Florin Răducioiu, interviu despre prima întâlnire cu fotbalul

Bogdan Chirea
0

Golgheterul României în preliminariile pentru Cupa Mondială SUA 1994, cu nouă goluri înscrise, Florin Răducioiu  spune că îi este recunoscător fotbalului până la moarte pentru că i-a dat foarte mult. 

În interviurile oferite în exclusivitate pentru cea mai amplă realizare cinematografică despre fotbalul românesc, filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, care se va lansa în cinema din 1 martie 2024, Florin Răducioiu rememorează evoluția sa la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994 și multe alte momente trăite pe teren, în țară și în străinătate. 

„Cel mai fericit moment din cariera mea a fost primul meu gol la Campionatul Mondial din 1994. Cu totul, acel campionat a fost momentul culminant al carierei mele și m-a făcut să intru în altă etapă (...), iar perioada preliminariilor a însemnat maturizarea mea ca sportiv și ocazia de a demonstra acest lucru”, afirmă acesta.

Singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate naționale ale Europei (Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania), Florin spune că povestea sa cu marea pasiune, care s-a transformat în profesie, a început datorită tatălui său și meseriei acestuia. „Prima mea întâlnire cu fotbalul a fost chiar pe stadionul 23 August, în 1986. 

Când tatăl meu, de meserie electrician, a lucrat la nocturna stadionului. Făcea parte dintr-o echipă care a contribuit la instalarea acestei nocturne. Mama mai venea cu mine pe stadion, ca să îi aducă tatălui meu de mâncare – așa se obișnuia atunci – și așa am ajuns și eu pe stadion”. Într-una dintre aceste vizite el a întâlnit și echipa națională de la acea vreme, care venise să se antreneze. În plus, el mărturisește că tatăl său l-a avut ca idol pe Dobrin și că și-a dorit foarte mult ca, dacă va avea un băiat acesta să ajungă la fel de cunoscut. „Tata și-a dorit ca, după două fete, daca va avea băiat, acesta să devină fotbalist ca Dobrin. Poate nu am ajuns ca el, dar cred că i-am împlinit visul”.  

Drumul spre cariera care l-a purtat în cel mai important campionat mondial a început pe stradă, în parcuri, la ora de sport, în curtea școlii. „Jucam oriunde. După ce terminam școala, rămâneam în curtea școlii, făceam porți din două ghiozdane și jucam un meci. Iar la vârsta de 8 ani, 8 ani și jumătate, am început să mă duc la Dinamo și am început să joc cu un program și disciplină. Dinamo este clubul meu de suflet, acolo a început aventura mea fotbalistică.”

„Hai, România! - Povestea Generației de Aur” se va lansa chiar în luna în care Florin Răducioiu împlinește 54 de ani. Printre dorințele pentru această aniversare și pentru acest an el spune că „mi-aș dori să petrec ziua de naștere cu viitoarea mea soție, Andreea, cu care mă căsătoresc în acest an. De asemenea, aș vrea să îi invit cu o zi, două înainte, pe colegii mei de la Echipa națională, pe foștii mei coechipieri, să dau o masă și să stau cu ei și să sărbătorim împreună”.

Despre participarea la filmul dedicat generației sale și a celor mai mari fotbaliști români care au împărtășit aceeași mare pasiune și, mai ales, un respect imens pentru acest sport și pentru echipă, Florin spune că a fost o reală plăcere. Și că îi invită pe toți cei care i-au însoțit cu inima în aceste turnee, dar și pe cei care nu știu întreaga poveste, la cinema, un loc foarte drag lui. 

„Pe cei de vârsta mea, cei care au ieșit atunci în număr atât de mare din case să sărbătorească victoriile noastre, îi invit pentru că eu cred că ar fi curioși să revadă și să retrăiască acele momente într-un alt fel. În contextul unui film realizat magistral, într-un mod inedit și surprinzător, acum. De asemenea, i-aș invita pe tinerii de astăzi să-l vadă, să vină împreună cu bunicii și părinții și să descopere inclusiv această aventură americană a acelei Echipei Naționale care a adus lacrimi de fericire și care a scos în stradă sute de mii de persoane. Cred că imaginile vor vorbi de la sine, încărcătura emoțională este foarte mare din partea noastră, mai ales că azi avem o vârstă 😊”, afirmă Răducioiu.

Pe 1 martie 2024 „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” va spune povestea complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc, o perioadă în care Echipa Națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000).

În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Călin Crețu și Simion și Loredana Apreutese (Headline Management Agency), „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” este primul film al acelor vremuri, al „nopților albe” de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran și va putea fi văzut de microbiștii de toate vârstele, în toată țara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!