Aselenizatorul lunar botezat Odysseus este "viu și sănătos", dar se odihnește pe o parte, la o zi după ce a aterizat pe o suprafață lunară, fiind prima navă spațială privată care a ajuns vreodată pe suprafața lunară și prima din SUA din 1972 încoace, a anunțat vineri compania din spatele vehiculului.

Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a dezvăluit, de asemenea, că eroarea umană a dus la o defecțiune a telemetrului cu laser al navei spațiale, cum au detectat inginerii defecțiunea din întâmplare cu câteva ore înainte de momentul aterizării și cum au improvizat o soluție de urgență care a salvat misiunea de la o probabilă prăbușire.

Deși Odysseus a ajuns la suprafață intact joi, analiza datelor efectuate de inginerii de zbor a arătat că nava cu șase picioare s-a împiedicat aparent de propriile picioare în timp ce se apropia de finalul coborârii sale finale, au declarat oficialii companiei la o ședință de informare a doua zi.

Se crede că nava spațială și-a prins unul dintre picioarele de aterizare pe suprafața lunară neuniformă și s-a răsturnat, ajungând să se oprească lateral, sprijinită pe o piatră la un capăt, a declarat directorul general Stephen Altemus, a cărui companie a construit și a pilotat modulul de aterizare.

Cu toate acestea, toate indiciile arată că Odysseus "este stabilă în apropierea sau la locul de aterizare preconizat", în apropierea unui crater numit Malapert A, în regiunea polului sud al Lunii, a declarat Altemus reporterilor.

"Avem comunicații cu modulul de aterizare", iar operatorii de control al misiunii trimit comenzi către vehicul, a spus Altemus, adăugând că se lucrează pentru a obține primele imagini foto de pe suprafața lunară de la locul de aterizare.