mitul normalitatii

Nivelul de normalitate este conferit de majoritate. Un comportament incepe a fi considerat a fi unul ”normal” daca el este majoritar. Gabor Maté, celebrul psihoterapeut care a semnat si volumul ”Cand corpul spune NU. 

Costul stresului ascuns”, atrage atentia asupra acestui ”normal” actual, care ajunge sa ne afecteze atat sanatatea fizica, dar si pe cea psihica.

Autorul sustine ca predominanta intelegere a ”normalitatii” este una falsa, deoarece ea neglijeaza intru totul rolul pe care atat traumele si stresul, cat si presiunile vietii moderne le exercita asupra corpului si mintii noastre, in detrimentul starii de sanatate.

Maté, prin intermediul lucrarii sale ”Mitul normalitatii. Trauma, boala si vindecarea intr-o cultura toxica”, atrage atentia asupra faptului ca, in ciuda expertizei si tehnologiei sofisticate, medicina occidentala esueaza sa trateze persoana ca intreg. Autorul isi sustine teza argumentand faptul ca este ignorat modul in care cultura toxica din zilele noastre reprezinta un stres suplimentar asupra organismului, care incarca sistemul imunitar si zdruncina echilibrul emotional. 

”Mitul normalitatii” nu este doar un titlu, ci o realitate. Renumitul psihoterapeut dirijeaza atentia catre a demitiza cele mai comune situatii. Acesta aduce in atentia cititorului punctele comune care apar intre bolile indivizilor si declinul coeziunii sociale.

Unele dintre miturile normalitatii supuse analizei de autor sunt:

  • consumul de medicamente prescrise;
  • hipertensiunea arteriala;
  • bolile mintale;
  • bolile autoimune etc.

Maté argumenteaza ca o parte dintre ceea ce pare normal in societatea actuala nu este nici pe departe sanatos sau natural si ca a indeplini criteriile de normalitate ale societatii moderne inseamna, in nenumarate modalitati, conformarea la cerinte care sunt profund anormale in ceea ce priveste nevoile umane – nesanatoase si daunatoare la nivel fiziologic, mental si chiar spiritual.

 Potrivit conceptelor prezentate in volumul ”Mitul normalitatii”, vei avea ocazia de a descoperi si constientiza relativitatea termenilor precum normalitate sau trauma. Potrivit lui Maté, de exemplu, trauma este o rana interioara, ce nu are legatura neaparat cu amplitudinea evenimentului produs, ci a modului in care acesta a fost simtit. 

Trauma reprezinta ceea ce se intampla in interiorul tau ca urmare a evenimentelor dureroase care se abat asupra ta, caci este vorba despre emotiile traite si gandurile declansate odata cu producerea evenimentului dureros. Trauma nu se mai rezuma la a fi doar un eveniment, ci devine o rana deschisa ce se poate ”infecta” si produce efecte pe termen indelungat sau permanent.

Odata ce vei parcurge volumul ”Mitul normalitatii”, vei descoperi ca primul pas catre vindecare il reprezinta identificarea modului in care aceasta rana inca iti afecteaza viata, cum te sensibilizeaza si la ce anume reactionezi instinctual pentru a hrani nevoia de a te proteja de durerea pe care o simti. Totodata, vei intelege ca pentru a putea fi constientizate, asumate, analizate si vindecate, traumele trebuie, mai intai, descoperite.

Daca iti doresti sa citesti o carte care sa-ti redea o parte dintre ”hartile” sufletului si care sa te ajute sa pansezi din ranile trecutului, atunci ”Mitul normalitatii. Trauma, boala si vindecarea intr-o cultura toxica”, de Gabor Maté, scrisa in colaborare cu fiul sau, Daniel Maté, este volumul care iti va raspunde la multe intrebari si care te va ajuta nu doar sa te intelegi mai bine, ci si sa traiesti mai sanatos, eliberat de standardele nerealiste sau disfunctionale ale societatii actuale.

De unde mai poți cumpăra cartea:

- eMag

- Libris

- Cărturești