RBD Billboard 2023

Dulce María își amintește de acele zile nebunești din 2006, când ea și ceilalți cinci membri ai grupului de adolescenți RBD își terminau de înregistrat telenovela la ora 16, erau duși de la studiourile din Mexico City cu un elicopter care îi ducea la un aeroport privat, din care au fost duşi din nou în alt oraş. Acolo, se îndreptau direct la un spectacol pe un stadion, apoi se întorceau la hotel pentru a înregistra niște muzică.

A doua zi, o luau din nou de la capăt.

„Este ca și cum ai fi pe un roller coaster care nu se oprește”, spune Dulce María astăzi. „Și, din moment ce nu se oprește, nu știi nimic, bun sau rău, până nu se întâmplă.”

În cele din urmă, s-a întâmolat, pe 22 decembrie 2008, când RBD, probabil cel mai de succes grup pop latin din toate timpurile, a susținut ultimul său concert la Madrid.

Pe 7 septembrie 2008, în formula completă, cei 6 membrii ai RBD au susținut al doilea concert la Sala Polivalentă din București.

Până atunci, spune managerul Guillermo Rosas, „Toată lumea dorea să se termine”.

Dar nu a fost. Cincisprezece ani mai târziu, cinci dintre cei șase membri originali ai RBD sunt reuniți în ceea ce a devenit a fi una dintre cele mai monumentale reuniuni de muzică latină din istorie.

Pe 25 august, Dulce María Espinoza, Christian Chávez, Maite Perroni, Anahí Puente și Christopher von Uckermann (al șaselea membru, Alfonso „Poncho” Herrera, a refuzat să facă parte din reuniune) au început turneul Soy Rebelde de 54 de zile, care va vizita stadioane și arene din Brazilia, Columbia, Mexic și Statele Unite.

Atât de mare este frenezia din jurul turneului încât a vândut 1,5 milioane de bilete după doar 24 de ore de vânzare, potrivit Live Nation, egalând numărul vândut în 150 de spectacole raportate între 2 decembrie 2005 și 21 decembrie 2008.

„Trebuie să spun că mi-a depășit așteptările: este uriaș”, spune Hans Schafer, vicepreședinte al turneelor globale Live Nation.

În plus, în august, grupul a lansat „Cerquita de Ti”, prima melodie nouă din ultimii 15 ani; un album este în lucru; iar noi date pentru 2024 vor fi anunțate în curând.


Toate acestea ridică întrebarea, de ce nu a venit o reuniune mai devreme?

Într-un interviu pentru revista americană Billboard, cei 5 membrii ai formației vorbesc pe larg despre trecut, prezent și viitor.

Totul este în Nume

În centrul tuturor se află drepturile asupra RBD, numele, imaginea și chiar muzica. Anahí, Dulce María, Christian, Maite și Christopher toți s-au alăturat distribuției telenovelei mexicane Rebelde încă din 2004, când erau adolescenți.

Rebelde (Rebel) a povestit aventurile unui grup de elevi de la o școală muzicală de elită care își lansează propria trupă, RBD, acronimul pentru o piesă după numele serialului. Telenovela a fost produsă de gigantul mexican Televisa, care la rândul său a licențiat formatul de la producătorul argentinian Chris Morena, care l-a creat, și de la distribuitorul și producătorul global Dori Media, care a ajutat la dezvoltarea acestuia.

Formatul original, Rebelde Way, a fost produs în Argentina și a dat naștere trupei Erreway.

Ambele seriale; Rebelde Way și Rebelde, au fost dfifuzate în România de TVR 2, Acasă iar Happy Channel a redifuzat recent seria mexicană. 

Ambele au avut succes, dar Rebelde și RBD i-au depășit cu mult. În scurta sa carieră, grupul a obținut trei albume pe locul 1 în topul Billboard Top Latin Albums și pe locul 15 în Billboard 200. Din cele 10 înregistrări ale sale la Hot Latin Songs, cinci au fost în top 10 și „Ser o Parecer ” a ajuns în fruntea topului.

Succesul a însemnat un sacrificiu personal imens și puțin câștig financiar pentru tinerii săi membri. Erau sub contract cu Televisa și toate drepturile lor – inclusiv înregistrările, turneele și merchandisingul – erau legate de acele contracte, care le dădeau un salariu și fără drepturi de autor.

Când Rosas, managerul lor de astăzi, a apărut în scenă în 2006 ca tânăr promotor de concerte, nu putea face nimic în acest sens. El a văzut potențialul RBD ca turneu în străinătate – primul lor spectacol internațional a vândut 70.000 de bilete la Los Angeles Coliseum în martie 2006 – și a plătit Televisa (care controla și turneele în Mexic prin intermediul promotorului Ocesa) o taxă considerabilă pentru drepturile de a face un turneu în afara Mexicului. . Nu a avut contracte individuale cu niciunul dintre membri.

Dar când Rebelde ca serie s-a încheiat și vedetele sale s-au despărțit, Rosas a rămas în contact cu ei, gestionând cariera lui Anahí și Christian și, de asemenea, lucrând îndeaproape cu von Uckermann. Gândul de a aduce RBD împreună a fost mereu în mintea lui și discuta adesea despre asta cu prietenul său Hans Schafer, un alt tânăr promotor de concerte.

Un zoom și o revenire

În urmă cu vreo șapte ani, spune Rosas, el a început să vorbească cu membrii despre reunire. În acel moment, toți și-au arătat interesul, dar drepturile erau o mizerie, viața lor personală luase căi diferite, iar muzica RBD nici măcar nu era disponibilă pe platformele de streaming.

Toată muzica RBD a fost înregistrată sub EMI Music, pe care Universal Music Group a cumpărat-o în 2012. Cu toate acestea, licența pentru nume nu a fost reînnoită, așa că muzica nu a fost niciodată disponibilă pentru redare în flux.

Lucrurile au luat o întorsătură când Rosas, prin actuala sa companie, The Sixth House, a lansat o societate în comun cu Universal Music Latin Entertainment.

„Nu mai eram doar managerul proiectului RBD, ci cineva care putea vorbi cu mai multă autoritate”, spune el.

În cele din urmă, pe 4 septembrie 2020, muzica RBD a devenit disponibilă pentru prima dată pe platformele de streaming. Stimulat de acea ocazie și de debutul pandemiei, grupul s-a reunit pe Zoom „pentru a ne da seama ce am putea face pentru a oferi ceva fanilor. Poate un cântec. Ceva foarte autentic”, spune Dulce María.

Acea conversație a reaprins dorința de a se reuni, dar de data aceasta, modelul de afaceri a fost clar: cei cinci membri și Rosas vor fi parteneri egali în noul joint venture. Redevențele ar trebui plătite în continuare deținătorilor de drepturi inițiali pentru utilizarea numelui RBD, dar în plus, toate veniturile noi, inclusiv pentru muzică, ar fi împărțite între Rosas și RBD.

Odată ce un turneu a devenit realitate, Rosas a mers la Shafer, care se afla acum la Live Nation. Deoarece RBD a fost primul act latin care a folosit funcția Ticketmaster Registered Fan, care le oferă fanilor posibilitatea de a se înregistra în avans pentru a cumpăra bilete, potențialul turneului a devenit imediat clar.

„Sunt dispus să pariez că acesta va fi cel mai de succes turneu latin din acest an în ceea ce privește volumul brut și biletele vândute”, prezice Schafer. „Ei bat recorduri în mai multe teritorii într-un mod în care niciun alt act nu a făcut vreodată. Este spectaculos.”

Importanța momentului nu se pierde în grup.

La mijlocul lunii august, la Galen Center din Los Angeles, în timpul unei pauze în repetiția generală a spectacolului, cei de la Billboard s-au întâlnit cu Anahí, Dulce María, Christian, Maite și Christopher pentru primul lor interviu în persoană ca RBD în 15 ani. Erau îmbrăcați într-una dintre ținutele lor de turneu: toate paiete strălucitoare, strălucitoare și suporturi de umăr, o întoarcere la anii 2000 și pozitivitatea nereținută, în fața ta, care a fost și este, RBD.

„Toți cinci avem personalități foarte diferite și, de-a lungul anilor, am învățat să ne îmbrățișăm diferențele. Dar până la urmă, când ne întoarcem împreună, acest lucru crește și această magie explodează”, spune Maite. „Cheia este, pe atunci, că ne-am adunat ca rezultat al unei audiții; de data aceasta, este ceva ce am ales să facem.”

Redăm mai jos, interviul membrilor RBD pentru Billboard

Au trecut 15 ani. Esti nervos?

Christian: Adevărul este că am trecut prin toate emoțiile. Din momentul în care au început repetițiile, am spus: „Da, nu, nu mai putem cânta și dansa în același timp”. Am încetat să o facem atât de mult încât a fost greu la început. Și adevărul este că avem personalități complet diferite. Deci, de data aceasta, o facem conform standardelor noastre și a ceea ce ne place să facem asta. Este o modalitate frumoasă de a reveni la acest proiect care ne-a dat atât de mult tuturor, dar dintr-o poziție de maturitate, mult mai multă experiență de viață și mult mai conștienți de ceea ce vrem să le arătăm fanilor.

Mulți oameni care urmează să vadă spectacolul te-au văzut acum 15 ani. Ce diferențe semnificative vor vedea?

Christopher: Întreaga prezentare creativă este un upgrade în toate sensurile. Facem parte din toate melodiile noi. Avem dansatori. Nu am avut niciodată dansatori în trecut, așa că spectacolul a crescut foarte mult. Totul este mai meticulos și este al nostru. Oamenii vor vedea acea parte organică a RBD, dar într-un mod mai ridicat.


Care este amprenta personală a fiecăruia dintre voi?

Maite: Cu toții avem personalități foarte diferite, așa cum a spus Christian, și o vezi pe scenă. Dar magia se întâmplă când suntem împreună. Ne-am reunit cu toții în procesul creativ, în design, în tot ceea ce împărtășim aici. Ceea ce este cu adevărat diferit este că ne-am întâlnit înainte printr-o audiție. De data aceasta, am ales să facem acest lucru.

RBD a crescut exploziv pe vremea aceea. În ce moment ți-ai dat seama cât de mare a devenit?

Dulce María: Au fost două momente pentru mine. Am cântat la el Zócalo din Mexico City și oamenii au luat-o razna. Îmi amintesc că au trebuit să ne scoată de acolo cu ambulanțe și mașini de poliție. Atunci ne-am dat seama, pentru că înregistram serialul de luni până sâmbătă și nu am părăsit niciodată studiourile. În acea zi, ne-am dat seama că se întâmplă ceva mare. Iar al doilea moment, la nivel internațional, a fost când am cântat în Columbia, la Bogotá, care a fost o nebunie cu peste 50.000 de oameni. Și apoi Brazilia, primul loc unde am mers unde oamenii vorbeau o altă limbă, și a fost o euforie totală. Ei bine, au fost atât de multe momente! Chiar și acest moment, chiar acum, încă ne surprinde.

Biletele actuale pentru turney s-au vândut într-un ritm extraordinar. Îmi imaginez că ați fost îngrijorați înainte?

Anahí: Adevărul este că totul ne-a surprins. Cred că cel mai frumos lucru pe care vi-l putem spune este că noi cinci am început asta din inimile noastre, cu sufletele pregătite să se întoarcă împreună și chiar nu știam ce se va întâmpla. Nu știam dacă vom vinde 10 bilete sau 20 sau milioanele care, mulțumită tuturor, sunt acum acest turneu. Și cred că atunci când faci lucruri ca acestea, fără să te gândești la nimic altceva decât la dragostea absolută pe care o avem pentru a fi împreună, atunci lucrurile curg. Suntem aici din cauza dragostei pe care o avem pentru ceea ce am fost și ceea ce suntem împreună. După cum a spus Maite, magia se întâmplă doar când suntem împreună. Îmi dau fiori doar spunând: suntem din nou împreună. Sufletele noastre strălucesc din nou împreună.


Și, după cum a spus Maité, v-ați întâlnit înainte printr-o audiție. Acum este o alegere. Cum s-a întâmplat?

Anahí: Ne punem toată dragostea și entuziasmul pentru a face acest lucru să se întâmple. Dar lucrurile s-ar complica. Pandemia, atunci când am avut acel Zoom, Dul era pe cale să dea naștere frumoasei ei fiice, María Paula, pe care o ador. Toată lumea știe că m-am pensionat mai mult sau mai puțin; Eram departe de divertisment. Mai s-a căsătorit. Și dintr-o dată, lucrurile au început să se întâmple și au început să curgă într-un mod pe care nu l-am fi putut planifica. Părea imposibil, așa cum spunem în noul nostru single.

Mi s-a spus că conversațiile au început cu adevărat acum șapte ani, înainte de pandemie.

Christian: Au fost mai multe încercări. Dar în timpul pandemiei a fost când ne-am gândit cu adevărat: „Ce putem da înapoi oamenilor? Cum putem aduce puțină fericire, puțină alinare?” Și atunci ne-am așezat cu adevărat să vorbim despre asta.

Poncho nu face parte din grup, dar RBD lucrează ca un cvintet.

Christian: Ne-am dat seama că RBD este mai mare decât membrii săi. Acesta este ceea ce o face o forță atât de magnetică. Obișnuiam să ne gândim: „RBD nu există fără membrii săi”. Și adevărul este că RBD...

Anahí: … este RBD.

Christian: Evident, îl iubim pe Poncho și îi dorim numai bine și îi mulțumim că ne trimite mereu vibrații bune atunci când îl întreabă despre noi. Dar adevărul este că, în această etapă, suntem mai concentrați să dăm totul pentru RBD. Este ca și cum am fi Charlie’s Angeles și Charlie este RBD.

Dulce María: Și eu cred că este un ciclu. Acum suntem mame. Depunem mult, mult efort și sacrificiu, care este diferit de ceea ce făceam înainte. Dar suntem aici pentru dragoste și pentru a închide un cerc cu fanii noștri și cu noi înșine. În cele din urmă, RBD este etern. Și așa cum am spus întotdeauna, Rebelde va exista până când ultima inimă rebelă nu va înceta să bată.

Ca mamă, îmi place că sunteți mame și că sunteți în turneu și că aduci familia cu tine. Înțeleg că o întreagă grădiniță călătorește cu tine.

Anahí: Total. Există o cameră de joacă în vestiarele noastre pentru că suntem aici cu bebelușii noștri R. Evident, copiii noștri sunt cel mai important lucru pentru noi trei și nu suntem complet fără ei. Am o problemă puțin mai mare, ca să spun așa, pentru că ai mei sunt deja la școală. Manuel, fiul meu, are 6 ani și nu poate lipsi prea mult de la școală. Slavă Domnului că am un soț uimitor, un supertatic care vine și pleacă în weekend, ca să pot petrece timp cu copiii mei. Maria Paula a lui Dul este încă mică, iar Lía are doar 2 luni, așa că pot petrece mai mult timp aici. Dar avem un dressing doar pentru ei, o cameră de joacă unde se pot juca și se pot distra de minune.

Maite, ai un pătuț în dressing?

Maite: Da. Adevărul să fie spus, este frumos să trăiești această etapă, dar este greu. Este o provocare. Cu Lía, în secunda în care termin aici, o să fug la ea, iar când ajung, nu mă las o secundă, iar ea este cel mai important lucru din viața mea. Știind că este bine îngrijită îmi permite să mă bucur de acest moment, care este una dintre cele mai bune experiențe, dacă nu cea mai bună, pe care le-am trăit și împărtășit.

Anahí: (Râde, se uită la Christian.) Și unchii noștri care au suportat copiii mei să țipe!

În RBD 1.0, ți s-a spus ce să faci și ai spus că a trebuit să sacrifici mult în ceea ce privește viața personală. Ți-ai stabilit propriile condiții de data asta?

Maite: Chestia este că în modul în care am construit această nouă etapă, nu a trebuit să stabilim termeni. A trebuit să mergem împreună, mână în mână, pentru a construi ceea ce era mai bun pentru noi toți.

Trebuie să se simtă atât de diferit. Când RBD a devenit popular, cred că niciunul dintre noi nu și-a dat seama cât de greu a fost pentru tine. Ai avut un contract foarte dur. Te uiți vreodată în urmă și te gândești: „A fost greu”?

Anahí: Trebuie să vezi asta din poziția de recunoștință. Tot ceea ce am trăit ne aduce în acest punct, în care putem veni împreună ca proprietari ai proiectului nostru. Dacă nu am fi trecut prin asta, nu am fi fost aici. Suntem aici cu inimi care s-au vindecat, care au trecut prin multe, iar ceea ce nu am vindecat, ne vom vindeca împreună, ținându-ne de mână.

Din punct de vedere al afacerilor, care a fost cea mai mare lecție pe care ai învățat-o?

Christian: Să nu ia lucrurile personal. Aceasta este o carieră și o afacere, iar uneori lucrurile funcționează și alteori nu. Și când lucrezi cu adolescenți, lucrezi cu nesiguranțe. Nu este același lucru să fii faimos odată ce ești mai în vârstă. Și aici, am avut trei copii vedete: Christopher, Anahí și Dulce au început să cânte când aveau 5 ani. Este o viață total diferită.

Christopher, ai avut această experiență. Dar chiar și așa, trebuie să fi fost greu, de exemplu, să realizezi că nu primeai redevențe pentru marfă.

Christopher: Este un proces pe care mulți artiști îl trăiesc - mai mult decât își dau seama oamenii, pentru că artiștii creează. Acum noi suntem cei care creăm asta, suntem parteneri. Și când ai asta, ești cu adevărat liber să creezi în toate domeniile. Tot ceea ce am trecut ne-a ajutat să ajungem la asta. În cazul meu, după ce am lucrat încă din copilărie, a fost o adevărată evoluție să spun: „Ce vreau să spun lumii? Și să mă asigur că produsul meu nu este banal, ci aduce de fapt ceva fanilor?”

Dulce María: La acea vreme, nu ne gândeam la asta. Am lucrat cinci ani ca RBD și este ca și cum am fi pe un roller coaster care nu se oprește. Și din moment ce nu se oprește, nu știi nimic, de bine sau de rău, până când se întâmplă, și spui: „Ah! Asta s-a intamplat. Și asta și asta”, și începi să procesezi. Și a fost atât de greu. Probabil de aceea am spus mereu că o reuniune nu este posibilă. Și în cazul meu, am ajuns într-un punct în care am spus nu. Am trăit atât de mult așa, am făcut atâtea sacrificii. Îți lași familia în urmă, ești departe de atâtea lucruri pentru că aceasta este o carieră foarte solicitantă. Mi-a fost frică să mă întorc pentru că te îndepărtează de locul tău sigur, de casa ta, de familia ta. Slavă Domnului că suntem din nou împreună și este ca și cum ai fi cu o familie. Cu frați care se iubesc și se sprijină.

Chiar poți face ce vrei acum?

Dulce María: Cu toții avem o poveste diferită de spus și de inspirat. Este frumos să faci parte din compoziție. Cântece precum „Cerquita de Ti”, pe care Christopher a scris-o împreună cu alți compozitori, sunt frumoase, de exemplu. Vrem să spunem lucruri, nu doar în cântece, ci în timpul spectacolului și pe ecrane.

Maite: Sunt etape diferite și este important să subliniem că atunci eram copii cu vise și RBD a devenit platforma pentru a le face realitate. De asemenea, vorbind despre vechile noastre cântece, ne-a făcut să realizăm că 20 de ani mai târziu, este încă relevant să cântăm despre dragoste. Muzica pop nu a murit. Poate că nu era nimeni care să o cânte.

Întotdeauna am crezut că unul dintre secretele succesului RBD este că mereu cântați despre lucruri pozitive, afirmative.

Anahí: A fost întotdeauna steagul nostru. Așa cum a spus Dulce, unitate, dragoste, a crede în visele tale, a nu ne opri niciodată, a ne salva pe noi înșine - pentru că într-un fel, împreună ne-am salvat inimile în momente în care am fost puțin frânți.

Să vorbim despre modă în acest turneu. La ce ați apelat ?

Christian: Fiecare am vrut să ne reprezentăm pe noi înșine. Am trecut prin procesul sexualității mele și nu am avut ocazia să fiu pe deplin eu însumi pe scenă. Întotdeauna a existat acea teamă sau nesiguranță dacă ar trebui să port asta sau nu. Și este frumos pentru mine și pentru acel tânăr creștin care uneori a vrut să poarte sau să încerce ceva mai feminin și nu a putut pentru că i s-a spus că este greșit sau își va pierde fanii. Este ca și cum m-aș sărbători pe mine însumi și aș sărbători acel copil și i-aș spune: „Du-te, îmbracă crop top dacă vrei. Poartă machiaj dacă vrei.” A fost ca un joc. La 40 de ani, simt că am 15 ani.

Anahí: Chiar îmi place nostalgia. Există o schimbare de ținută numită Retro Girls, în care ne-am îmbrăcat acele ținute iconice care ne amintesc de atâtea lucruri și am vrut să le recreăm. Cu siguranță momentul meu preferat este Rebelde [uniforma școlară emblematică RBD de cămașă albă, jachetă roșie și fustă scurtă]. Când mi-am îmbrăcat uniforma din nou, mi-au dat lacrimile.

Christopher: În cazul meu, am optat pentru un look din anii '70. Și îmi plac, de asemenea, anii ’60 și ’80. Și port adidași pentru că gândesc ca un atlet pe scenă.

Dulce María: De ceva vreme, am căutat un aspect mai unitar, care să ne respecte esența și stilul. Înainte, purtam orice ne doream, și asta e frumos pentru că eram noi, dar uneori simțeam că mergem cu toții la o altă petrecere. Acum este vorba despre respectarea trecutului, dar fiecare dintre noi în stilul lui. De exemplu, sunt mamă, sunt mai în vârstă, dar tot vreau să dau tot ce este mai bun din mine. Mi-am vopsit din nou părul în roșu. Este ca și cum ai îmbrățișa trecutul, dar l-ai integra în ziua de azi. Nu sunt doar Roberta [personajul ei din Rebelde]. Sunt Dulce María cu toate acele trăsături ale Robertei. Sunt sensibilă, romantică, sunt căsătorită, am un copil, sunt o fată de familie și mi-e dor de familia mea, sunt vulnerabilă.

Lansați muzică nouă și lucrați la un album. Dar muzica formației nu a fost pe platformele de streaming de peste un deceniu. Ce a însemnat să o auzi pentru prima dată în 2020?

Christian: Cred că a fost punctul critic care ne-a tras inimile. Deoarece nu aveam muzica înainte, când ne-au spus că va fi disponibilă și ne-au cerut să filmăm videoclipuri scurte pentru a invita oamenii să asculte, asta a activat febra Rebelde în septembrie 2020.

Lumea s-a schimbat. Acum vorbim deschis despre incluziune, drepturi, pozitivitate corporală. Subiecte care nu au fost atinse nici măcar acum cinci ani, dar subiecte pe care le-ați atins des în trecut. Cum te simți să vezi aceste conversații normalizate?

Maite: Este o inspirație. Chiar dacă am împărtășit acele mesaje atunci, este minunat să vezi că conversația se extinde și că 20 de ani mai târziu, este o obligație și o responsabilitate să știi ce spui, să fii conștient de modul în care comunici și ce vrei să exprimi și cum vreau să trăiesc în această lume.

Dulce María: Și fii tu însuți. Am fost poate înaintea timpului nostru. Christian a fost unul dintre primii animatori latini, dacă nu primul, care a vorbit deschis despre sexualitate. Și este îmbucurător să vezi că astăzi putem fi cu adevărat cine suntem și să spunem: „Este în regulă”.

Privind în urmă, foarte puține trupe transcend emisiunile TV. Monkees din anii ’60 sunt unul dintre puținii care ne vin în minte. Cum te simți să fii într-o companie atât de bună?

Maite: RBD a realizat și ceva care nu este atât de comun. A venit dintr-un loc atât de specific, o telenovela pentru tineret, și a început brusc să spargă paradigme în industria muzicală și a început să ocupe un spațiu cu adevărat important. Nu a fost ușor la început pentru că a existat multă judecată în jurul unui proiect TV cu tineri. Mulți dintre colegii noștri cântăreți, compozitori, producători ne-au văzut ca pe un produs din plastic. Dar chiar și atunci, RBD a realizat lucruri unice, RBD a doborât recorduri, am atins inimile oamenilor și am transmis un mesaj pozitiv. Am realizat lucruri care, astăzi, 20 de ani mai târziu, ne permit să fim aici. Sună a lăuda, dar trebuie să o afirmăm cu mândrie pentru că nu a fost ușor. RBD este ceva unic, iar astăzi facem parte din industrie și nu suntem doar cel mai important grup mexican: suntem cel mai important grup latin. Acesta este RBD.

Fan RBD ? Forumul oficial al fanilor RBD și al Fan Clubului este încă activ, îl poți accesa aici.

Acest interviu a fost publicat de revista americană Billboard.