tiktok romania

Ultimele săptămâni s-au remarcat prin decizii luate de din ce în ce mai multe state de a interzice utilizarea aplicației TikTok.

Autoritățile din SUA, urmate de instituțiile din UE sau Canada au anunțat recent că au interzis și dispus eliminarea de pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamentali a aplicației TikTok.

Măsura de a elimina TikTok se bazează pe îngrijorările legate de securitatea datelor utilizatorilor.

În acest context, jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul digitalizării din România dacă TikTok ar putea fi interzis și pe dispozitivele angajaților guvernamentali.

"Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate, e un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că, dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constituţională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole", a afirmat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la Palatul Victoria, întrebat în legătură cu decizia Comisiei Europene de a nu mai lăsa angajaţii să folosească aplicaţia TikTok şi ce înseamnă acest lucru pentru România.

Ministrul spune că autoritățile au în lucru și au aprobat o serie de reglementări:

"Am emis un ordin de ministru, cred că săptămâna trecută, prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi, acum au un termen de o lună de zile, două luni în care trebuie să şi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au funcţii identificate drept vulnerabile", a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Întrebat despre faptul că Senatul are cont de TikTok şi mulţi parlamentari apar pe această aplicaţie, el a menţionat că este o analiză care trebuie făcută cu "maximă seriozitate".

"România a fost printre primele state europene care au interzis prin lege autorităţilor să cumpere asemenea soluţii. Deci, şi aici trebuie să analizăm şi, odată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziţie în acest sens. (...) Vom lua o decizie de îndată ce finalizăm această analiză pentru că nu vrem să generăm o reacţie adversă, dacă nu este cazul în acest moment", a explicat Sebastian Burduja.

Discuțiile despre interzicerea TikTok au loc într-o perioadă tulbure pentru aplicația chineză. 

Citește și:

TikTok acuză UE de lipsă de transparență cu privire la noile interdicții