Cv chereches

De luni de zile apare pe la televizor un personaj care este promovat drept expert in sănătate publică, e client fidel la Digi 24, postul la care am renunțat să mai citesc știri pe Facebook de si mai multă vreme.

Din păcate, pentru știri tv ramân tot pe Digi, printre știrile normale văd însă apocalipsa cu fiecare jurnal de știri difuzat. In ceea ce privește pandemia de coronavirus, expertul in sănătate publica e unul din cei mai consultați specialiști.

Dacă vrei sa critici orice măsura luată de autorități care pare prea blândă il suni pe Răzvan, el o sa iti spună mereu ca trebuia sa stam închiși in casa in ultimii doi ani, de exemplu.

Ultima lui estimare e ca prin mai o sa avem zeci de mii de morți de COVID, asa cum scrie RFI aici

Declarația domnului Cherecheș e halucinantă si promovată fără jenă de postul de radio:

Până la final de februarie Omicron va înlocui tulpina Delta în populație. Creșterea de acum e cauzată în principal de tulpina Omicron. (...) Valul 5 va fi mai sever și cu impact mult mai mare decât celelalte pentru că fiind mult mai contagios virusul va putea infecta mult mai multă populație. Mă aștept până la finalul primăverii (aprilie, mai) să ajungem la zeci de mii de morți. Secțiile ATI vor fi pline încă de la finele acestei luni. Oamenii vor avea nevoie de servicii de terapie intensivă, dar nu vor fi disponibile. A fost o mare greșeală faptul că, înainte de perioada sărbătorilor, autoritățile, inclusiv ministrul Rafila, au fost de partea relaxărilor și au relativizat pericolul Omicron.

Domnul expert Cherecheș nu se obosește câtuși de puțin să pomenească ceva despre primele concluzii si declarații ale OMS legate de severitatea acestei noi versiuni:

„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o „veste bună”.

Acum, tot OMS spune că Omicron e periculos pentru persoanele care au deja boli grave…

Propaganda asta cu zeci de mii de morți e ca o moară stricată care nu face altceva decât să inducă panica… de fapt să o alimenteze. 

Domnul Cherecheș, expert in politici publice de sănătate, nu vorbește nimic despre faptul că in cei aproape doi ani de pandemie in România s-au infectat 1.821.849 de români iar1.749.20, 96.01% din total, de români s-au vindecat. Datele oficiale arată că în doi ani, 58.896 de persoane, 3.23% din total, au decedat, fiind infectați cu COVID-19. Datele sunt disponibile oficial pe https://datelazi.ro/.

Institutul Național de Statistică publică pe site-ul propriu faptul ca populația rezidentă a țării este de 19,1 milioane de locuitori. Tragem concluzia, așadar, ca in cei doi ani de zile s-a infectat sub 10 la suta din populația țării. Ati citit câteva rânduri mai sus ca 96 la suta din cei infectați s-au vindecat , da ?

Simt nevoia sa va fac o precizare, toată familia mea a fost infectata si a trecut prin boală, si de asemenea toți ne-am vaccinat, de luni bune, fără ca statul sa ma păcălească cu bani.

Nu l-am auzit însă niciodată pe expertul în sănătate publica Răzvan Cherecheș să vorbească despre statisticile publice actuale și totuși am vrut sa aflu de ce îl înjură lumea și ce il recomandă pentru funcția de expert in politici publice de sănătate si mai ales ce il recomandă sa dea sfaturi legate de virusologie, evoluția unei boli contagioase precum COVID-19.

Așa că am facut o lecturare a CV-ului sau, disponibil public pe site-ul Universității Babeș-Bolyai… cu tot cu multe date personale ce țin de protecția datelor personale.

Il găsiți online intr-o versiune de 17 pagini, in care sunt trecute inclusiv toate lucrările sale de cercetare. Faceti click aici ca sa citiți CV-ul. 

Aflu așadar că domnul Răzvan are o diploma de licență in medicină generală. Apoi el a facut un masterat in Management Sanitar si Doctorat in Sănătate Publică si Management Sanitar. In 2002 el a fost pentru un an medic stagiar (a început sa facă stagiarura), pentru ca in 2003 a devenit Membru in Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Satu Mare. In următorii doi ani a activat oferind servicii medicale la doua societăți comerciale. Din 2005 a devenit asistent universitar de politici publice de sănătate la Universitatea Babeș-Bolyai. In 2007 a fost pentru câteva luni manager general al Spitalului Județean Satu Mare. Iar activitatea lui continua pana in prezent ca profesor universitar atât in România cât si in SUA.

O trecere in revista a lucrărilor sale de cercetare, scrise fie singur, fie in colaborare cu alți autori, nu releva nimic legat de pandemii, viruși, Infecții care sa afecteze oamenii. In SUA spune ca a participat la studii legate de gripa aviară.

Lista de titluri de cercetare, in limba română sau engleză, este lunga, însă nimic care sa ne confirme ca domnul Răzvan Cherecheș are autoritatea de a ne da sfaturi legate de pandemia de Coronavirus si sa facă predicții legate de zeci de mii de morți.

In CV-urile publice, găsite online, nu descoperim vreo mențiune ca domnul Răzvan Cherecheș a fost medic la vre-un spital sau cabinet medical. Știm doar ca se pricepe de minune sa scrie si sa dea sfaturi despre un domeniu pe care l-a studiat. Nimic despre viruși, boli respiratorii, Infecții care sa ii permită sa prevadă apocalipsa.

Nu am comentat niciodată aspectul cuiva si nici alegerile făcute, dar in cazul vedetei noastre, transformată in personaj de Advertoriale sub titlul “Proful de Sănătate Publică” care demonta fake News-urile legate de covid, cred ca pot sa remarc un lucru. 

Acum, bloggerul Zoso i-a pus o întrebare relevantă, cum se descurca un expert cu protejarea de viruși si purtarea măștii de protecție, si mai ales cum o poarta cu asemenea barbă ? Domnul a înțeles ca in loc de răspuns sa șteargă comentariul.

Noi am citit, de exemplu ca, un studiu britanic arată că virusul poate supravieţui şi pe părul lung sau pe barbă, iar o persoană se poate contamina mai repede cu SARS-Cov-2 dacă obişnuieşte să atingă suprafeţe şi să nu se dezinfecteze frecvent, scrie Mediafax.

Un infografic al CDC indică dintre zecile de stiluri care sunt cele mai compatibile cu măştile. Cea mai mare eficienţă o au măştile purtate pe un ten bărbierit. Potrivit infograficului, pentru un bărbat cu barbă completă purtatul măştii este inutil, dar nu numai, scrie Adevarul. 

Medicii recomandă ca, pe durata epidemiei de coronavirus, barba și mustața să fie tunse până când părul facial nu mai este vizibil. Acesta este mesajul transmis fără echivoc de Patrick Pelloux, președintele Asociației medicilor de urgență din Franța, transmite rtl.fr

Întrebat de un telespectator la postul BFMTV care dorea să știe dacă virusul ar putea sta pe barba sau mustață după ce tușește sau strănută, doctorul a răspuns fără echivoc: ”Da, desigur”.

Acum, poate ca nu ar trebui sa aruncam cu pietre doar in domnul Răzvan, el spune de multe ori ce vrea sa audă presa. Iar presa e mereu avida de senzațional fără sa îi mai pese câtuși de puțin ca lumea s-a cam saturat si plictisit.