A început TIFF.22: actori și regizori de Oscar vin la Cluj-Napoca

Bogdan Chirea
0

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care a luat startul vineri, 9 iunie, printr-o Gală la care au fost așteptați peste 3000 de spectatori. 

Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Perić și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului care se va desfășura timp de 10 zile în 18 locații din Cluj-Napoca, Florești și Bonțida. 

Primul weekend propune publicului întâlnirea cu actorul Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din cele mai importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter. Acesta va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere TIFF în Piața Unirii. Momentul va fi urmat de proiecția comediei Confort nordic (Northern Comfort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurosson). 

Sâmbătă, 10 iunie, profesioniștii din cinema, dar și publicul, au avut întâlnire cu Spall, care va s-a desfășurat la Hotel Radisson Blu. Acesta a purta o conversație despre cariera sa cu Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF. 

Sâmbătă seara, la la Opera Maghiară din Cluj-Napoca a concertat artistul suedez Jay-Jay Johanson. Spectacolul a fost urmat de proiecția documentarului Ce mașinărie fantastică (And the King Said What a Fantastic Machine, r. Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck). Duminică, se va proiecta filmul Infinity Pool (r. Brandon Cronenberg), nerecomandat minorilor. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, proiecția Infinity Pool de la Bonțida se mută la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Ora de începere rămâne neschimbată: 21:45

Programul primelor zile de festival include și proiecția unui documentar despre formația Omul cu Șobolani, urmată de un concert unplugged al trupei, sau cine-concertul Manasse (r. Jean Mihail, 1925), acompaniat live de cvartetul Volekh. În cinematografe sunt programate zeci de filme. De neratat sunt două filme de Oscar, Tár (r. Todd Field, SUA), cu Cate Blanchett, dar și Balena (The Whale, r.  Darren Aronofsky, SUA) cu Brendan Frasser. Cinefilii sunt așteptați și la Retrospectiva Jean-Luc Godard, la primele filme din competițiile oficiale sau la o proiecție specială a filmului Pădurea Spânzuraților, la 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei. Tot in weekend iau startul activitățile și filmele pentru copii și adolescenți în Cluj-Napoca și Florești. 

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială.

Săptămâna viitoare, la Cluj-Napoca vin actorul australian Geoffrey Rush, regizorul american Oliver Stone, regizorul mexican Michel Franco și actorul sârb Darko Perić. Aceștia se vor întâlni cu publicul la proiecții speciale, dar și în cadrul unei serii de masterclass-uri. Regizorul Cristi Puiu și actrița Ana Maria Marinca se întorc și ei la TIFF. Lor li se adaugă alte sute de profesioniști români – actori, regizori sau producători.

Timp de 10 zile, la evenimentele din cadrul TIFF sunt așteptați peste 100.000 de participanți. 


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!