Cele mai recente avansări în domeniul inteligenței artificiale au făcut ca mulți să se întrebe dacă tehnologia ne va condamna în cele din urmă pe toți. Cu toate acestea, o cercetare realizată printre sute de experți în inteligența artificială prezice că șansele ca inteligența artificială să distrugă umanitatea sunt, de fapt, destul de mici, în jur de 5%.

Concluziile provin de la AI Impacts, un grup de reflecție cu sediul în Berkeley, California, care a contactat peste 20.000 de experți care publicaseră articole în ultimul an. A primit contribuții de la 2.778 de cercetători, cărora li s-a cerut să își exprime predicțiile cu privire la viitorul dezvoltării AI. În plus, 1.321 de cercetători au fost întrebați despre probabilitatea ca AI să ducă la dispariția sau slăbirea severă a rasei umane.

Experții au acordat "o șansă mediană de 5%" ca AI să cauzeze dispariția umană. "Răspunsurile medii indicau un risc chiar mai mare, sugerând o șansă aproape de unu la șase (16%) de rezultate catastrofale - aceleași șanse ca și într-un joc de ruletă rusească," afirmă grupul de reflecție.

Cu toate că majoritatea respondenților au evaluat riscul de dispariție ca fiind redus, AI Impacts remarcă: „Unul din zece respondenți a atribuit cel puțin o șansă de 25% pentru rezultate extrem de rele precum dispariția umană, cu 1% dintre respondenți crezând că exista cel puțin o șansă de 75% pentru astfel de rezultate.”

Cum văd experții că inteligența artificială ar putea provoca dispariția umanității este mai puțin clar. Dar sondajul a întrebat, de asemenea, cercetătorii despre diferitele moduri în care inteligența artificială ar putea dăuna societății. Un număr mare de participanți au semnalat că producerea de informații false de către AI, manipularea opiniei publice și ajutorul acordat regimurilor autoritare pentru a controla societatea sunt preocupări majore.


Un număr mare de cercetători au exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la posibilitatea ca sistemele AI să fie folosite pentru a crea instrumente puternice, cum ar fi viruși creați artificial, provocând accidental o catastrofă și accelerând inegalitățile de venituri.

O altă parte semnificativă a sondajului este modul în care comunitatea AI a fost întrebată să prevadă când tehnologia va putea îndeplini sarcini precum crearea unei piese pop în top 40, scrierea unei cărți de succes și chiar împăturirea rufelor. Rezultatele arată că mulți experți prevăd că AI are o șansă de 50% de a atinge astfel de repere în următorul deceniu, dacă nu mai devreme.


„Experții văd acum o șansă de 50% ca modelele AI să depășească oamenii în fiecare sarcină până în 2047, presupunând că nu există nicio întrerupere majoră a activității științifice – peste 20 de ani de acum înainte”, adaugă AI Impacts. „În mod remarcabil, această dată estimată este cu 13 ani mai devreme decât data la care a ajuns la un sondaj similar în 2022, în care respondenții au estimat că o astfel de IA nu va ajunge până în 2060.”