Eurovision 2023 a oferit aseară a doua semifinală a competiției care se presupune că este una muzicală dar are puternice influențe politice și regionale. În cadrul competiției de aseară 16 melodii s-au bătut pentru a prinde unul din cele 10 locuri disponibile în marea finală ce are loc sâmbătă la Liverpool.

Cu o scenografie neinspirată și o piesă care nu a câștigat prea mulți admiratori, reprezentantul României, Theodor Andrei, a fost cotat cu șanse minime de către casele de pariuri, iar în cele din urmă nu a reușit să se claseze între primii 10 în semifinala sa. Piesa ce a reprezentat România anul acesta a fost cea mai slab cotată piesă dintre toate piesele înscrise în competiție/ 

Reacțiile românilor după acest eșec au fost destul de dure. Pe pagina de Facebook Eurovision România sau pe cea a canalului public mulți au avut comentarii acide după această prestație, criticând inclusiv TVR. Adunate, comentariile negative sunt mult mai multe decât numărul de voturi cu care artistul a plecat, pe banii statului, în vacanță la Liverpool.

Iată cum a arătat reprezentația României la Eurovision 2023:

Rețelele sociale au „explodat“ aseară după prestația lui Theodor Andrei în a doua semifinală. Pare că eșecul artistului a stârnit mai mult interes decât alegera lui drept reprezentant al țării noastre. 

Fanii din România și din străinătate au comentat pe pagina oficială de Facebook România, pe paginile oficiale Eurovision de TikTok și Instagram, pe diverse forumuri și grupuri dedicate concursului. Majoritatea comentariilor nu au fost favorabile reprezentantului României la Eurovision 2023.

„De toată jena apariția României în concurs“.
„Vai, dar ce a fost cu varianta asta a piesei? Mai rea decât cea originală, lipsă de show, practic a fost o variantă mult înrăutățită“.
„Sunt pentru prima oară dezamăgită de melodia aleasă“.
 „Nu e reprezentantul României, e reprezentantul TVR . Pe mine nu mă reprezintă, nu votez domnul ăsta“.
„Masacrul de la Liverpool“.
„Am urmărit prima dată prestația lui Theo... a fost ok-ish, ponderat în mișcări, se putea mai rău! Nasol când nu există implicare maximă și din partea televiziunii cu care defilezi“.„Voce perfectă, show plictisitor“.
„La cât hate a primit, a dat ce-a putut mai bun“.
„Ceva lipsește“.
„E un performer foarte bun, într-o zi va fi un star. Îmi plăcea mai mult prima variantă a piesei“.
„Piesa mi-a dat dureri de cap, am nevoie de o pastilă. Ce-a fost scârțâitul acela pe voce?“
„Cea mai proastă piesă a României din toate timpurile“.

37 de țări s-au înscris la concursul Eurovision 2023: 15 dintre ele au participat în prima semifinală (9 mai), 16 în cea de-a doua semifinală (11 mai), iar 6 sunt calificate direct în marea finală (13 mai). Din fiecare semifinală, în finală s-au calificat 10 ţări.

Să spunem că Televiziunea Română, acuzată anul trecut de EBU că a încălcat regulile competiției, a ales, din nou, să se prezinte și anul acesta și nu ne-a mai zis nimic de acuzațiile aduse anul trecut.

Preselecțiile pentru desemnarea câștigătorului au fost un fiasco total și au arătat o lipsă totală de interes din partea publicului. 84 de piese s-au înscris în faza preselecțiilor naționale, iar 12 dintre ele au fost selectate pentru finală, de către un juriu. Piesa câștigătoare a fost desemnată exclusiv de către public prin vot gratuit. Cei 12 finaliști au fost artiști foarte puțin cunoscuți publicului larg, iar melodiile lor au fost considerate modeste de către fanii români al Eurovision. În cele din urmă, Theodor Andrei a reușit să câștige Selecția Națională 2023, obținând cele mai multe voturi.

Nici numărul de voturi obținute de acesta nici audiența televiziunii nu au impresionat fanii concursului.

Melodia trimisă de TVR la Eurovision a fost nimicită de cei din Norvegia dar nici cei de la BBC nu s-au arătat impresionați de șansele artistului.

Dan Negru, care a criticat și anul trecut abordarea Televiziunii Publice (organizatorul Selecției Naționale), a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook despre prestația României la Eurovision 2023.

„Când am lucrat pentru TVR, demult, am prezentat vreo două preselecții Eurovision și asta mă face să mă mai uit la concurs. Anul trecut Moldova a dus în prime-time TV european, la Eurovision, o melodie unionistă, «Trenulețul Chișinău-București», cântată în română. Noi am țopăit în limba spaniolă. Anul ăsta, Moldova a cântat tot în limba română. Noi am țopăit cu un titlu englezesc de melodie cântată, în mare parte, în limba engleză.

Moldova e în finală! Noi țopăim spre casă. Nu mă deranjează exagerările vestimentare sau de altă natură. Unii oameni banali, ca să devină intersanți, exgerează.

Dar mi-e rușine că, în al doilea an consecutiv, refuzăm mâna întinsă a Moldovei. Moldovenii au avut curajul să spună public Europei că București-Chișinău e totuna. Cântecul lor va rămâne un act de curaj al mesajului politic în muzică.

Noi le-am răspuns anul ăsta țopăind în engleză și îmbrăcați fistichiu. Toți știm că TVR e goarna guvernului, a puterii politice, oricare ar fi ea. Înseamnă că mesajul puterii politice românești, dat prin TVR la Eurovision, e să țopăim când Moldova ne întinde mâna peste prăpastie! Să spunem «pas»! Ăsta e mesajul României! Nu poți să sari o prăpastie țopăind! Trebuie să ai curajul să faci un pas mare!“, a scris Dan Negru pe Facebook.

Pe de altă parte, Mihai Trăistariu consideră că selecția în România s-a făcut dintr-un amalgam de piese sau de voci proaste, juriul a fost incompetent, iar TVR a pus tot show-ul în cârca interpretului.El a scris că această melodie - cea a României - nu avea ce să caute pe scena Eurovision internațională. Singurul lucru pe care-l susțin în continuare este că acest copil ESTE TALENTAT! Theodor Andrei a participat la ceva festivaluri de mic, probabil a avut și profesor de canto... și a ajuns la un nivel vocal FOARTE BUN. Însă ... Theodor încă e mic și lipsit de experiența unor concerte mari. Nu a avut timpul necesar să digere CE ÎNSEAMNĂ Eurovision cu adevărat! Și-atunci e o greșeală uriașă să citesc prin ziare că show-ul a fost gândit, conceput de el. Și aprobat, avizat, folosit apoi de Tvr!(Eu cred că Tvr n-a mai crezut în el și n-a mai avut nici măcar chef să-i gândească ceva show. Și-atunci s-au prefăcut că-l lasă pe artist cu această sarcină. Au vrut, practic, să arunce ulterior nereușita ... pe copil!)