Întrunit în ședința publică din data de 23.05.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat solicitarea primită din partea Consiliului Suprem pentru Radio și Televiziune al Republicii Turcia (RTÜK), de a sprijini retransmisia pe teritoriul României a posturilor publice cu logo-ul TRT (TRT 1, TRT Haber și TRT Çocuk) – posturile de televiziune ale Corporației Turce de Radio și Televiziune, precum și a altor servicii de programe din Turcia, pentru care transmite licențele reînnoite.

Având în vedere că Turcia este semnatară a Convenţiei Europene privind Televiziunea Transfrontalieră a Consiliului Europei, CNA vine în sprijinul comunității turce din România și informează distribuitorii de servicii de programe că pot retransmite posturile publice cu logo-ul TRT (TRT 1, TRT Haber și TRT Çocuk) ale Corporației Turce de Radio și Televiziune, precum și posturile :

  • Turkuvaz Aktif Television Production Inc (sigla ”ATV”),
  • Demiroen TV Radyo Yaymcilik Yapimcilik A.Ș. (sigla ”KANAL D”)
  • Aks Televizyon Reklamcilik ve Filmcilik Sanayi ve Ticaret A.Ș. (sigla ”SHOW TV”)
  • Startv Medya Hizmetleri A.Ș. (sigla ”STAR TV”)
  • TV8 TV Yayincilik A.Ș. (sigla ”TV8”), în situația deținerii de către radiodifuzorii menționați a drepturilor de difuzare pe teritoriul României.

Distribuitorii interesați se pot adresa radiodifuzorilor pentru încheierea unor acorduri de retransmisie, sau Consiliului Suprem pentru Radio și Televiziune al Republicii Turcia (RTÜK), la adresa de e-mail : uls@rtuk.gov.tr .

Posturile de televiziune turcești s-au aflat în mare parte în oferta cabliștilor din Dobrogea, acolo unde există o comunitate turco-tatară numeroasă. La nivel local societatea de servicii de telecomunicatii Intersat din Constanta oferă in grila sa posturile tv turcești TRT, Show sau Kanal D Turcia. Pana nu de mult in grila analogica a RCS-RDS din Constanta s-au aflat doua posturi de televiziune din Turcia, eliminate insa intre timp.