Uniunea Europeană și Statele Unite urmează să intensifice cooperarea în domeniul inteligenței artificiale în vederea stabilirii unor standarde minime înainte de intrarea în vigoare a legislației, a declarat marți șefa de tehnologie a UE, Margrethe Vestager.

Actul AI al Uniunii Europene ar putea fi prima legislație cuprinzătoare din lume care reglementează tehnologia, cu noi reguli privind recunoașterea facială și supravegherea biometrică, dar guvernele și parlamentarii UE trebuie încă să convină asupra unui text comun.

Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat marți într-un briefing că procesul ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului.

„Acest lucru ar lăsa încă un an, dacă nu doi, să intre în vigoare, ceea ce înseamnă că avem nevoie de ceva care să depășească această perioadă de timp”, a spus ea.

Vestager a spus că inteligența artificială va fi un domeniu de interes la cea de-a patra reuniune la nivel ministerial a Consiliului pentru Comerț și Tehnologie (TTC) din Suedia, în perioada 30-31 mai, cu discuții despre algoritmi generativi de inteligență artificială care produc conținut text, vizual sau sonor nou, cum ar fi ChatGPT.

"Există un sentiment comun de urgență. Pentru a profita la maximum de această tehnologie, sunt necesare m[suri de protecție", a spus ea. „Putem discuta despre ce ne putem aștepta ca firmele să facă înainte de intrarea în vigoare a legislației?”

Liderii națiunilor G7 au cerut sâmbătă dezvoltarea unor standarde tehnice pentru a menține AI „de încredere”, îndemnând la discuții internaționale pe teme precum guvernanța, drepturile de autor, transparența și amenințarea dezinformarii.

Vestager, despre care se așteaptă să discute despre inteligența artificială cu șeful Alphabet, Sundar Pichai, miercuri, a remarcat că aceste discuții internaționale nu au avut loc încă. Liderii G7 i-au însărcinat miniștrilor relevanți să înființeze un grup de lucru G7 privind inteligența artificială până la sfârșitul anului.

„Cred că putem vorbi despre asta în cadrul TTC într-un mod care va ajuta procesul G7 să fie cât mai concret posibil”, a spus ea.