Danny Masterson, vedeta din „That ‘70s Show” a fost găsit vinovat de două acuzații de viol și riscă până la 30 de ani de închisoare.

Actorul american a fost declarat vinovat de un tribunal din Los Angeles, după ce un juriu l-a găsit vinovat pentru două din cele trei capete de acuzare de viol în timpul unui proces în care Biserica Scientologiei a jucat un rol principal.

După ce un juriu a dus la anularea procesului în decembrie, procurorii l-au rejudecat pe Masterson, în vârstă de 47 de ani, spunând că a drogat și a violat cu forța trei femei în casa sa din Hollywood Hills între 2001 și 2003. Ei au spus că și-a folosit proeminența în biserică - unde toate trei femei erau și ele membre la acea vreme - pentru a evita consecințele timp de zeci de ani.

Acuzațiile datează dintr-o perioadă în care Masterson era la apogeul faimei sale, jucând din 1998 până în 2006 ca Steven Hyde în „That ’70s Show” – serialul care a făcut vedete din Ashton Kutcher, Mila Kunis și Topher Grace.

„Vrem să ne exprimăm recunoștința celor trei femei care s-au prezentat și și-au împărtășit cu curaj experiențele”, a declarat procurorul districtual din Los Angeles, George Gascón, într-o declarație după verdict.

„Trăiesc o gamă complexă de emoții – ușurare, epuizare, putere, tristețe – știind că agresorul meu, Danny Masterson, va fi responsabil pentru comportamentul său criminal”,a spus una dintre femeile, pe care Masterson o cunoștea ca membru al bisericii. și a fost condamnat pentru viol în casa lui în 2003,  într-un comunicat.

O a doua femeie, o fostă iubită a declarat în mărturia sa că: „Deși sunt încurajată că Danny Masterson se va confrunta cu o pedeapsă penală, sunt devastată că a evitat răspunderea penală pentru conduita sa odioasă împotriva mea. .”Danny Masterson, vedeta din „That ‘70s Show” a fost găsit vinovat de două acuzații de viol și riscă până la 30 de ani de închisoare.

Masterson nu a depus mărturie, iar avocații săi nu au chemat martori. Apărarea a susținut că actele au fost consensuale și a încercat să discrediteze poveștile femeilor prin evidențierea schimbărilor și inconsecvențelor de-a lungul timpului, despre care au spus că au dat semne de coordonare între ele.


Biserica Scientologiei a jucat un rol semnificativ în primul proces, dar probabil unul și mai mare în al doilea. Judecătoarea Charlaine F. Olmedo a permis mărturia unui expert cu privire la politica bisericii din partea unui fost oficial din conducerea Scientologiei care a devenit un oponent proeminent.

Biserica a spus într-o declarație după verdict că „introducerea religiei în acest proces a fost o încălcare fără precedent a Primului Amendament și afectează drepturile la un proces echitabil ale fiecărui american. Biserica nu a fost parte la acest caz și religia nu a aparținut acestei proceduri, așa cum a susținut precedentul Curții Supreme de secole.”

Tensiunile au crescut în sala de judecată între actualii și foștii scientologi și chiar s-au scurs în mărturii, acuzatorii spunând la tribună că s-au simțit intimidați de unii membri din sală.

Actorul Leah Remini, un fost membru care a devenit criticul cu cel mai înalt nivel al bisericii, a participat uneori la proces, punându-și brațul în jurul unuia dintre acuzatori pentru a o consola în timpul discuțiilor finale.

Remini a spus pe Twitter că cele două verdicte de vinovăție din rejudecare sunt „o ușurare. Femeile care au supraviețuit prădării lui Danny Masterson sunt eroine. De ani de zile, ele și familiile lor s-au confruntat cu atacuri vicioase și hărțuiri din partea scientologiei și a echipei juridice bine finanțate a lui Danny", a postat ea. "Cu toate acestea, au continuat, hotărâte să caute dreptate."

Presupusa hărțuire face obiectul unui proces civil intentat de doi dintre acuzatori.

Declarația scientologiei spunea că „nu există nicio dovadă care să susțină acuzațiile scandaloase că Biserica i-a hărțuit pe acuzatori”.