Se pare că asistăm la vremuri ciudate pentru HBO: nu mai poți urmări emisiunile sale pe un serviciu de streaming numit „HBO”, cel puțin în Statele Unite. Iar abonații din Europa se așteaptă și ei să rămână fără branding-ul HBO.

Acum directorii companiei-mamă, Warner Bros Discovery, au mers atât de departe încât au decis să trimită unele dintre producțiile originale la concurență. 

Pentru abonații din Statele Unite acest lucru pare ciudat. În România HBO a difuzat producții Showtime, inclusiv pe platformele sale de streaming, iar anul acesta a întors favoarea și a vândut către SkyShowtime drepturile de difuzare exclusivă pentru mai multe producții originale europene, printre care și câteva seriale românești.

Experții din industrie au confirmat luna trecută informații potrivit cărora HBO și Netflix au încheiat o înțelegere pentru ca Netflix să preia Insecure – și foarte probabil câteva alte titluri de bibliotecă preferate de fani – într-un nou acord de licență care a fost raportat pentru prima dată de Deadline. 

În plus, Vulture a aflat că titlurile suplimentare care au fost parte din acord sunt comedia lui Dwayne „The Rock” Johnson, Ballers, emblematica dramă Six Feet Under (care a difuzat ultimul episod în 2005) și titlurile lui  Steven Spielberg/Tom Hanks au produs miniseriale, Band of Brothers și The Pacific. 

La o lună distanță, zvonurile s-au adeverit. Insecure a aterizat oficial pe Netflix, cu brandul „HBO Original” peste titlu și totul. Six Feet Under, Ballers, Band of Brothers și The Pacific au ajuns ele să fie difuzate pe Netflix. În afara S.U.A., True Blood va apărea în curând și pe Netflix.

Informațiile despre lista completă de producții sunt puține,dar producțiile, semnalizate ca fiind producții HBO original pe Netflix, sunt disponibile și pe HBO Max (cum încă se numește serviciul în Europa).

Seriile Camarazi de război și Sub pământ SRL nu sunt încă disponibile pe Netflix, deși ele pot fi vizionate pe HBO Max. Nu este clar când vor ajunge și pe Netflix.

În timp ce anumite programe HBO precum The Nevers și Westworld au fost închiriate pe platforme susținute de reclame precum Tubi (in SUA), revelația că WarnerDiscovery se pregătea să vândă drepturile seriei originale HBO Insecure către Netflix a fost un pas uriaș. Acum o producție HBO ar fi găsită pe o platformă rivală fără reclame (și probabil și versiunea Netflix susținută de reclame), spulberând astfel decenii de precedență care spuneau că telespectatorii HBO puteau viziona emisiunile HBO fără reclame pe această platformă.

Echipa WarnerDiscovery a demonstrat puțină atenție față de tradiție în celelalte mișcări mari, așa că nu este surprinzător că acum compania ar vedea proiectele HBO finalizate doar ca o altă modalitate de a scoate câțiva bănuți în plus. Totuși, mersul pe această cale nu schimbă doar normele privind modul în care HBO își distribuie programarea. Este, de asemenea, un semn clar al stării generale a peisajului de divertisment în lumea de streaming. Normele din ultimii câțiva ani sunt din ce în ce mai dărâmate în favoarea practicilor de afaceri care aduc înapoi la moduri mai vechi de a face afaceri.