Festivalul Borșului Lipovenesc de Pește de la Jurilovca Este un eveniment cultural dedicat tradițiilor și obiceiurilor locale, dar și un prilej de a celebra patrimoniul cultural al zonei.  În fiecare an, festivalul aduce împreună mii de oameni, atât localnici, cât și turiști, care vin să se bucure de muzică, dans și gastronomie tradițională, dar și de frumusețea acestei regiuni. 

Programul festivalului este plin de activități interesante, care au la bază tradițiile și obiceiurile locale. Spectatorii pot asista la prezentări de dansuri populare, muzică live, concursuri de pescuit, precum și la degustări de produse tradiționale, cum ar fi borșul și peștele proaspăt.


Foc sub ceaune! A început Festivalul Borşului Lipovenesc de Jurilovca! Organizatorii aşteaptă o audienţă record, de peste 150.000 de vizitatori în două zile

La ora 10.45, în Noul Port Turistic din Jurilovca s-au aprins focurile de lemne sub ceaunele în care, timp de două zile, se vor pregăti peste 50.000 de porţii de borş pescăresc.

Peste 50 de membri ai comunităţii de pescari din comunitate vor găti borşul după reţeta tradiţională a întemeietorilor localităţii, care s-au stabilit aici în urmă cu 200 de ani.

Festivalul Borşului Lipovenesc de Jurilovca a devenit, el însuşi, o tradiţie, ajungând la ediţia a XI-a.

"Atunci când am pornit această sărbătoare, în urmă cu 14 ani, nu ne gândeam că vom ajunge la dimensiunile actuale. Am pornit, în 2009, de la 2 ceaune de borş şi două-trei sute de participanţi, am întâmpinat diverse dificultăţi de-a lungul anilor, dar aş putea spune că festivalul Borşului Lipovenesc a devenit astăzi sufletul comunităţii noastre. Pe parcursul unui an ne fixăm singuri ca termen limită ziua de începere a festivalului. Cum-necum, totul trebuie să fie gata "până la borş.

Este foarte multă muncă în perioada premergătoare festivalului, este foarte muncă şi în zilele festivalului, dar faptul că de la an la an avem din ce în ce mai mulţi oaspeţi ne face să credem că muncim cu folos", a declarat Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca şi iniţiator al Festivalului Borşului Lipovenesc de Jurilovca.

Dacă anul trecut la festival au participat, în cele două zile ale evenimentului, aproximativ 100.000 de oameni, anul acesta primarul comunei Jurilovca se aşteaptă la o audienţă record: "Avem foarte multe semnale de la oameni că vor veni în număr foarte mare la Festivalul Borşului Lipovenesc de Jurilovca. În primul rând este renumele festivalului, care a crescut foarte mult, dar facem şi eforturi ca în fiecare an să venim cu lucruri care să atragă cât mai multă lume. Anul aceste am reuşit să-l avem alături de noi pe Goran Bregovic şi al său Wedding & Funeral Band şi na aşteptăm ca în prima zi a festivalului să avem un public foarte numeros. Ne-am pregătit ca în cele două zile să primim peste 150.000 de oaspeţi. Ne ajută şi faptul că acum avem la dispoziţie portul nou, iar suprafaţa pe care se desfăşoară festivalul a crescut considerabil".

Organizatorii au luat în calcul un număr mare de automobile care vor ajunge în localitate, aşa că au amenajat o parcare de 12 hectare, la ieşirea din Jurilovca înspre Capul Doloşman. Pentru fluidizarea traficului, cele mai multe străzi din localitate sunt blocate, iar zona portului a devenit în întregime zonă pietonală.