Întrunit în ședința publică din data de 18.05.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice câte o somație publică următoarelor posturi:

- Gold FM, deoarece la difuzarea ediției din 09.03.2023 a emisiunii „Ce-i în Gușă și-n căpușă” nu au fost respectate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”;

- Nașul TV pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” , ediţiile din 22 și 23.03.2023, difuzate şi în reluare  fără a se ține cont de prevederile art. 78 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „La difuzarea în reluare a programelor se va face menţiunea "Reluare" pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepţia operelor cinematografice”. La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere și nerespectarea dispozițiilor art. 65 lit. e) din Cod [„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării”];

- Prima Sport 2, deoarece în data de 05.03.2023 pe parcursul transmisiunii în direct a cursei Formula 1 – Grand Prix din Bahrain au fost difuzate calupuri de publicitate fără a fi respectate prevederile art. 28 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, potrivit cărora „Inserarea spoturilor publicitare, inclusiv a celor autopromoţionale sau de teleshopping, se poate face numai între programe. Dacă se respectă condiţiile prevăzute la alin. (4) - (7), spoturile de publicitate sau de teleshopping pot fi inserate şi în timpul unui program, astfel încât: a) integritatea şi valoarea programului respectiv să nu fie prejudiciate, ţinându-se seama de pauzele fireşti ale acestuia şi de durata şi natura lui”;

- Prima TV, pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului la difuzarea ediției din 27.03.2023 a emisiunii-concurs de cultură generală „Primii câștigă”.

Totodată, constatând nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis sancționarea postului România TV cu câte o somație publică pentru următoarele emisiuni:

- „România Te Vede”, difuzată în data de 11.03.2023, începând cu ora 17:00, în cadrul căreia un invitat a afirmat că „Am niște informații... pe anumite căi... că, de fapt, dorința anumitor personaje care conduc și controlează această lume de a reduce populația globului la câteva sute de milioane nu este legată numai de grija că n-avem cum să alimentăm atâta populație, așa... ci se întâmplă niște procesualități de care, în discuțiile zilnice, nu prea se ține seama”;

- „România Te Vede”, de la ora 21.00, din data de 12.03.2023, în cadrul căreia s-a afirmat că „(...) sistemul torționar de justiție din România i-a grăbit moartea lui Rudel Obreja” , titluri afișate: „Cum i-au blocat tratamentul torționarii koveșiști”; „Torționarii regimului koveșist nu l-au lăsat la tratament”;

- emisiunea informativă „Știrile România TV”, de la ora 13:00, din data 15.03.2023 (titlul afișat: „Biserica: Elevii să nu învețe despre orientare sexuală”). 

De asemenea, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spotul publicitar TV aferent campaniei de promovare a suplimentului alimentar „Septovit Sinus”, la difuzarea căruia au fost încălcate dispozițiile art. 120 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora: „Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă” (perioada monitorizată a fost cuprinsă între 03-16.04.2023). 

În aceeași ședință, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, CNA a decis aplicarea următoarelor sancțiuni:

- amendă de 20.000 de lei societății TELEPLUS SRL/TELEPLUS din Vaslui pentru nerespectarea prevederilor art. 74 alin. (1), (3) și ale art. 50 și 58 din Legea audiovizualului nr. 504/2002;

Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare:

Art. 50 - (1) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei audiovizuale analogice şi, după caz, a licenţei de emisie. (2) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem digital terestru prin intermediul unui operator de multiplex de radiodifuziune/televiziune aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, în beneficiul titularilor licenţelor audiovizuale digitale. (3) Furnizarea unui serviciu de programe de radiodifuziune sau de televiziune prin orice tip de reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia sistemelor digitale terestre, se poate face numai în baza licenţei audiovizuale.

Art. 58 - (1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală. (2) Decizia de autorizare audiovizuală se acordă de Consiliu, în termen de 30 de zile de la data obţinerii de către titularul de licenţă audiovizuală a documentului de autorizare corespunzător, emis de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Art. 74 - (1) Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu. (…) (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

- somație publică societății TV SAT 2002 SRL/EXPLORIS/EXPLORIS HD din Râmnicu Sărat pentru edițiile din 25.03.2023 ale emisiunii „Agro News” difuzate fără a se ține cont de prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, conform cărora: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.