Covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes a luat viață marți odată cu premiera dramei din perioada Ludovic al XV-lea „Jeanne du Barry”, cu Johnny Depp, în timp ce concursul de filme de pe Riviera Franceză a lansat o ediție a 76-a plină de stele și potențial controversată.

Mulțimile de privitori au strigat „Johnny!” către actorul Johnny Depp, imbracat în costum și având ochelari de soare violet, care a semnat autografe și a revenit în lumina reflectoarelor în urma procesului său exploziv de anul trecut cu fosta soție Amber Heard. „Jeanne du Barry”, regizat și care are co-protagonistă pe Maïwenn, a fost catalogat drept revenirea lui Depp – deși prezența sa proeminentă la Cannes a fost aprig dezbătută.

O serie de vedete au apărut pe celebrul covor roșu de la Cannes pentru ceremonia de deschidere, printre care Brie Larson, Uma Thurman, Gong Li, Elle Fanning, Naomi Campbell, Catherine Deneuve (care este pe posterul festivalului de anul acesta) și Helen Mirren, cu părul albastru. 

În timpul ceremoniei de deschidere, Michael Douglas a primit un Palme d'Or onorific. Soția sa, Catherine Zeta-Jones și fiica lor, Carys Zeta Douglas, au fost în public.

„Sunt chiar mai în vârstă decât festivalul”, a spus Douglas, în vârstă de 78 de ani, după ce a primit ovații din partea publicului.

Douglas și Deneuve au declarat oficial deschis un festival care promite un spectacol mixt, scandal și cinema pe Coasta de Azur care va fi servit în următoarele 11 zile. Se desfășoară pe fundalul tulburărilor de muncă. Protestele care au tulburat Franța în ultimele luni din cauza schimbărilor aduse sistemului său de pensii sunt planificate să aibă loc în timpul festivalului, deși la distanță de centrul principal al festivalului.

Între timp, o grevă în curs a scenariștilor de la Hollywood ar putea avea efecte imprevizibile asupra festivalului de pe Riviera Franceză.

„Soția mea pichetează în prezent cu copilul meu de 6 luni, legat la piept”, a spus juratul și actorul Paul Dano, referindu-se la Zoe Kazan. „Voi fi acolo alături de greviști când mă întorc acasă.”

Dar, având în vedere un festival plin de filme cu buget mare mult așteptate, inclusiv „Indiana Jones and the Dial of the Destiny” de James Mangold și „Killers of the Flower Moon” de Martin Scorsese, petrecerea va continua cu siguranță, indiferent.

Printre vedetele care urmează să ajungă pe covorul roșu de la Cannes în următoarea săptămână și jumătate se numără Natalie Portman, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Sean Penn, Alicia Vikander, Scarlett Johansson și Abel Tesfaye - cunoscut și sub numele de Weeknd.