mai puternic indiciu pentru reglarea ceasului intern al corpului. Expuneți-vă la lumină puternică la trezire, pe măsură ce începeți să vă treziți mai devreme în cursul săptămânii înainte de începerea orei de vară. Aceasta resetează ceasul intern în direcția corectă. Dacă locuiești într-un loc în care lumina naturală este limitată dimineața după schimbarea ceasului, folosește lumină artificială strălucitoare pentru a semnala ceasului tău corporal să se trezească mai devreme. Pe măsură ce sezonul avansează, aceasta va fi mai puțin o problemă, deoarece soarele răsare mai devreme în timpul zilei.

Noaptea, minimizați expunerea la lumină puternică și în special la lumina albastră emisă de ecranele mediilor electronice. Această expunere la lumină târziu în timpul zilei poate fi suficientă pentru a vă schimba ritmul corpului și pentru a vă semnala ceasul intern să se trezească mai târziu a doua zi. Dacă dispozitivele dvs. permit, setați ecranele lor să se estompeze și să emită mai puțină lumină albastră seara.

În unele locații geografice, ar putea fi util să aveți perdele care întunecă camera la culcare, în funcție de câtă lumină solară primește camera dvs. la culcare. Asigurați-vă că deschideți perdelele dimineața pentru a permite luminii naturale a dimineții să vă stabilească ciclul somn-veghe.

Citește și: 

Cum vă afectează lumina albastră somnul


Planificați cu atenție activitățile de zi și de seară.

Cu o seară înainte de schimbarea orei, pregătește-te pentru un somn bun prin încorporarea activităților relaxante care te pot ajuta să te relaxezi, cum ar fi citirea unei cărți sau meditarea.

Includeți exerciții fizice dimineața sau dimineața devreme. Fă o plimbare, chiar dacă este doar în jurul casei sau în biroul tău în timpul zilei.

Acordați mai multă atenție la ceea ce mâncați și beți în această săptămână

Luați în considerare să începeți cu un mic dejun bogat în proteine, deoarece privarea de somn poate crește apetitul și pofta de alimente bogate în carbohidrați și zaharuri.

Nu mai utilizați cofeina după prânz. Consumul de cafea, ceai, cola, ciocolată sau alte surse de cofeină prea târziu în timpul zilei poate duce la probleme cu adormirea și chiar la perturbarea somnului.

Adulți, refuzați acel vin la culcare. De asemenea, vinul și alte tipuri de alcool pot perturba somnul.

Fii deosebit de blând cu tine și cu copiii

Dacă sunteți părinte sau îngrijitor, încercați să aveți răbdare cu copiii dvs. în timp ce se adaptează la noile vremuri. Privarea de somn afectează întreaga familie, iar unii copii se adaptează mai greu la schimbarea orei decât alții. Este posibil să observați crize mai frecvente, iritabilitate și pierderea atenției și a concentrării. Puneți deoparte timp mai liniștit, fără media electronică, seara. Luați în considerare un pui de somn scurt - aproximativ 20 de minute - la începutul după-amiezii pentru copiii mai mici care au dificultăți în a face față acestei schimbări. Prioritizarea somnului dă roade pe termen scurt și de-a lungul anilor. Un somn bun este un ingredient necesar pentru o zi productivă și plină de satisfacții.