Premiile Oscar 2023

Cea de-a 95-a ediție a Premiilor Academiei a încununat Everything Everywhere All Once drept Cel mai bun film.

Aventura multivers nebunească a dominat premiile Oscar de anul acesta, câștigând șapte premii, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună actriță, cea mai bună actriță în rol secundar și cel mai bun actor în rol secundar, într-o seară importantă pentru reprezentarea asiatică și asiatico-americană.

Filmul a câștigat, de asemenea, cel mai bun montaj și cel mai bun scenariu original.

Everything Everywhere All Once nu este filmul clasic, câștigător de Oscar. Acesta marchează o schimbare considerabilă – nu numai pentru reprezentarea asiatică, ci și pentru că este alegerea populară, adică: nu a avut doar sprijinul critic, ci și pe cel al publicului cinefil. Este micuțul indie care ar putea fi și nu un concurent obișnuit la Oscar; o abordare delirantă și absurdă a traumei intergeneraționale, una care utilizează degete de hotdog, pietre, covrigi diabolici, buttplugs și referințe Ratatouille pentru a comenta angoasa existențială. Mai presus de toate, un inventiv este o odă pentru bunătate.

Michelle Yeoh a devenit prima câștigătoare asiatică a Oscarului pentru cea mai bună actriță și doar a doua femeie de culoare care a câștigat vreodată premiul pentru cea mai bună actriță - după Halle Berry pentru Monster's Ball în 2002.

Acceptând statueta ei, Yeoh, în vârstă de 60 de ani, a spus: „Pentru toți băieții și fetițele care arată ca mine în seara asta, acesta este un far al speranței și al posibilităților. Iar doamnelor ... nu lăsați pe nimeni să vă spună că ați trecut vreodată de vârf. ."

„Trebuie să dedic asta tuturor mamelor din lume pentru că ele sunt supereroii și fără ei, niciuna dintre noi nu ar fi aici în seara asta”.

Atât Ke Huy Quan, cât și Jamie Lee Curtis au câștigat premiile pentru cel mai bun actor și actriță în rol secundar, primul devenind primul actor născut în Vietnam care a câștigat un Oscar.

„Visele sunt ceva în care trebuie să crezi – aproape că am renunțat la ale mele”, a spus el publicului.

Bărbatul de 51 de ani a luat o pauză de la actorie după ce a ajuns la faimă drept copil vedetă în filme precum Indiana Jones și Temple of Doom și The Goonies.

Într-un discurs emoționant, actorul a spus: „Se spune că astfel de povești se întâmplă doar în filme – nu pot să cred că mi se întâmplă. Acesta este visul american. Călătoria mea a început pe o barcă, am petrecut un an într-o tabără de refugiați, și cumva am ajuns aici, pe cea mai mare scenă de la Hollywood... Vă mulțumesc foarte mult că m-ați primit înapoi”.

The Daniels, regizorii-scenariști Daniel Kwan și Daniel Scheinert, sunt acum al treilea duo care a câștigat vreodată Oscarul pentru cel mai bun regizor. „Vrem să dedicăm asta mamelor”, a spus Scheinert, adăugând că a te îmbrăca în drag când eram copil „era o amenințare pentru nimeni”.

Celălalt câștigător principal al serii a fost drama de război Netflix All Quiet on the Western Front, care a câștigat patru premii Oscar: cel mai bun lungmetraj internațional, cel mai bun scenariu original, cel mai bun design de producție și cea mai bună fotografie.

A fost prima dată când Germania a câștigat cel mai bun lungmetraj internațional de la The Lives of Others în 2006.


De asemenea, Brendan Fraser a câștigat cel mai bun actor pentru rolul său revenit din The Whale.

Actorul de 54 de ani a câștigat cel mai bun actor după ani de zile departe de lumina reflectoarelor de la Hollywood. Mulțumindu-i regizorului filmului, Fraser a spus: „Sunt recunoscător lui Darren Aronofsky pentru că mi-a oferit un colac de salvare creativ”.

„Am început în această afacere acum 30 de ani și lucrurile nu mi-au venit ușor, dar a existat o facilitate pe care nu am apreciat-o la momentul respectiv până când a încetat și am vrut doar să vă mulțumesc pentru această recunoaștere. "

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar a fost acordat lui Navalny, despre liderul opoziției ruse Alexei Navalny și evenimentele legate de otrăvirea sa din 2020.

În discursul său, regizorul Daniel Roher a dedicat premiul lui Navalny și prizonierilor politici din întreaga lume, spunând: „Alexei, lumea nu a uitat mesajul tău vital pentru lume”.

Soția lui Navalny, Iulia Navalnaya, a adăugat: „Alexei, visez la ziua în care vei fi liber și țara noastră va fi liberă, fii puternic iubirea mea”.


Un punct emoționant al serii a fost segmentul „In Memoriam”, condus de un emoționant John Travolta, a cărui colegă în Grease, Olivia Newton John, a murit în august 2022. Alte figuri prezentate au inclus hume precum Ray Liotta, Robbie Coltrane, Angela Lansbury, Angelo Badalamenti, James Caan și Burt Bacharach.

Cea de-a 95-a ceremonie a Premiilor Academiei a fost o afacere relativ blândă. Găzduită de gazda emisiunii de chat din SUA, Jimmy Kimmel, ceremonia nu a reușit să acorde niciun premiu Oscar unor oameni ca Tár și The Fabelmans, în ciuda a șase și, respectiv, șapte nominalizări.

Iată lista completă a câștigătorilor Oscarului

  • Best Picture: Everything Everywhere All at Once
  • Best Director: Daniel Kwan, Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once)
  • Best Lead Actress: Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)
  • Best Lead Actor: Brendan Fraser (The Whale)
  • Best Supporting Actress: Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)
  • Best Supporting Actor: Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once)
  • Best Film Editing: Everything Everywhere All at Once - Paul Rogers
  • Best Cinematography: All Quiet on the Western Front - James Friend
  • Best International Feature Film: All Quiet on the Western Front (Germany)
  • Best Adapted Screenplay: Women Talking - Sarah Polley
  • Best Original Screenplay: Everything Everywhere All at Once - Daniel Kwan and Daniel Scheinert
  • Best Documentary Feature Film: Navalny - Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller and Shane Boris
  • Best Animated Feature Film: Guillermo del Toro’s Pinocchio - Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Gary Ungar and Alex Bulkley
  • Best Original Song: “Naatu Naatu” from “RRR” - music by M.M. Keeravaani, lyric by Chandrabose
  • Best Sound: Top Gun: Maverick - Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon and Mark Taylor
  • Best Original Score: All Quiet on the Western Front - Volker Bertelmann
  • Best Visual Effects: Avatar: The Way of Water - Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon and Daniel Barrett
  • Best Production Design: All Quiet on the Western Front - production design by Christian M. Goldbeck, set decoration by Ernestine Hipper
  • Best Costume Design: Black Panther: Wakanda Forever - Ruth E. Carter
  • Best Makeup and Hairstyling: The Whale - Adrien Morot, Judy Chin and Anne Marie Bradley
  • Best Animated Short Film: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse - Charlie Mackesy and Matthew Freud
  • Best Documentary Short Film: The Elephant Whisperers - Kartiki Gonsalves and Guneet Monga
  • Best Live Action Short: An Irish Goodbye - Tom Berkeley and Ross White