Adoptarea unui stil de viață prietenos cu mediul devine din ce în ce mai frecventă. Dar te-ai întrebat vreodată cât de dăunătoare poate fi stocarea datelor pentru mediu?

O catastrofă climatică este iminentă. Dacă nu luăm măsuri imediate pentru a reduce proactiv emisiile de substanțe chimice nocive, consecințele nepăsării noastre vor fi ireversibile. Deși trag semnale de alarmă, experții menționează adesea importanța economisirii energiei, dar nu vorbesc aproape niciodată despre stocarea datelor în cloud. 

Între timp, producerea energiei necesare pentru a permite camerelor de servere să stocheze datele noastre generează aproximativ 2% din amprenta totală de carbon. Deșeurile electronice reprezintă o altă preocupare semnificativă. Nu toate materialele folosite în producția echipamentelor electronice pot fi reciclate. În prezent, doar 20% dintre ele sunt reutilizabile, în timp ce restul de 80% sunt aruncate în gropi de gunoi, contaminând aerul și solul. Acest lucru este complet ineficient, mai ales atunci când există posibilitatea de restructurare a componentelor hardware.

În fiecare zi, trimitem date sub diferite forme – știri, imagini sau fișiere video – ale căror arhive sunt ulterior stocate pe servere dedicate. Nimeni nu se gândește la asta în mod normal, întrucât suporturile de date sunt la sute sau mii de kilometri distanță. 

Totuși, 1 TB de date stocate în cloud este echivalent cu emisia a 2 tone de dioxid de carbon în atmosferă. De unde provine acesta? De la producerea energiei necesare pentru funcționarea camerei de servere: furnizarea constantă de energie electrică, precum și menținerea temperaturii și a umidității potrivite. Utilizarea unuia dintre cele peste 8.000 de centre de date disponibile este convenabilă, dar există alternative la fel de satisfăcătoare care să răspundă nevoilor noastre și care să nu dăuneze mediului?


Răspunsul este da. Mai mult, schimbările pot fi făcute aproape imediat. Soluția este să faci rost de o unitate de stocare mică și portabilă, capabilă să stocheze sute de GB de date și pe care o poți păstra la îndemână. În cadrul procesului de dezvoltare a gamei de produse Memory, Samsung s-a axat pe securitate și viteză, precum și pe confortul utilizatorului.

O unitate de stocare externă are mai multe utilizări. Poate stoca fișiere de backup sau poate fi o extensie de memorie pentru hardware-ul pe care îl folosim zi de zi, indiferent de sistemul de operare preferat: modelele T7 sunt compatibile cu dispozitive Windows, Android și Mac. Sunt extrem de convenabile datorită dimensiunilor reduse, fiind asemănătoare cu niște carduri de credit mai groase. Astfel, le poți lua oricând cu tine și poți accesa fișierele fără să folosești vreun server. 

Un alt avantaj este viteza de transfer a datelor, întrucât înregistrarea durează doar câteva secunde. Capacitatea unităților de stocare Samsung poate fi adaptată nevoilor tale. Modelul T7 Touch este disponibil în versiuni de 500 GB, 1 TB și 2 TB, în timp ce T7 Shield poate oferi o capacitate de 1 TB, 2 TB sau 4 TB.

Ce măsuri pot fi luate privind datele nemobile de pe unitățile de stocare interne ale computerelor noastre? Atunci când parametrii memoriei interne nu mai corespund nevoilor tale, este posibil să te gîndești dacă e necesar să înlocuiești dispozitivul cu totul.Deși majoritatea persoanelor ar putea decide să cumpere un computer nou într-o astfel de situație, înlocuirea unui hard disk vechi este o metodă excelentă prin care să faci upgrade dispozitivului tău.


Producția dispozitivelor electronice este un factor major care contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră. Numai producția în sine reprezintă 81% din amprenta de carbon din ciclul de viață al unui computer, iar utilizarea deșeurilor rezultate reprezintă aproximativ 1%. Astfel, dacă dispozitivul tău nu mai este eficient, ai putea lua în considerare înlocuirea componentelor (cum ar fi memoria) cu altele mai noi. SSD-urile de la Samsung sunt create atât pentru utilizarea de zi cu zi, cât și pentru sarcinile solicitante. 

Cele mai recente modele pot stoca până la 4 TB de date, iar controlerele utilizate asigură o funcționare stabilă cu dispozitivele la care sunt conectate, în timp ce tehnologia folosită reprezintă o garanție a vitezei și a anilor lungi de utilizare. Mulțumită performanțelor unităților de stocare Samsung, înlocuirea memoriei poate fi o alegere mai bună și mai economică decât achiziționarea unui computer nou.
Ne așteaptă o provocare extrem de importantă: oprirea catastrofei ecologice. Este un obiectiv ce poate fi atins. Trebuie doar să facem mici schimbări în viețile noastre. Data viitoare când iei o decizie cu impact asupra mediului, alta decât schimbarea becurilor cu unele eficiente din punct de vedere energetic sau folosirea transportului public, îți recomandăm să reflectezi și asupra modului în care stochezi datele.

CP