Continuă să plouă cu amenzi la adresa postului de televiziune Global News unde s-au mutat majoritatea prezentatorilor amendați de la postul News Romania, rămas fără licență și închis.

Întrunit în ședința publică din data de 09.05.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze cu amendă de 10.000 de lei postul Global News, pentru ediția din data de 19.04.2023 a emisiunii „Starea de veghe”, difuzată fără a se ține cont de prevederile art. 47 alin. (2), ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) și ale art. 70 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Biroul Informare și Relații Publice al CNA menționează articolele încălcate de Global News.

Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire: 

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual 

Art. 47 - (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe;

Art. 64 - În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

În aceeași ședință, în urma analizării solicitărilor privind eliberarea deciziilor de autorizare, Consiliul a hotărât să sancționeze cu somație publică societatea TELESON SRL Târgu Mureș (Radio Son) pentru încălcarea prevederilor art. 20 alin. (5) din Decizia CNA nr. 277 / 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori [În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaţia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora].