destinatia anului 2023

Gala Destinaţia Anului 2023, desfăşurată în somptuosul Palat al Culturii din Iaşi, având ca gazdă şi partener principal Primăria Municipiului Iaşi a anunţat Destinaţiile Anului 2023 în România.

"Suntem împreună pentru a celebra cele mai frumoase, cele mai iubite, cele mai vizibile destinaţii din România, pe care proiectul Destinaţia Anului şi-a propus să le scoată în faţă şi să le premieze. De la atracţii culturale, la mâncare delicioasă, de la oraşe care ne inspiră la parcuri de distracţii, de la istorie şi tradiţie, la resorturi care ne răsfaţă." a declarat Dana Gonţ, realizator TV, blogger de călătorii şi prezentatoarea Galei Destinaţia Anului.

"Sunt mândru să găzduiesc Gala Destinaţia Anului şi să fac parte din această competiţie importantă pentru promovarea turismului românesc. Iaşul are multe de oferit turiştilor, iar prin organizarea acestei gale ne dorim să atragem atenţia asupra acestor comori turistice.", a adăugat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.

Destinaţiile Anului 2023 în România:

Destinaţia Anului - Oraşe care inspiră: Municipiul Braşov

Locul 2: Municipiul Iaşi

Locul 3: Municipiul Oradea

Destinaţia Anului - Tărâmuri cu istorie şi tradiţie: Ţinutul Mănăstirilor Bucovina

Locul 2: Ţara Făgăraşului

Locul 3: Tărâmul Sfinţilor Botoşani

Destinaţia Anului - Comori naturale (prezentată de Asociaţia de Ecoturism din România): Ţara Haţegului

Locul 2: Ţara Dornelor

Locul 3: Ţinutul Zimbrului, judeţul Neamţ


Destinaţia Anului - Staţiuni turistice: Mamaia

Locul 2: Călimaneşti

Locul 3: Ocnele Mari

Menţiune specială, Alegerea Juriului: Vama Buzăului


Destinaţia Anului - Atracţii Cultural-Educative (categorie prezentată de BCR): Palatul Culturii Iaşi

Locul 2: Cetatea de Scaun a Sucevei şi Castelul Bran

Locul 3: Cetatea Oradea şi Castelul Corvinilor Hunedoara

Menţiune specială, Alegerea juriului: Muzeul Astra Sibiu


Destinaţia Anului - Parcuri de Distracţie şi Aventură: Dino Parc Raşnov

Locul 2: Zaga Zaga Sat din Vrancea şi Dinosaur World Transylvania Parc

Locul 3: Baza Sportiva Brizo Iaşi


Destinaţia Anului - Resort: Green Village Sfântu Gheorghe

Locul 2: Hotel Teleferic din Poiana Brasov

Locul 3: Dana Resort din Venus


Destinaţia Anului - Boutique (prezentată de EpicVisits.com) Hotel Pleiada Iaşi

Locul 2: Conacul Archia din Deva şi Conacul lui Maldăr din Horezu

Locul 3: Atra Doftana şi Casa de Sub Munte din Cătunul Sumerna


Destinaţia Anului - Experienţe Gastronomice (prezentată de Asociaţia Gastro Local): Valea Verde Retreat

Locul 2: Casa Terra Făgăraş

Locul 3: Punct gastronomic local Casa VLC Bilbor


"Este o bucurie pentru braşoveni, o onoare pentru Braşov, un premiu care ne va ajuta mult să ne promovăm şi în plan internaţional. Ne aşteptăm ca Braşovul să devină o destinaţie relevantă în Europa în zona de City Break cel puţin", a declarat Allen Coliban, primarul Municipiului Braşov, Destinaţia Anului 2023 în categoria Oraşe care Inspiră.

Toate cele nouă destinaţii câştigătoare ale categoriei lor lor vor fi prezentate în cadrul emisiunii "Destinaţia Anului" pe PrimaTV, începând cu Iunie 2023.

Dintre toate aceste destinaţii minunate, una în particular a reuşit în acest an să adune cel mai mare număr de puncte în toate cele 3 criterii analizate: voturi ale publicului, voturi ale juriului şi dorinţă de vizitare exprimată de respondenţii Cercetării Destinaţii Vizionare. Astfel, Ţinutul Mănăstirilor din Bucovina a primit Marele Premiu Destinaţia Anului 2023.

Felix Tătaru, Preşedintele Juriului a declarat: "Competiţia Destinaţia Anului are ca obiectiv evidenţierea celor mai bune destinaţii turistice. Măsurându-ne performanţa în comparaţie cu cei mai buni, ne ajută să ne îmbunătăţim în mod constant. Cele nouă destinaţii ale anului 2023 sunt bune exemple pentru industria turismului din România, care devine din ce în ce mai sofisticată, conform cercetării Destinaţii Vizionare. Astfel, turiştii români au început să aprecieze şi să recomande destinaţiile din România în aceeaşi măsură în care recomandă destinaţiile din străinătate. O destinaţie turistică performantă nu este doar despre locuri frumoase, ci despre ceea ce faci cu aceste frumuseţi, sub umbrela unei poveşti de brand coerentă şi consecventă în timp. Un astfel de exemplu este povestea Ţinutului Mănăstirilor, începută în 2009 prin programul "Hai în Bucovina", care a primit marele premiu Destinaţia Anului 2023, convingând deopotrivă publicul, juriul şi turiştii din cercetarea sociologică Destinaţii Vizionare."

În cadrul competiţiei s-au acordat şi premii speciale. Astfel, Castelul Bran a primit Premiul Special Obiectivul Turistic al Anului 2023, fiind atracţia turistica pe care cei mai mulţi români doresc să o viziteze în 2023 conform Cercetării Destinaţii Vizionare. Eco Maramureş a primit  Premiul Special Destinaţii în Ascensiune, fiind destinaţia al cărui brand înregistrează creşterea cea mai dinamică, conform aceleiaşi cercetări. Institutul Oraşelor Vizionare a acordat şi premii pentru cea mai buna promovare Timişoarei, Ţării Făgăraşului şi Valea Verde Retreat.

"Destinaţia Anului este o sărbătoare pentru turismul românesc, un moment în care realizăm că România are locuri minunate care trebuie descoperite, locuri care corespund exigenţelor oricărui călător din lumea asta", a declarat Tudoriţa Lungu, ministru secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

"Avem nevoie de momente de acest gen, pentru ca acele părţi bune ale turismului românesc să fie puse în lumină, cunoscute şi îmbrăţişate. Imaginea noastră este sub nivelul realităţii şi de aceea este nevoie să promovăm turismul românesc", a declarat Dragoş Anastasiu, CEO Eurolines.

"BRAVO, Bucovina! BRAVO, Braşov! BRAVO, Ţara Haţegului! BRAVO, Mamaia! Din inimă, BRAVO! şi MULŢUMESC! tuturor destinaţiilor minunate care au fost recunoscute în această seară! Ţin să felicit toate destinaţiile participante şi să-i indemn să promoveze distincţia câştigată, fie că este vorba de Marele Premiu sau de calitatea de finalist. Românii acordă încredere destinaţiilor româneşti, iar ele îi aşteaptă şi merită din plin să fie tot mai vizitate. În mod special, aş vrea să felicit şi să mulţumesc Iaşului pentru organizarea de excepţie a unei Gale în care turismul românesc a fost celebrat la cel mai înalt standard. BRAVO pentru contribuţia Primăriei Iaşi, a Palatului Culturii, dar şi a oamenilor inimoşi din această comunitate creativă care au creat o Gală la superlativ", a declarat Mihai Bârsan, iniţiatorul competiţiei Destinaţia Anului.

Toate destinațiile înscrise în concurs pot fi explorare pe site-ului competiției.