Cât de des ar trebui să vă spălați cearșafurile? Este posibil să nu fie o întrebare pe care ți-o pui în mod regulat. La urma urmei, cu excepția cazului în care vărsați ceva peste ele sau animalul dvs. de companie are un accident, este ușor să presupuneți că sunt curați și doar trebuie să vă așezați în pat. Dar, din nefericire, sunt multe alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

Petrecem peste 60 de ore pe săptămână pe cearșafurile noastre, potrivit  lui Annette Grant și Sarah Karakaian, manageri de camere de închiriat și gazde a podcastului „Mulțumim pentru vizită”. „Dacă te gândești că ai purta același tricou sau pantaloni timp de 60 de ore pe săptămână, a-ți spăla cearșafurile mai des nu pare o problemă atât de mare. Îngrijirea lenjeriei de pat vă poate afecta în mod direct sănătatea și calitatea somnului”, spun ele.  

Cât de des ar trebui să vă spălați cearșafurile?

„Cel mai bine este să le speli o dată pe săptămână”, spune expertul în stil de viață Cheryl Nelson. „Dar cu siguranță spălați cearșafurile cel puțin o dată la două săptămâni. Acesta este timpul maxim pe care ar trebui să mergi. Spălați germenii, transpirația, saliva, uleiurile corporale, alergenii, polenul, reziduurile de machiaj, celulele moarte ale pielii, părul de animale, acarienii, bacteriile, ciupercile și chiar fluidele corporale/materiile fecale, toate acestea putând cauza probleme de sănătate.”

Ce se întâmplă dacă nu vă spălați cearșafurile suficient de des? „O expunere mai mare la polen, părul animalelor de companie, ciuperci etc. poate agrava simptomele de alergie și astm”, subliniază Nelson. „Lenjeriile de pat murdare pot provoca, de asemenea, dermatită de contact sau declanșează eczeme.”

Cât de des ar trebui să vă spălați cearșafurile depinde de corpul dumneavoastră și de stilul de viață. Nelson vă sugerează să vă spălați cearșafurile la fiecare câteva zile dacă:

  • Suferi de alergii sau astm
  • Transpirați excesiv
  • Mâncați în pat
  • Lasă-ți animalele de companie să doarmă în patul tău
  • Ai o infecție sau o leziune pe corp
  • Dormi gol
  • Nu faci duș înainte de a te culca

Toți acești factori fac mai probabil să aveți un fel de reacție negativă dacă nu vă spălați cearșafurile în mod regulat.

Deoarece pielea ta intră în contact direct cu ele timp de atâtea ore, unele dintre reacțiile negative pe care le poți avea la murdarea cearșafurilor includ:

  • Iritatii ale pielii
  • Acnee
  • Eczemă
  • Alergiile
  • Infecții

Cu toate acestea, poți fi sigur că nu vei primi ploșnițe din cearșafurile murdare. „Ploșnițele nu au nimic de-a face cu curățenia”, explică Nelson. „Ele fac autostopul cu alte articole aduse din afară, cum ar fi bagaje, poșete și pantofi.”

Nu în ultimul rând, potrivit lui Grant și Karakaian, calitatea lenjeriilor tale va afecta în mod direct cât durează acestea. „Lensurile din bumbac de ultimă generație sunt mai durabile și pot dura până la patru până la cinci ani”, spun ele, „dar cearceaful mediu din poliester va începe să se defecteze după doi sau trei ani”.

Unele dintre semnele că trebuie să investești în cearșafuri noi includ pilling, ruperea, subțierea și întinderea. Dacă cearșafurile tale au pete care nu pot fi îndepărtate, nu mai miros la fel de proaspăt după spălare sau pur și simplu nu se simt la fel de bine pe pielea ta, aruncă-le.