CNA, o nouă amendă pentru Realitatea Plus

Bogdan Chirea
0

Saptămâna trecută membrii Consiliului Audiovizualului au dispus mai multe sancțiuni unor posturi de televiziune și de radio pentru încălcarea legii.

Realitatea Plus a primit o amendă de 20.000 de lei în timp ce Pro Arena și Medika TV au primit somații. Sky FM din Constanța și Focus TV din Buzău au primit, de asemenea, somații din partea CNA.

Întrunit în ședința publică din data de 29.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze următoarele posturi:

- Realitatea Plus cu amendă de 20.000 de lei pentru ediția din 13.11.2023 a emisiunii „România Suverană”, difuzată fără a fi respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”]. 

Printre titlurile afișate: „Biserică românească, înconjurată de trupele speciale ale Ucrainei”; „Miza ascunsă a prigonirii copiilor și preoților români din Ucraina”; „Acuzații: război împotriva credinței ortodoxe românești în Ucraina”;

- Pro Arena cu somație publică pentru încălcarea dispozițiilor art. 109 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea meciului de fotbal dintre echipele Albania U21 – România U21 din data de 12.09.2023 [„Radiodifuzorii pot difuza în timpul transmisiei unei competiţii sportive inserturi grafice, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: a) insertul grafic se difuzează numai în momentul în care se înlocuieşte un jucător sau când se modifică scorul”];

- Medika TV cu somație publică pentru emisiunea „Sistemul Medikal” din data de 23.10.2023, în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 66 din Codul audiovizualului [„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”].

- În urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control,  CNA a aplicat o somație publică postului Sky FM (Constanța) pentru că nu a ținut cont de prevederile art. 48 din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunilor „Poveștile orașului meu” din 02.11.2023 și „Good music” din 07.11.2023 

[„Sunt interzise în programele audiovizuale prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, nazist şi comunist, a autorilor crimelor şi abuzurilor acestor regimuri, precum şi denigrarea victimelor acestora”]. 

- De asemenea, a fost sancționat cu somație publică postul Focus TV (Buzău) pentru difuzarea, în cadrul calupurilor de publicitate, a spotului „Caravana cartierelor Buzău”, fără a se respecta dispozițiile art. 139 din Codul audiovizualului [„Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”]. Perioada monitorizată: 18.09.2023 – 21.09.2023.

În aceeași ședință, Consiliul a decis aplicarea unei somații publice (cu termen de intrare în legalitate de 15 zile de la data primirii deciziei) societății Linkpress SRL, pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului [„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”].

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!