Majoritatea țărilor UE au respins eforturile marilor operatori de telecomunicații europeni de a forța marile companii tehnologice, cum ar fi Google, să ajute la finanțarea lansării rețelei 5G și a benzii largi în regiune, au spus oameni familiarizați cu problema.

La o întâlnire cu șeful industriei UE, Thierry Breton, la Luxemburg, miniștrii telecomunicațiilor din 18 țări fie au respins taxa de rețea propusă pentru firmele de tehnologie, fie au cerut un studiu asupra necesității și impactului unei astfel de măsuri, au spus sursele.

Acest lucru a reflectat comentariile făcute luna trecută de grupul de reglementare din UE în domeniul telecomunicațiilor BEREC.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia doresc ca Big Tech să suporte o parte din costurile rețelei, pe motiv că datele și conținutul lor reprezintă o mare parte a traficului de rețea .

Ei au găsit o ureche receptivă la șeful de industrie al Comisiei Europene, Breton, un fost director executiv al France Telecom și firma franceză de consultanță IT Atos.

Cu toate acestea, Alphabet Inc, ce deține Google, Apple Inc, Facebook- detinut de Meta Platforms Inc, Netflix Inc, Amazon.com Inc și Microsoft Corp au respins ideea unei taxe, spunând că investesc deja în ecosistemul digital.

Miniștrii europeni de telecomunicații au citat lipsa unei analize privind efectele unei taxe de rețea, absența unui deficit de investiții și riscul ca Big Tech să transfere costul suplimentar către consumatori, au spus oamenii.

Ei au avertizat, de asemenea, cu privire la potențiala încălcare a regulilor UE de „neutralitate a rețelei”, care impun ca toți utilizatorii să fie tratați în mod egal, precum și posibilele bariere în calea inovației și o calitate mai scăzută a produselor.

Criticii unei taxe de rețea au inclus țări precum Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta și Țările de Jos, au spus oamenii.

Dar Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Spania și Cipru s-au numărat printre cele 10 țări care au susținut ideea, a spus unul dintre oamenii apropiați de problemă.

Polonia, Portugalia și România fie au luat o poziție neutră, fie nu au adoptat o poziție, au spus oamenii, dar o altă persoană a spus că sunt în favoarea unei taxe de rețea.

Breton este de așteptat să emită un raport până la sfârșitul lunii iunie cu un rezumat al feedback-ului furnizat de Big Tech, furnizorii de telecomunicații și alții, care îi va ajuta să decidă următorii pași.

Orice propunere legislativă trebuie să fie negociată cu țările UE și legislatorii UE înainte de a deveni lege.