Când cireșele erau coapte

La doar 28 de ani, scriitoarea de origine din Republica Moldova, Andreea Russo a lansat a cincea carte.

Cartea este intitulată "Când cireșele erau coapte” și este scrisa după o poveste reală ce are ca subiect deportările în Kazastan în anii '40.

Autoarea a aflat povestea de la Gheorghe Găitan, strănepotul lui Feodor Găitan, personajul principal. Pentru a scrie o poveste veridică, Andreea s-a documentat din diverse surse istorice, iar un ajutor semnificativ l-au reprezentat interviurile cu cei deportați în anii ’40.

Cartea respectivă s-a țesut din amintiri ce nu-mi aparțin. Acestea au fost transmise de la o generație la alta și au ajuns, printr-un miracol, la mine. Orice amintire este, în esența, realitatea unui om. Povestea relatată în această carte reprezintă realitatea lui Feodor Găitan și a mamei sale, Ulina Găitan”, spune Andreea Russo.

Evenimentul a avut loc la Muzeul Literaturii din București, unde au participat atât persoane publice și influenceri, cât și oameni de cultura și apropiați ai scriitoarei. 

Andreea Russo a debutat la vârsta de 20 de ani cu primul volum din trilogia „Amintiri din viitor”.  Următoarele două volume au fost publicate în 2016 și 2017. În anul 2017 autoarea a lansat romanul „Fata cu vise alb-negru”. În 2018  romanul-jurnal ,,MoArt”, iar în 2020 romanul existențialist ,,MINIM”.

Autoarea a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Facultatea de Film și la Universitatea din București, Litere, așadar scrie și scenarii de film și teatru.

Conform sondajelor Andreea Russo este una dintre cele mai citite autoare din Republica Moldova.