De la reglarea vremii până la extragerea apei din aer, tehnologia inovatoare este folosită pentru a ajuta la găsirea unei aprovizionări durabile de apă potabilă.

Până în 2025, două treimi din populația lumii s-ar putea confrunta cu deficit de apă. 

Dubai este situat într-una dintre cele mai aride regiuni din lume. Populația în creștere a orașului crește cererea de apă și alimentează dezvoltarea de noi tehnologii de aprovizionare cu apă. Unul dintre cele mai unice tipuri de tehnologie dezvoltate este pentru însămânțarea norilor.

Ce este însămânțarea norilor?

Semănarea norilor este o tehnică de modificare a vremii care îmbunătățește capacitatea norului de a produce ploaie.

Înainte ca un avion să urce pe cer, meteorologii trebuie să aleagă norul corect pentru a semăna. Procesul va funcționa numai pe norii cumulus din cauza curentului lor intern ascendent. Piloții își poziționează avioanele în partea de jos a pescajului norilor și aprind rachete încărcate cu particule de sare higroscopice.

Pe măsură ce particulele de clorură de sodiu și clorură de potasiu se ridică în corpul norului, ele atrag picături minuscule de apă. Aceste picături de apă se combină și cresc în dimensiune, făcându-le să cadă din cer din cauza greutății lor.

În regiunile care înregistrează puține precipitații în fiecare an, aceasta este o sursă valoroasă de apă care necesită un consum minim de energie. O oră de însămânțare a norilor poate returna până la 100.000 de metri cubi de apă.

Peste 50 de țări din întreaga lume folose;te în prezent însămânțarea de nori. Acest proces nu este folosit doar pentru a crește precipitațiile, dar este și pentru a reduce dimensiunea grindinei în regiunile mai reci. Suprimarea grindinii poate atenua dramatic daunele cauzate de furtuni.

Transformarea apei de mare în apă potabilă

În peisajele deșertice cu puține lacuri sau râuri, locuitorii privesc spre mare atunci când se aprovizionează cu apă potabilă. În prezent, orașul de pe litoral Dubai primește mai mult de 90% din apă de pe coasta sa.

Folosind procesul de osmoză inversă, instalațiile mari de desalinizare pot crea cantități mari de apă potabilă.

Vanesa Fernandez Membrillera, ME Management & Commercial Manager, O&M ACCIONA, explică de ce acest proces este atât de popular în regiunea golfului. Ea a spus: „Principalul beneficiu al acestui proces este că pământul nostru este acoperit cu 98% din apă de mare”.

Instalații precum Uzina de desalinizare Jebel Ali sunt proiectate în conformitate cu Strategia de management integrat al resurselor de apă din Dubai, cu scopul de a reduce consumul de apă cu 30% până în 2030.

Apă din aer subțire

Având din puterea soarelui, hidropanelele pot produce apă potabilă din aerul umed. Fermele de apă care utilizează această tehnologie nu necesită energie furnizată, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate în afara rețelei, departe de infrastructura existentă.

Sofia Berglund de la SOURCE global explică modul în care Hidropanourile pot fi benefice în zonele poluate. Ea a declarat pentru Euronews că „singurul lucru pe care îl avem în apă de la început, înainte de mineralizare, este H2O pur. Deci, niciun poluant, nimic nu poate intra în apă.”

Fondatorul Manhat, Dr. Saeed Al Hassan, explică modul în care energia solară în multe părți ale Europei poate depăși adesea energia solară generată în climatele deșertice din cauza ploilor din Europa, împingând particulele de praf și nisip pe pământ și curățând aerul.

Pe măsură ce populația lumii continuă să crească exponențial, la fel va crește și consumul nostru de apă. Inovații ca aceasta sunt vitale pentru a oferi noi modalități de a rămâne hidratat.