DiscoverEu

DiscoverEU, o acțiune a programului Erasmus+ care îți dă posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare, a dat startul înscrierilor pentru ediția din anul 2023. 

Călătorind în special cu trenul (există și excepții pentru a permite participarea tinerilor care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), tinerii vor putea admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Cei care vor să se bucure de această experiență au la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an. Solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie.

Programul se adresează tinerilor cu vârsta de 18 ani și care sunt rezidenți în Uniunea Europeană sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia). 

DiscoverEU le oferă tinerilor de 18 ani șansa de a participa la o experiență de călătorie care le va permite să descopere diversitatea Europei, să afle mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și să intre în contact cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU le permite acestora să își dezvolte competențe utile pentru viitor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.  

Participanții selectați vor primi un card european de tineret DiscoverEU, care le va permite să beneficieze de reduceri la vizite culturale, activități de învățare, sport, transport local, cazare, masă etc. 

De la lansarea DiscoverEU, în iunie 2018, peste 200 000 de tineri au primit permise de călătorie. 

Noua rundă de înscrieri a început pe 15 martie 2023, la ora 12:00 (ora Bruxelles-ului) și se încheie miercuri, 29 martie 2023, la ora 12:00 (ora Bruxelles-ului).

Pentru a fi eligibil, trebuie:

- să te fi născut între 1 iulie 2004 (inclusiv) și 30 iunie 2005 (inclusiv)

- să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere

- să fii cetățean sau rezident legal într-una din următoarele țări: 

          - unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau 

          - una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. 

Cei care vor să se inscrie o pot face aici.

„Uniunea Europeană este un proiect al păcii, și tocmai de aceea investim constant în noile generații de tineri, care duc mai departe visul european. Astăzi se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru un loc în <euroaventura> DiscoverEU. Ce înseamnă acest lucru? Tinerii pot câștiga un permis gratuit de călătorie în Europa, pentru a explora, timp de 30 de zile, Europa și patrimoniul său cultural bogat. Până în prezent, peste 8300 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie. Tinerii, precum Daniela, Mihaela, Cosmin, Ioan, Mihai și mulți alții, sunt proprietarii viitorului Europei!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România

Perioada de înscriere este cuprinsă între 15 martie (ora 13:00, ora României) și 29 martie (ora 13:00, ora României).

Dacă sunt selectați, tinerii vor putea călători în perioada 15 iunie 2023 – 30 septembrie 2024 individual sau într-un grup, alături de 4 prieteni. 

Permisele de călătorie oferite de Comisia Europeană la această rundă DiscoverEU vin în continuarea celorlaltor 70.000 de permise de călătorie acordate în 2022, cu ocazia celebrării Anul European al Tineretului.  

Pentru tinerii din România sunt alocate la nivel național. 1.467 de permise de călătorie cu trenul. 

Câștigătorii vor putea călători în orice țări membre UE sau țări care fac parte a programului Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia), timp de până la 30 de zile. Tinerii selectați vor beneficia și de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile. De asemenea, ei vor fi pregătiți înainte de plecare de către Agenția Națională Erasmus+, iar în timpul călătoriei pot avea ocazia să cunoască alți călători la întâlnirile de tip Meet-up, organizate de Agențiile Naționale Erasmus+ din alte țări.