Președintele ucrainean a dorit să înregistreze un videoclip pentru concurenți și pentru audiența globală de până la 200 de milioane de oameni, în timpul finalei de sâmbătă seara de la Liverpool.

Lui Volodymyr Zelenskyy i-a fost interzis să transmită un mesaj la finala Eurovision Song Contest, care este găzduită anul acesta de Regatul Unit în numele Ucrainei.

Organizatorii spun că există reguli care au scopul de a ține politica în afara competiției de cântece.

Într-o declarație, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care produce evenimentul, a declarat că a refuzat cererea lui Zelensky de a se adresa audienței – care poate fi de până la 200 de milioane de telespectatori în întreaga lume – deși a remarcat „intențiile sale lăudabile”.

„Concursul Eurovision este un spectacol internațional de divertisment și este guvernat de reguli și principii stricte care au fost stabilite de la crearea sa”, se arată în declarația EBU.

„Una dintre pietrele de temelie ale Concursului este caracterul apolitic al evenimentului”.

„Acest principiu interzice posibilitatea de a face declarații politice sau similare”.

Grupul de rap ucrainean „Kalush” a câștigat concursul anul trecut, pe fondul unui val de sprijin public din partea alegătorilor din întreaga Europă.

În mod normal, țara câștigătoare găzduiește următoarea ediție a Eurovision. Dar Ucraina nu a putut face acest lucru din cauza invaziei ruse. Câștigând locul secund în 2022, Marea Britanie a preluat cârma, BBC ajutând la organizarea evenimentului de la Liverpool.

Potrivit informațiilor, persoane din interiorul BBC au declarat ziarului The Times că negocieri „dificile și delicate” sunt în desfășurare, organizatorii Eurovision temându-se de ramificațiile respingerii cererii lui Zelensky de a vorbi în finală.

Decizia a atras critici în unele părți, care susțin că țării sfâșiate de război ar trebui să i se ofere din punct de vedere moral oportunitatea de a vorbi împotriva agresiunii ruse.

Posibilitatea unui discurs din partea lui Zelensky a fost considerată „inacceptabilă”, începând din dimineața zilei de 12 mai.

Aparițiile publice și discursurile președintelui ucrainean sunt considerate pe scară largă ca având un rol important în sprijinirea țării să aducă simpatie publică și să asigure sprijinul occidental.

Aparițiile planificate ale lui Zelenskky au provocat controverse în trecut, un grup de politicieni italieni argumentând că discursul său de la Festivalul de muzică de la Sanremo a fost prea politic.