Valeriu Zgone

În data de 9 mai 2023, prin Hotărârea Parlamentului nr. 21, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 397 din data de 9 mai 2023, Valeriu Ștefan Zgonea a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), pentru un mandat de șase ani, începând cu data de 11 mai 2023.

În comunicatul de presă al Autorității se mai precizează că în perioada 2018 – 2023, Valeriu Ștefan Zgonea și-a desfășurat activitatea în cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică (ICI București) și a deținut patru mandate de deputat în Camera Deputaților din Parlamentului României între anii 2000-2016. În legislatura 2000-2004 a fost membru al Comisiei pentru tehnologia informațiilor și comunicații, din 2006 până în 2020 ocupând pe rând poziția de chestor și secretar al Camerei Deputaților. În perioada 2010-2012 a fost Vicepreședintele Camerei Deputaților, iar în legislatura 2012 – 2016 a fost Președinte al Camerei Deputaților.

De asemenea, Valeriu Ștefan ZGONEA este absolvent al Institutului Național de Construcții, Facultatea de căi ferate, drumuri și poduri din București și are specializări în diplomație cibernetică și infrastructuri în contextul digitalizării.

Candidatura lui Valeriu Zgonea la ANCOM, susținută de PSD, a fost avizată înainte cu o zi de expirarea termenului de depunere a candidaturilor de Comisiile pentru Tehnologia Informaţiilor, din Camera Deputaţilor şi Senat. A avut un singur contracandidat, care a primit și el aviz pozitiv, pe Mihai Eftimie, om de afaceri din domeniul comunicațiilor.

La audierea din comisii, Valeriu Zgonea a declarat că „autoritatea este într-o situaţie inedită, fiind în proces de digitalizare”, adăugând că este „un om al dialogului” și că vrea ca această instituţie „să-şi păstreze statutul independent”, conform Agerpres.

Anterior votului din Parlament, soția lui Valeriu Zgonea, Laura Zgonea a demisionat din funcția de secretar general al ANCOM, pe care o ocupa de 5 ani.

ANCOM este instituția ce are ca misiune reglementarea pieței comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, o piață de mai multe miliarde de euro. Pune în aplicare politica naţională în domeniile comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, inclusiv prin reglementarea pieţei şi reglementarea tehnică în aceste domenii.

ANCOM administrează și gestionează resursele limitate ale statului din domeniul comunicațiilor electronice, controlează îndeplinirea cerinţelor esenţiale privind compatibilitatea electromagnetică şi realizează controlul pieţei echipamentelor radio.

Partidul Social Democrat și-a impus oamenii în ultimii ani, în fruntea acestei Autorități. Sorin Grindeanu a fost numit în 2017 președinte al ANCOM, dar nu și-a dus mandatul până la capăt. A fost înlocuit, în 2020, cu Vlad Stoica, fost șef al Cancelariei prim-ministrului, în mandatul lui Victor Ponta.

Sursa foto: Google Images