tom sizemore

Tom Sizemore, actorul cunoscut pentru rolul din Saving Private Ryan,  devenit celebru în anii 1990, și care a fost condamnat pentru violență domestică și droguri, a murit vineri, la vârsta de 61 de ani.

Actorul suferise un anevrism cerebral pe 18 februarie la domiciliul său din Los Angeles. El a murit în somn vineri, la un spital din Burbank, California, a declarat managerul său, Charles Lago.

Sizemore a devenit o vedetă cu apariții apreciate în Natural Born Killers și în thriller-ul cult-clasic „Heat”. Dar dependența gravă de substanțe, acuzațiile de abuz și mai multe confruntări cu legea i-au devastat cariera, l-au lăsat fără adăpost și l-au trimis la închisoare.

Pe măsură ce valul global al mișcării #MeToo a crescut la sfârșitul anului 2017, Sizemore a fost, de asemenea, acuzat că a molestat o fetiță de 11 ani din Utah pe platourile de filmare în 2003. El a numit acuzațiile „foarte deranjante”, spunând că nu ar putea atinge niciodată în mod nepotrivit un copil. Nu au fost depuse acuzații. 

În ciuda problemelor legale, Sizemore a avut zeci de rolul stabile în film și televiziune - deși cariera sa nu și-a recăpătat niciodată impulsul de odinioară. În afară de Black Hawk Down și Pearl Harbor, cele mai multe dintre rolurile sale din secolul 21 au venit în producții cu buget redus, puțin văzute, în care a continuat să joace băieții dubioși și duri cu care a devenit faimos pentru că i-a portretizat.

"Eram un tip care venise de la foarte mic și ajunsese în vârf. Am avut casa de milioane de dolari, Porsche, restaurantul pe care l-am deținut parțial cu Robert De Niro", a scris Sizemore, născut în Detroit, în autobiografia sa din 2013. „Printr-o minune, am ajuns acolo  Și acum nu aveam absolut nimic”.

Titlul cărții a fost preluat dintr-o replică rostită de personajul său din Salvarea soldatului Ryan, rol pentru care a strâns nominalizări la Oscar. Dar el a scris că succesul l-a transformat într-un „star de cinema răsfățat”, un „prost arogant” și în cele din urmă „un dependent de speranța de a muri”.

A strâns o serie de arestări pentru violență domestică. Sizemore a fost căsătorit o dată cu actrița Maeve Quinlan și a fost arestat sub suspiciunea că a bătut-o în 1997. În timp ce acuzațiile au fost retrase, cuplul a divorțat în 1999.

Sizemore a fost condamnat pentru abuz asupra fostei iubită Heidi Fleiss în 2003 – în același an în care a pledat că nu a contestat și a evitat procesul într-un caz separat de abuz – și a fost condamnat la închisoare. Fosta acriță de la Hollywood a mărturisit că acesta a lovit-o cu pumnul în față la un hotel din Beverly Hills și a bătut-o la New York până la punctul în care nu au putut participa la premiera Black Hawk Down.

Judecătorul a spus că abuzul de droguri a fost probabil un catalizator, dar această mărturie a dezvăluit un bărbat care avea probleme profunde în relațiile cu femeile. Fleiss l-a numit pe Sizemore „un zero” într-o conversație cu Associated Press după condamnarea sa.

Multe dintre filmele de mai târziu ale carierei lui Sizemore au avut o înclinație SF, horror sau acțiune: numai în 2022, a jucat în filme cu titluri precum Impuratus, Night of the Tommyknockers și Vampfather. Însă Sizemore a câștigat în continuare câteva roluri mai importante – inclusiv în renașterea „Twin Peaks” – și roluri de invitat în seriale populare precum „Entourage” și „Hawaii Five-O”.