james webb

NASA a lansat o altă imagine pe care telescopul spațial James Webb a surprins-o despre Stâlpii Creației. În timp ce imaginea oferită de agenție săptămâna trecută a oferit o privire detaliată asupra stelelor care se formează în regiune, cea mai recentă este o imagine mai înfricoșătoare și mai eterică.

Scăldată în portocaliu și negru, imaginea capturată de Instrumentul cu infraroșu mediu (MIRI) al lui Webb este cu siguranță oportună. NASA spune că redarea oferă o nouă perspectivă asupra stâlpilor creației, cu accent pe gazul și praful din regiune. 

Imaginea de săptămâna trecută a fost surprinsă cu camera Webb Near-Infrared Camera (NIRCam), care a putut privi prin coloanele de praf pentru a observa mii de stele noi din regiune mai detaliat decât înainte. Cu toate acestea, multe dintre stele nu sunt suficient de strălucitoare pentru a străluci la lungimile de undă pe care MIRI se concentrează.

NASA spune că, cu această imagine, astronomii au date de lumină în infraroșu mijlociu la rezoluție mai mare decât a fost disponibilă în trecut. Agenția notează că cercetătorii vor analiza mișcări mai precise ale prafului pentru a forma un peisaj 3D mai complet al Stâlpilor Creației. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unei înțelegeri mai profunde a modului în care se formează stelele.

Stâlpii Creației se află în Nebuloasa Vultur, la aproximativ 6.500 de ani lumină distanță. În cazul în care vă întrebați cât de vast este totul, aruncați o privire la steaua roșie strălucitoare care iese din partea dreaptă a stâlpului superior, la jumătatea distanței. NASA spune că steaua și giulgiul său prăfuit sunt mai mari decât întregul nostru sistem solar, ceea ce poate declanșa sau nu o criză existențială sau două.