lucrări cazino constanța

Una din clădirile simbol ale Constanței, Cazinoul din Constanța de pe faleza din oraș, se află în ample lucrări de reabilitare de ceva ani. 

Lucrările, care par că nu se mai termină, vor mai dura ceva timp conform unei declarații făcute de primarul Constanței, Vergil Chițac, pe Facebook.

Cazinoul, finalizat în proporție de peste 60%. Au fost aprobați noii indicatori tehnico-economici

Mă bucură foarte mult strânsa cooperare pe care o avem cu Ministerul Dezvoltării în ceea ce privește investiția de la Cazino. Desele discuții și întâlniri pe care le-am purtat cu domnul ministru Cseke Atilla au accelerat și au înlesnit lucrările celui mai iubit simbol al Constanței.

Mai mult, săptămâna trecută, printr-o Hotărâre de Guvern, au fost suplimentate fondurile (valoarea totală ajungând la aproximativ 236 de milioane de lei), bani necesari pentru lucrări suplimentare și pentru ajustarea prețurilor în funcție cu creșterea prețurilor materialelor și ale energiei.

Este o investiție uriașă în sufletul Constanței și într-una dintre cele mai frumoase clădiri ale României. Mă bucur că, în acest fel, reparăm o mare rușine și o nedreptate istorică. 

Abia aștept ca lucrările să fie finalizate (termenul este iulie 2024) și să repunem Cazinoul în lumina pe care o merită.

Cazinoul din Constanța a început să-și schimbe înfățișarea după trei ani de lucrări, începute la 15 ianuarie 2020, când se afla într-o stare de abandon. În ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naționale și a poetului național Mihai Eminescu, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare, restaurare și modernizare a simbolului Constanței. 

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, fonduri suplimentare pentru restaurarea Cazinoului din Constanța. Astfel, valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiții este de 236.230.000 lei.

Actul normativ este necesar întrucât, pe parcursul intervențiilor de punere în siguranță și restaurare a clădirii Cazinoului, s-au constatat aspecte care pun în pericol siguranța clădirii și care sunt interdependente cu lucrările deja contractate, atât pentru elementele structurale și arhitecturale, cât și pentru componentele artistice. 

Astfel, pe parcursul execuției lucrărilor, ca urmare a stabilirii cu exactitate a stării de degradare a imobilului, proiectanții de specialitate au propus noi soluții tehnice de intervenție, care au presupus, cu precădere, refacerea în integralitate a majorității elementelor structurale (planșee, stâlpi, pereți etc). Odată cu refacerea acestor elemente structurale, multe dintre soluțiile prevăzute inițial pentru lucrările de arhitectură și de componente artistice vor fi adaptate la situația nouă a elementelor structurale. Totodată, la nivelul componentelor artistice, s-a constatat starea avansată de coroziune a structurii metalice de susținere/prindere a acestora, care a impus adoptarea de lucrări de înlocuire.

Finanțarea fiind stabilită din 2019, era imperios necesară suplimentarea fondurilor pentru consolidarea și restaurarea acestui monument istoric, ținând cont și de ajustarea valorilor din contractele de investiții publice, ca urmare a problemelor generate de creșterile globale de prețuri, ale materialelor de construcții, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanților și ale celor din domeniul energetic, precum și a celor generate de războiul din Ucraina, care afectează lucrările de construcții.

În prezent, stadiul fizic al lucrărilor de execuție este de aproximativ 65%, fiind finalizate, încă din vara anului trecut, lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și înlăturate elementele de protecție.

Ministrul dezvoltării a precizat: lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază unicitatea și eleganța arhitecturală a acestei superbe clădiri-simbol construite în stil Art Nouveau și, astfel, prin soluția adoptată astăzi, ne dorim ca, în final, să avem un monument care să dăinuie peste ani și care să redevină un reper istoric, cultural și turistic al României, așa cum merită.

După cum este cunoscut, Cazinoul de la Constanța este o clădire edificată în anul 1909, pe faleză, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta. Este una dintre clădirile emblemă ale Constanței, construită în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard.